Με το “CYPRESS Veteran’s Award”, το οποίο μπορεί να μεταφραστεί ως «βραβείο έμπειρου σκηνοθέτη» διακρίθηκε η ταινία του Βασίλη Μαζωμένου “10η μέρα” στο 8ο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ Κύπρου που ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου.

Το φιλμ καταγράφει μία περίπου ημέρα της ζωής του Αλί, Αφγανού Μουσουλμάνου μετανάστη, αναγκασμένου να ζει στην ρατσιστική Αθήνα και ενώ περιβάλλεται από αναμνήσεις που αφορούν οικογενειακή απώλεια αλλά και την πατρίδα του.

Το εφετινό φεστιβάλ φιλοξένησε 80 μεγάλου και μικρού μήκους, ανεξάρτητες κινηματογραφικές παραγωγές από 26 χώρες στο Cine Studio και στο αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Θριαμβεύτρια ταινία είναι το «Χαλάζι» της Σέρβας Ζελένα Μπάγιτς Γιόσιτς που απέσπασε την Χρυσή Αφροδίτη (το μεγαλύτερο βραβείο της διοργάνωσης) και το βραβείο φωτογραφίας (Πέντραγκ Γιόσιτς).

Ελληνικές ταινίες που διακρίθηκαν όμως ήταν επίσης οι «Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος» (σκηνικά – κοστούμια, Μέη Καραμανίδη, Λουίζα Καραμούζη) και «Τελική αποπληρωμή» του Αλέξανδρου Λεονταρίτη στην οποία δόθηκε το βραβείο κοινού.

Να σημειωθεί επίσης, ότι το βραβείο σκηνοθεσίας μεγάλου μήκους ταινίας δόθηκε στον Μανουέλ Ντε Κόκο από την Υεμένη για την ταινία «Αγνωστη γη» που είναι μια συμπαραγωγή Ελλάδας, Κύπρου και Υεμένης.

Το βραβείο καλύτερου σεναρίου ταινίας μεγάλου μήκους απέσπασε ο Τζόναθαν Ταϊέμπ για την γαλλική ταινία «Βρες τον δρόμο». Στην ίδια ταινία δόθηκε το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου (Αλεξ Σκάρμπεκ), ενώ το αντίστοιχο στις γυναίκες δόθηκε στην Ελίζα Μπένετ για το «Περιορισμό» του Τομπάιας Τόμπελ.

Τέλος, το βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας μικρού μήκους δόθηκε στη Βενετία Ευριπιώτουγια την ταινία «Μετρώντας την ευτυχία», μια συμπαραγωγή Ελλάδας – Ινδίας.

Η «10η μέρα» του Β. Μαζωμένου θα παίζεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας από την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, ενώ συζήτηση για το μεταναστευτικό, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό με αφορμή τη νέα ταινία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στο Free Thinking Zone (Σκουφά & Γριβαίων, ώρα 19.00).

Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι οι Γρηγόρης Βαλλιανάτος (πολιτικός επιστήμων και δημοσιογράφος), Στέλιος Ελληνιάδης (δημοσιογράφος και στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ) και ο σκηνοθέτης.