Ο πεζογράφος, σεναριογράφος και ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός είναι ο πρώτος συγγραφέας που θα φιλοξενηθεί στη σειρά συζητήσεων με τίτλο « Έξι ιστορίες και ένα Μουσείο», που διοργανώνει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με σκοπό τη διερεύνηση και την αποκωδικοποίηση της σχέσης Ιστορίας και μυθοπλασίας. Ο συγγραφέας της Καθόδου των Εννιά και της Ορθοκωστά θα μιλήσει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22) την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, στις 8.00 μ.μ.

Θα ακολουθήσουν οι συγγραφείς: Μάρω Δούκα (20 Νοεμβρίου), Δημήτρης Δημητριάδης (4 Δεκεμβρίου), Θωμάς Κοροβίνης (15 Ιανουαρίου 2014), Ρέα Γαλανάκη (22 Ιανουαρίου 2014), Μένης Κουμανταρέας (12 Φεβρουαρίου 2014), όλοι τους συγγραφείς που έχουν καταπιαστεί μυθοπλαστικά με την ελληνική ιστορική εμπειρία: τον Εμφύλιο, την Κατοχή, τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Πόλης αλλά και με ιστορίες της καθημερινότητας.

Με τους συγγραφείς θα συνομιλεί ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τρίκας και θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό. Ο κύκλος συζητήσεων θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014 με ομιλίες των κριτικών λογοτεχνίας Άρη Μαραγκόπουλου και Γιώργου Αριστηνού.