Το έχουμε ξαναδεί το έργο. Δεν είναι δα και η πρώτη φορά που η βιομηχανία του θεάματος παρουσιάζει με τέτοια λεπτομέρεια και οργάνωση ένα ακόμη από τα εμπορικά επιτεύγματά της! Το νέο λαμπερό δημιούργημά της είναι ένα 20χρονο κορίτσι από το Νάσβιλ που ονομάζεται Μάιλι Σάιρους και που το πρόσφατο κατόρθωμά του ήταν να ανοίξει το ακριβό τσαντάκι του κατά τη διάρκεια της βράβευσής του στα MTV Awards στην Ολλανδία, να βγάλει και να ανάψει ένα τσιγάρο μαριχουάνας μπροστά στο κοινό. Εκατομμύρια views στο YouTube, αμέτρητα σχόλια για την υποτιθέμενη τολμηρή κίνηση και φυσικά όλα αυτά στο πλαίσιο της κυκλοφορίας του νέου άλμπουμ της «Bangerz» προκειμένου αυτό να αποκτήσει μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και –το ζητούμενο –τη μεγαλύτερη δυνατή εμπορικότητα.
Δεν είναι νέα στον χώρο η Μάιλι Σάιρους. Κατά μία έννοια βρίσκεται στα πράγματα από την ημέρα που γεννήθηκε. Πατέρας της είναι ο κάντρι-ποπ σταρ Μπίλι Ρέι Σάιρους και νονά της η Ντόλι Πάρτον. Δύσκολο να ακολουθήσει ένα τέτοιο παιδί άλλον δρόμο. Επίσης για τους απανταχού πιτσιρικάδες και εφήβους, κυρίως τα κορίτσια, βρίσκεται σε μορφή πόστερ στα δωμάτιά τους την τελευταία δεκαετία ως η Χάνα Μοντάνα, η τηλεοπτική και στη συνέχεια κινηματογραφική έφηβη, με τη διπλή ζωή ενός απλού κοριτσιού από τη μία και της ποπ σταρ από την άλλη. Δημιούργημα του Walt Disney Channel, το οποίο στις ΗΠΑ αποτελεί κάτι σαν θεσμό πλέον όσον αφορά την ανεύρεση και δημιουργία νέων σταρ (μεταξύ πολλών άλλων «έφτιαξε» τους Κριστίνα Αγκιλέρα, Ράιαν Γκόσλινγκ, Μπρίτνεϊ Σπίαρς και Τζάστιν Τίμπερλεϊκ).
Η εξάρτησή της από τη μαριχουάνα δε δεν αποτελεί νέο επίσης, αφού όπου βρεθεί και όπου σταθεί το διαλαλεί με την πρώτη ευκαιρία. Προσφάτως είχε εμφανιστεί με φύλλα κάνναβης αντί για σκουλαρίκια, ενώ η περιβόητη τούρτα Bob Marley που αργότερα χαρακτήρισε ως αστείο δεν ήταν κάτι περισσότερο από τα γνωστά κέικ που είναι διαδεδομένα στο Αμστερνταμ.
