Η φιλόλογος μητέρα του ζωγράφου Αλέκου Φασιανού έπαιξε σημαίνοντα ρόλο στην βαθιά καλλιέργειά του, μέρος της οποίας υπήρξε η στροφή του προς την γαλλική φιλολογία και κουλτούρα. Αργότερα, έχοντας ζήσει 35 ολόκληρα χρόνια στην Γαλλία, ο Φασιανός κάποια στιγμή δικαιωματικά χρησιμοποίησε την περίφημη ρήση του Αλμπέρ Καμύ «η πατρίδα μου είναι η γαλλική γλώσσα». Είχε μάλιστα φιλοτεχνήσει την αφίσα του Καμύ σε μια έκθεση για τον Γάλλο ποιητή που είχε φιλοξενηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας.

Όλα τα παραπάνω μα και πολλά άλλα σχετικά με την ζωή και το έργο του Ελληνα εικαστικού, θύμισε το βράδυ της Τετάρτης στο κοινό της Γαλλικής Πρεσβείας ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα κ. Ζαν Λου Κυν Ντελφόρζ, με αφορμή τα διάσημα του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής που έδωσε στον Αλέκο Φασιανό.
Ο κ. Κυν Ντερφόρζ μετέφερε το κοινό της κατάμεστης αίθουσας της πρεσβείας στην εποχή που ο Αλέκος Φασιανός, ενώ ήταν μικρό παιδί ακόμα, μεγάλωνε ανάμεσα σε αρχαία αγάλματα κομμένα από το μπούστο και κάτω. Εικόνες της παιδικής ηλικίας που αργότερα θα μεταφέρονταν στα έργα του διάσημου ζωγράφου ο οποίος άλλωστε γεννήθηκε κοντά στην Ακρόπολη ,στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Παύλου, όπου ιερέας ήταν ο παππούς του.
Ο Φασιανός ξεκίνησε σπουδάζοντας μουσική και λίγοι ίσως να θυμούνται ότι έπαιζε βιολί. Μαθητές του μουσικού πατέρα του ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης. Στο Παρίσι ο Αλ. Φασιανός πήγε το 1960. Σπούδασε λιθογραφία στη Σχολή Καλών Τεχνών και ασχολήθηκε επισταμένα με την εικονογράφηση της ποίησης του Λακαριέρ, του Βαλερί, του Κοκτώ, του Απολινέρ αλλά και του Αραγκόν.
Ακολούθησαν οι εκθέσεις σε όλον τον κόσμο, οι παραγγελίες, η φήμη. Η αναδρομή του πρέσβη κατέληξε στα χρόνια της επιστροφής του Φασιανού στην Ελλάδα όπου ο εικαστικός άρχισε να ασχολείται και με την σκηνογραφία στο θέατρο. «Ο ήλιος διαχέει ένα αιώνιο φως από τον ένα πίνακα του Φασιανού στον άλλο» είπε ο κ Κυν Ντελφόρζ καταλήγοντας στο ότι η «Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά του έργου του Φασιανού
Από την πλευρά του, ο εικαστικός, δέχθηκε με μετριοφροσύνη το παράσημο μιλώντας λιτά και περιεκτικά για την σχέση του με την Γαλλία, η οποία πράγματι έχει τις ρίζες της στα παιδικά του χρόνια αφού ο Φασιανός μεγάλωσε σε περιοχή της Αθήνας γεμάτη από δρόμους με ονομασίες Γάλλων. «Οδός Σατοβριάνδου, οδός Φαβιέρου, οδός Βίκτωρος Ουγκό… Εμενα στην οδό Βίκτωρος Ουγκό» είπε χαρακτηριστικά.
Επώνυμοι φίλοι του Αλέκου Φασιανού τον τίμησαν με την παρουσία του. Ανάμεσά τους ο τραγουδιστής Μανώλης Μητσιάς, ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης και ο σκηνοθέτης Λάκης Παπαστάθης. Από τον χώρο των εικαστικών, παρούσα ήταν η Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κυρία Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, ο διευθυντής εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη Τάκης Μαυρωτάς, ο ζωγράφος Γιώργος Σταθόπουλος και ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Λάτση Βαγγέλης Χρονάς.
Το παρόν έδωσαν επίσης πολλοί φιλότεχνοι και συλλέκτες όπως οι κ.κ. Μάκης Μάτσας, Δήμητρα Φιλίππου, Θανάσης Μιχαηλίδης και Κατερίνα Παναγοπούλου.