Πανικός επεκράτησε στο μεσημέρι στο ξενοδοχείο Athens Plaza όπου παρουσιαζόταν το βιβλίο του δημοσιογράφου Σεραφείμ Κοτρώτσου.

Εργαζόμενοι στους οποίους ο κ. Κοτρώτσος τους χρωστά χιλιάδες ευρώ από την δωρεάν εργασία τους στην εφημερίδα «Αποκαλύψεις» την οποία έκλεισε αφήνοντάς τους απλήρωτους, εισέβαλαν στο χώρο της παρουσίασης και επιτέθηκαν με άγριες βρισιές σε αυτόν και τους καλεσμένους του.

Αλλά εδώ είναι που έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Το βιβλίο του δημοσιογράφου με τίτλο «Wolf-Gang, Η Συμμορία του Λύκου (Το Σιδηρούν Παραπέτασμα των Μνημονίων)» το παρουσίαζε ο Νίκος Χατζηνικολάου στου οποίου την εταιρεία εργάζεται ο κ. Κοτρώτσος. Ποιοί παρευρίσκονταν και παρουσίασαν το βιβλίο;

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης και ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο πατέρας της Ζωής. Μαζί τους επίσης οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Στρατούλης και Ρένα Δούρου.

Ηταν επίσης εκεί ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Γιώργος Ντόλιος από το ΠΑΣΟΚ, ο Προκόπης Παυλόπουλος από τη ΝΔ.

Η εισβολή περίπου 40 πρώην εργαζομένων στο Athens Plaza διέλυσε πριν καν ξεκινήσει την παρουσίαση. Οι πρώην εργαζόμενοι που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους από τον δημοσιογράφο, κατάφεραν να διαλύσουν την παρουσίαση και μέσα σε βαρύ κλίμα αποχώρησαν οι καλεσμένοι, με προεξάρχοντα τον Νίκο Χατζηνικολάου που θα συντόνιζε τη συζήτηση. Ο εκδότης της «Real news» αρχικά προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα λέγοντας ότι «Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι», αλλά όταν διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν αστειεύονται δήλωσε άγνοια, αναφέροντας χαρακτηριστικά, «Ήξερα ότι είχε τακτοποιηθεί το θέμα» και αποχώρησε!

Το ίδιο έπραξαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, ο κ. Κωνσταντόπουλος, ο Γ. Χατζημαρκάκης και οι υπόλοιποι «υψηλοί» καλεσμένοι!

Τέλος αποχώρησε και ο Σεραφείμ Κοτρώτσος ο οποίος ανέφερε ότι είχε δώσει εντολή στη δικηγόρο του να πουλήσει το σπίτι του στο Πήλιο, προκειμένου να καλύψει τις απαιτήσεις των πρώην εργαζομένων του.

Ανακοίνωση Σεραφείμ Κοτρώτσου

Με αφορμή την «εισβολή» τριών πρώην εργαζομένων στην εφημερίδα Αποκαλύψεις –με τη συνδρομή αγνώστου αριθμού «αλληλέγγυων», πιθανώς απολύμενων από άλλες επιχειρήσεις Μέσων Ενημέρωσης- στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου μου «Η Συμμορία του Λύκου» από τις Εκδόσεις Λιβάνη και όσα επακολούθησαν, οφείλω να επισημάνω τα εξής:

– Η εφημερίδα Αποκαλύψεις, την οποία εκδώσαμε με τον Λουκά Κατσώνη, έκλεισε τον Απρίλιο του 2011 μετά την αδυναμία μας να συντηρήσουμε την κυκλοφορία της με δικά μας χρήματα και μετά την υπαναχώρηση επιχειρηματία που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσει. Η εφημερίδα οδηγήθηκε στην αναστολή της κυκλοφορίας της εξαιτίας της καταβύθισης της διαφημιστικής αγοράς, το δεύτερο εξάμηνο του 2010, ως αποτέλεσμα της φοβερής κρίσης που κτύπησε την χώρα μετά το πρώτο Μνημόνιο. Δυστυχώς, δεν είχα βοήθεια από επιχειρηματίες για να κατορθώσω να κρατήσω ζωντανή την εκδοτική αυτή προσπάθεια.

– Η αναστολή της κυκλοφορίας και η πτώχευση της εταιρείας CITIZEN Α.Ε προκάλεσε και την προσωπική μου πτώχευση, αφού είχα επενδύσει προσωπικές οικονομίες. Κάποιος γνωστός συνάδελφος, μάλιστα, μου είχε πει: «θα σε γράψει το βιβλίο Γκίνες, είσαι από τους ελάχιστους που έβγαλαν εφημερίδα με δικά τους χρήματα». Παρά ταύτα, χάρη στη βοήθεια συναδέλφων που τιμώ και ευχαριστώ, και με προσωπικές θυσίες, προσπάθησα να σταθώ και πάλι, επαγγελματικά, στα πόδια μου. Ίσως αυτό δεν άρεσε σε ορισμένους. Ούτε όσα λέω και γράφω καθημερινά.

