Ποιητής, πεζογράφος και δοκιμιογράφος, γεννημένος στις όχθες του Αξιού, στη Γευγελή της νυν πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο Γιώργος Βαφόπουλος (1903-1996) τελείωσε το σχολείο στη Θεσσαλονίκη και, με την εξαίρεση σύντομων διαστημάτων για σπουδές στην Αθήνα και στο Λονδίνο, πέρασε τη ζωή του στη Θεσσαλονίκη.
Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τη λογοτεχνική σκηνή και την πνευματική ζωή της πόλης τόσο. Συμμετείχε στην έκδοση του μαχητικού δημοτικιστικού περιοδικού Μακεδονικά Γράμματα (Ιανουάριος-Απρίλιος 1924) και στη συντακτική ομάδα των πρωτοποριακών Μακεδονικών Ημερών (1932-1953). Το 1939 ίδρυσε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκη, στην οποία εργάστηκε επί δεκαετίες. Από την καβαφογενή, συμβολιστική και υπαρξιακή ποίησή του ξεχωρίζουν τα Ρόδα της Μυρτάλης (1931), η Προσφορά (1938), το Δάπεδο και άλλα ποιήματα (1951) και τα Επιθανάτια και σάτιρες (1966) ενώ σημαντική για την πνευματική ιστορία της Θεσσαλονίκης είναι η πεντάτομη αυτοβιογραφία του Σελίδες αυτοβιογραφίας (1970-1991).
Στη δεκαετία του 1980 διέθεσε την περιουσία του για τη σύσταση πνευματικού κέντρου με σκοπό τη διοργάνωση εκδηλώσεων λόγου, θεατρικών και μουσικών παραστάσεων, εικαστικών εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (ΒΠΚ) ιδρύθηκε το 1983 και λειτουργεί στη Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης σε ιδιόκτητο κτιριακό συγκρότημα όπου υπάρχει θέατρο, αναγνωστήριο και δανειστική βιβλιοθήκη, το Αρχείο του Κέντρου και το σπουδαστήριο του Γιώργου Βαφόπουλου.
Τιμώντας εφέτος τα 110 χρόνια από τη γέννηση του Γιώργου Βαφόπουλου και τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του, το ΒΠΚ πραγματοποιεί εορταστική εκδήλωση, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, στις 8.00 μ.μ., στο θέατρο του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου (Γ. Βαφόπουλου 3). Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι του ΒΠΚ» Δ. Κωστόπουλος, ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Σπ. Κουζινόπουλος και ο ποιητής Ν. Μοσχοβάκος. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο επίκουρος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Π. Δόικος και θα επενδύσει μουσικά ο Μ. Καλογεράκης.