Θεσσαλονικός ο ένας, Αλεξανδρινός ο άλλος. Όταν πέθανε το 1933 ο Καβάφης, ο Αναγνωστάκης ήταν μόλις οκτώ ετών. Η συνάντησή τους δεν έγινε βεβαίως ενώπιος ενωπίω αλλά μέσα από την ποίηση. Δεν πολυσυμπαθούσε τον Καβάφη, έλεγε ο Αναγνωστάκης, όμως στα ποιήματά του διαβάζουμε την έντονη επίδραση του Αλεξανδρινού. Όχι μονάχα στις προφανείς συνομιλίες που αποκαλύπτουν ποιήματα όπως το «Θεσσαλονίκη, Μέρες του 1969 μ.Χ.» του Αναγνωστάκη με τις «Μέρες» του Καβάφη αλλά και σε συγγένειες υφολογικές: στον πεζολογικό, λιτό και κοφτό λόγο, στις αποστάσεις που τηρούν από την εύκολη «ποιητικίζουσα» γλώσσα, στη σχέση τους με την Ιστορία. Ποιητές και οι δύο που συλλαμβάνουν τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα μέσα από τα μικρά, επικεντρώθηκαν σε μικρές ιστορίες ζωής για να μεταφέρουν το κλίμα μιας ολόκληρης εποχής.

Αυτές και άλλες λογοτεχνικές επαφές των δύο ποιητών θα συζητηθούν στην ημερίδα με θέμα « Κ.Π. Καβάφης –Μανόλης Αναγνωστάκης: Μια συνάντηση», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, στις 8.00 μ.μ., στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136, Θησείο).
Θα μιλήσουν: Δημήτρης Πολυχρονάκης, επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης: «Ο Αναγνωστάκης αναγνώστης του Καβάφη», Κώστας Καραβίδας, υποψήφιος διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών: «Καβάφης, Αναγνωστάκης και μικροϊστορία», Μιχάλης Γ. Μπακογιάννης, λέκτορας Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ: «Ο Αναγνωστάκης και η καβαφική παρα-φιλολογία: Η «άρνηση» ως αντίσωμα», Γιάννης Παπαθεοδώρου, επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «»Υπέρ και κατά»». Σημειώσεις κριτικής, σήματα της ποίησης». Ποιήματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη και Μιχάλης Βιρβιδάκης. Την ημερίδα θα συντονίσει ο Αλέξης Πολίτης, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Την ημερίδα διοργανώνει ο πανελλήνιος «Όμιλος Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη», που ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια στα Ρούστικα του Ρεθύμνου, πατρογονικό χωριό του ποιητή.