– Επί περίπου τρία χρόνια αποπληρώνω σταδιακά οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και ότι δεν μπόρεσα, ρυθμίστηκε ή ρυθμίζεται. Πάντοτε με βάση τις πραγματικές οικονομικές μου δυνατότητες. Σε αντίθεση με αρκετούς άλλους στον χώρο των μέσων ενημέρωσης που τυγχάνουν «ασυλίας».

– Από την πρώτη στιγμή αναγνώρισα προσωπικά –και όχι μόνο εταιρικά- τις οφειλές προς τους εργαζόμενους. Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από αυτούς ήταν άνεργοι όταν ήρθαν στις Αποκαλύψεις, κι αυτό ήταν μια συνειδητή επιλογή. Κατά καιρούς, και όσο μου το επιτρέπουν οι ρυθμισμένες ή υπό ρύθμιση οφειλές προς το Δημόσιο, καταβάλλω διάφορα ποσά σε πρώην εργαζόμενους των Αποκαλύψεων, έναντι των οφειλών μου.

– Ένας μικρός αριθμός πρώην εργαζομένων –λιγότερο από το 1/5 όσων εργάζονταν στην εφημερίδα- κινήθηκαν δικαστικά. Έκανα προσπάθειες να επέλθει συμβιβασμός για τη σταδιακή καταβολή των οφειλομένων (επ΄ αυτού η δικηγόρος μου έχει στη διάθεση καθενός τη σχετική αλληλογραφία). Δυστυχώς, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, συνάντησα την άρνησή τους. Πριν λίγο καιρό, ενημερωθήκαμε από τον δικηγόρο που τους εκπροσωπεί ότι αποδέχονται την άμεση καταβολή ποσού 10.000+ 5.000 ευρώ (σε δύο δόσεις) , πριν τις εορτές των Χριστουγέννων, και τους πρότεινα χρονοδιάγραμμα σταδιακής αποπληρωμής της υπολειπόμενης οφειλής μέσα στην επόμενη τριετία. Επισημαίνοντας, ότι εάν σταθεί εφικτό η αποπληρωμή θα γίνει νωρίτερα. Παρότι αρχικά το αποδέχθηκαν, στη συνέχεια επανήλθαν, την παραμονή της παρουσίασης του βιβλίου μου, και χαρακτήρισαν «μη σοβαρή» την πρότασή μου, διακόπτοντας την επικοινωνία. Είχαν, προφανώς, αποφασίσει να πραγματοποιήσουν την … «παράσταση διαμαρτυρίας» ενώπιον ενός πολιτικού και δημοσιογραφικού ακροατηρίου για να με μειώσουν επαγγελματικά και να με διασύρουν. Και για να επιλύσουν, προφανώς, και άλλου είδους «διαφορές» πολιτικών αποχρώσεων που δεν με αφορούν.

– Διερωτώμαι: εάν, πράγματι, επιθυμούν να εισπράξουν τα δεδουλευμένα τους γιατί δεν άφησαν να εξελιχθεί η προσπάθεια συμβιβασμού;

Εν κατακλείδι: Ναι, διέπραξα μείζον σφάλμα όταν αποφάσισα να εκδώσω μία εφημερίδα χωρίς επιχειρηματικές «πλάτες». Πυροβολήστε με….

Ναι, φταίω διότι πάλεψα μέχρι την τελευταία στιγμή να την διασώσω και δεν την έκλεισα νωρίτερα.

Ναι, χρωστώ στους εργαζόμενους και κάνω ότι μπορώ να αποπληρώσω τις οφειλές.

Ότι έγινε σήμερα, ωστόσο, προφανώς υποκρύπτει μένος και όχι μόνο διεκδίκηση δικαιωμάτων. Ελπίζω κάποιοι να το ξανασκεφτούν. Προσωπικά, αυτό που μπορώ και πρέπει να κάνω, το κάνω και θα το κάνω…

ΥΓ1ο.Στην παρέμβασή μου κατά την παρουσίαση του βιβλίου είχα σκοπό να ανακοινώσω ότι ένα μεγάλο μέρος των εισπράξεων από τις πωλήσεις του βιβλίου θα τις έδινα στους πρώην εργαζόμενους των Αποκαλύψεων. Οι κραυγές και η λεκτική βία δεν μου το επέτρεψαν αλλά, προφανώς, ισχύει.

ΥΓ 2ο. Φαντάζομαι πως κάποιοι εξ αυτών που χαιρέκακα και με εκτρωματικές ανακρίβειες αναπαρήγαγαν το συμβάν δεν έχουν σχέση με το «βαθύ διαδίκτυο» και με τις σε βάρος τους κατηγορίες για εκβιασμούς. Ή έχουν;