Μεγάλη συζήτηση προκλήθηκε –η οποία δεν έχει σταματήσει, με βολές και από τις δύο πλευρές –με το ανοιχτό γράμμα που της έστειλε η Σινέντ Ο’ Κόνορ όταν κυκλοφόρησε στις αρχές Οκτωβρίου το βιντεοκλίπ για το τραγούδι της «Wrecking Ball». Σε αυτό η Σάιρους εμφανίζεται γυμνή πάνω σε μια μπάλα κατεδαφίσεων, ενώ σε κάποιες άλλες σκηνές φαίνεται γλείφει ένα σφυρί. Η εικόνα όμως που ενέπλεξε τη Σινέντ Ο’ Κόνορ ήταν το γκρο πλαν που δείχνει τη Σάιρους με φρεσκοξυρισμένο κεφάλι και δάκρυα στα μάτια να μας φέρνει στη μνήμη το βίντεο με τη μεγάλη επιτυχία της πρώτης, «Nothing Compares to You». Σε αυτή την επιστολή η Σινέντ Ο’ Κόνορ της απευθύνθηκε ως μητέρα και με αρκετά αιχμηρό τρόπο της είπε: «Ανησυχώ υπερβολικά που όλοι όσοι βρίσκονται γύρω σου σε ενθαρρύνουν να πιστεύεις ότι είναι πολύ «κουλ» να εμφανίζεσαι γυμνή και να γλείφεις σφυριά στα βίντεό σου. Η μουσική βιομηχανία δεν δίνει δεκάρα για σένα και για κανέναν από εμάς. Θα σε εκπορνεύσουν για ό,τι αξίζεις και έξυπνα θα σε κάνουν να πιστεύεις πως αυτό είναι που ήθελες να κάνεις… και όταν καταλήξεις σε κάποια κλινική απεξάρτησης ως αποτέλεσμα αυτής της εκπόρνευσης, εκείνοι θα λιάζουν τους εαυτούς τους σε γιοτ στην Αντίγκουα, τα οποία αγόρασαν πουλώντας το κορμί σου, και τότε θα ανακαλύψεις ότι είσαι πολύ μόνη».
Η απάντηση της Μάιλι Σάιρους ήταν ότι η Σινέντ Ο’ Κόνορ είναι τρελή, με αποτέλεσμα εκπομπές επί εκπομπών να καλούν και τις δύο προκειμένου να συνεχιστεί η διαμάχη.
Δεν γνωρίζω αν αυτή θα ήταν η φυσική κατάληξη ενός κοριτσιού βαπτιστών που μεγάλωσε φορώντας δαχτυλίδι αγνότητας και μέσα από την ποπ περσόνα της είδε τον εαυτό της να επαναστατεί, όμως σίγουρα και παρά τα προβλήματα που έχει η Σινέντ τα λόγια της είναι αληθινά.
Η Μάιλι Σάιρους προς το παρόν φιγουράρει στις λίστες, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του «Forbes» ως μια από τις πιο πλούσιες ποπ τραγουδίστριες και είναι μόνο 20 ετών. Κανένα πρόβλημα με αυτό. Ούτε και με τη δημόσια εικόνα που προβάλλει, αν πίσω της υπήρχε εκείνο το καλλιτεχνικό υπόβαθρο που θα την έκανε να μπορεί να σταθεί στα πόδια της και χωρίς αυτές τις ευκολίες που χρόνια βλέπουμε στην ποπ σκηνή. Αλλωστε η περίπτωση της Μπρίτνεϊ Σπίαρς με εκείνο το χαμένο βλέμμα και το ξυρισμένο κεφάλι, η οποία τριγυρνούσε στους δρόμους χωρίς να γνωρίζει πού βρίσκεται, τότε που έχασε την επιμέλεια των παιδιών της και έμπαινε από τη μία κλινική στην άλλη, δεν είναι μακρινή.
Το γεγονός ότι εκθέτεις τον εαυτό σου στο κοινό με παράδοξο τρόπο δεν σε κάνει αυτομάτως Μαντόνα. Πρέπει να υπάρχουν και άλλες σταθερές, πέρα από αυτό, όπως είναι η καλλιτεχνική υπόσταση και, κυρίως, η δύναμη να βγεις νικητής μέσα από τέτοιες υπερβολές. Ο πατέρας της, Μπίλι Ρέι Σάιρους, σε πρόσφατες δηλώσεις του λέει ότι η κόρη του είναι καλύτερα από ποτέ και ότι τη βλέπει να χαμογελά έπειτα από πολύ καιρό.
Θα δείξει! Γεγονός πάντως είναι ότι καλλιτεχνικά δεν έχει ακόμη επιδείξει σημαντικό έργο, αν και οι πωλήσεις του τέταρτου άλμπουμ της βρίσκονται στα ύψη. Η ίδια δείχνει να το απολαμβάνει και δεν απομένει παρά να περιμένουμε να καταπέσει η σκόνη για να αποκαλυφθεί τι απομένει!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