Εκτός από το ήδη πολυσυζητημένο «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά, την πρεμιέρα τους στο προσεχές φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα κάνουν επτά ακόμη ελληνικές ταινίες. Με φόντο την επιφανειακή γαλήνη της ελληνικής επαρχίας η ταινία «Να κάθεσαι και να κοιτάς» του Γιώργου Σερβετά εστιάζει στις αδιόρατες εκφάνσεις της βίας που χαρακτηρίζουν την σύγχρονη ελληνική κοινωνία, ενώ στον «Χειμώνα» του Κωνσταντίνου Κουτσολιώτα ο βασικός ήρωας (Τέο Αλμπάνης) έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του και τα φαντάσματα του παρελθόντος όταν επιστρέφει στον τόπο καταγωγής του από το εξωτερικό.
Μοναχική είναι και η οδύσσεια στην οποία καταδύεται ο ήρωας της ταινίας «Ο προφήτης» του Δημήτρη Πούλου: προς αναζήτηση του πατέρα του, με φόντο ένα εμπόλεμο τοπίο. Την περιέργεια προκαλεί επίσης η ταινία «Goldfish» του Θάνου Τσαβλή, η οποία εκτυλίσσεται στο μακρινό μέλλον, μετά την επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας. Οσο για την «Τελευταία φάρσα» του Βασίλη Ραΐση, εδώ, ένας νεαρός επιστήμονας διχάζεται ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα, βιώνοντας πρωτόγνωρες εμπειρίες.
Δυο ακόμη ταινίες έχουν ήδη διαγράψει την πορεία τους σε φεστιβάλ του εξωτερικού: η «Αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου, ένα επίκαιρο κοινωνικό σχόλιο για τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, με επίκεντρο την υπαρξιακή κρίση ενός τηλεοπτικού αστέρα (Χρήστος Στέργιογλου) και το «Wild Duck» του Γιάννη Σακαρίδη που μιλά για την ηθική κρίση της ελληνικής κοινωνίας, με άξονα έναν ήρωα που καλείται να επιλύσει ένα αδυσώπητο δίλημμα. Πρωταγωνιστούν η Θέμις Μπαζάκα, ο Αλέξανδρος Λογοθέτης και ο Γιώργος Πυρπασόπουλος (δείτε σχετικό βίντεο)
Εκτός από τις ταινίες που θα πραγματοποιήσουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Αγοράς του 54ου ΦΚΘ εντάσσονται 22 ελληνικές ταινίες, δίνοντας την ευκαιρία στους δημιουργούς να προωθήσουν το έργο τους και να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου. Για περισσότερα δείτε ρεπορτάζ 9ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads και Αγοράς.