Ο κολομβιανός συγγραφέας Άλβαρο Μούτις (βραβείο Medicis για το ξένο μυθιστόρηma, 1989, βραβείο Θερβάντες 2011) πέθανε χθες Κυριακή σε ηλικία 90 ετών στο Μεξικό, ανακοίνωσε στο Twitter το Εθνικό Συμβούλιο Πολιτισμού και Τεχνών.

Η σύζυγός του Κάρμεν Μιράκλ δήλωσε ότι ο θάνατος επήλθε από σοβαρή ασθένεια που οδήγησε στην εισαγωγή του στο νοσοκομείο της περασμένη Κυριακή.

Ο Άλβαρο Μούτις, στενός φλίος του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, γεννήθηκε στη Μπογκοτά της Κολομβίας το 1923 και πέρασε την παιδική του ηλικία στο Βέλγιο, όπου υπηρετούσε ο διπλωμάτης πατέρας του. Ζούσε στο Μεξικό από το 1956.

Ο Άλβαρο Μούτις ξεκίνησε την λογοτεχνική του διαδρομή ως ποιητής και δημιούργησε την προσωπικότητα του Μακρόλ ελ Γκαβιέρο (Τα στοιχεία της καταστροφής, 1953) που θα συνοδεύσει στη συνέχεια τη μυθιστοριογραφία του.

Τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο των Γραμμάτων της Κολομβίας το 1974 και ακολούθησε σειρά διεθνών διακρίσεων μέχρι το Βραβείο Θερβάντες για το σύνολο του έργου του του 2011. Μεταξύ των έργων του, «Το χιόνι του ναυάρχου» (βραβείο Medicis, 1989), «Αμπντούλ Μπασούρ», «Ενας ωραίος θάνατος», «Η Ιλόνα φθάνει με τη βροχή», «Το χιόνι του Αλμιράντε».