Μόνον μπράβο μπορείς να δώσεις στον συγγραφέα –δημοσιογράφο Δημήτρη Φύσσα για την επίπονη δουλειά που έκανε τα τελευταία δέκα χρόνια περισυλλέγοντας απίστευτες πληροφορίες για όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες που έχουν κτιστεί μέσα στα όρια του δήμου Αθηναίων από τότε που άρχισε να υπάρχει κινηματογράφος στην Ελλάδα (1896) μέχρι τις μέρες μας. Σινεμά που εξακολουθούν να υπάρχουν και να λειτουργούν αλλά και σινεμά που έχουν προ καιρού πάψει να είναι σινεμά έχοντας δώσει την θέση τους σε σούπερ μάρκετ ή άλλες επιχειρήσεις. Κάποια δε, είναι απλώς «κουφάρια» που παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν ως χώροι, στην ουσία είναι σαν να μην υπάρχουν.
Όλα αυτά τα στοιχεία βρίσκονται στο αλφαβητικό λεξικό του Δ. Φύσσα «Τα σινεμά της Αθήνας 1896 –2013». Σε ένα σύνολο 960 σελίδων, θα βρούμε 600 περίπου λήμματα εκ των οποίων τα 550 αφορούν αίθουσες (υπάρχουν και παραπεμπτικά λήμματα). Μιλάμε φυσικά για αίθουσες όλων των «ειδών». Χειμερινές και θερινές, λαϊκές και «κυριλέ», τσοντάδικα και art cinemas. Το κάθε λήμμα περιέχει πληροφορίες για την ιστορία της κάθε αίθουσας. Από πού προήλθε η ονομασία της, πότε ξεκίνησε η λειτουργία της, αξιοπερίεργα περιστατικά που συνέβησαν εκεί (ως και φόνοι παρακαλώ!) αλλά και ταινίες που προβλήθηκαν στην οθόνη της.
Αυτό το ιστορικής σημασίας λεξικό όμως, το οποίο παρουσιάστηκε με πολύ απλό τρόπο το βράδυ της Δευτέρας στο καφενείο «Πανελλήνιον» (Μαυρομιχάλη και Σόλωνος), μπορεί να βρεθεί μόνον στο διαδίκτυο. Και είναι κρίμα διότι ως λεξικό, θα έπρεπε να είχε εκδοθεί και στο χαρτί. Το κόστος όμως ήταν απαγορευτικό για μια έντυπη έκδοση όπως είπε ο κ. Φύσσας ο οποίος προσέγγισε αρκετά ιδρύματα, κρατικούς ή ημικρατικούς φορείς για να ζητήσει ο χρηματοδότηση_ κάτι που δεν έγινε εφικτό.
Ανάμεσα στους ανθρώπους που παρακολούθησαν την εκδήλωση ήταν οι συγγραφείς Θανάσης Βαλτινός και Τάσος Γουδέλης, ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης (του οποίου το βιβλίο «Ολοι μαζί τώρα» υπήρξε βοήθημα του Φύσσα), αιθουσάρχες και απλοί άνθρωποι που βοήθησαν τον κ. Φύσσα στο πόνημά του. Κάποιους μάλιστα τους συνάντησε στον δρόμο ενώ αναζητούσε τους χώρους που έψαχνε. «Ο τρόπος άντλησης πληροφορίας είναι οι γριές στις πολυκατοικίες και οι γέροι στα καφενεία», είπε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας. «Μια τέτοια δουλειά δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς μια επίσκεψη στο αστικό οικόπεδο, στον ίδιο τον χώρο όπου φιλοξένησε την αίθουσα.»
Τα «Σινεμά της Αθήνας» είναι η πρώτη προσπάθεια των εκδόσεων της Εστίας να κυκλοφορήσουν βιβλίο αποκλειστικώς στο διαδίκτυο. Μπορεί να βρεθεί στην ιστοσελίδα www.hestia.gr στην ιστοσελίδα www.booksreview.gr και αλλού.