Ένα από τα χαρακτηριστικά του φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας που ανοίγει για 19η φορά στην ιστορία του την ερχόμενη Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, είναι το ελληνικό πρόγραμμά του. Τόσο από πλευράς υποβολής αιτήσεων, όσο και από πλευράς συμμετοχών τα νούμερα εφέτος έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ όπως επεσήμανε στην παρουσίαση της διοργάνωσης ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Νυχτών κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης.


Ευχάριστο το γεγονός ότι στη λίστα των δημιουργών εμφανίζονται πολλά νέα ονόματα μα και το ότι βρίσκουμε πληθώρα θεματολογίας – ακόμα και ψυχολογικά θρίλερ.
Στο παρακάτω κείμενο παρουσιάζουμε μια προς μια όλες τις μεγάλου μήκους που θα προβληθούν. Είναι 15 μαζί με τις τέσσερις που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη (worκ in progress –δουλειά εν εξελίξει). Σε μόνον μια ταινία υπάρχει άποψη γιατί από όλες, είναι η μόνη που ο υπογράφων έχει δει.
Είναι αλήθεια ότι το ελληνικό σινεμά διανύει πολύ καλή περίοδο αλλά αυτό που κανείς ελπίζει είναι η καριέρα όλων αυτών των ταινιών να μην αρχίσει και τελειώσει στο φεστιβάλ. Γιατί πολύ συχνά, αυτό γίνεται.
Μυθοπλασία

Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος
Του Θάνου Κερμίτση
Η κινηματογραφική εκδοχή του κόμικ του Γιάννη Ρουμπούλια (γνωστού και ως Rubus) με κεντρικό ήρωα έναν σκλάβο μονομάχο που σηκώνει ανάστημα στην αυτοκρατορία του Δρακοφοίνικα. Κρίνοντας από το τρέιλερ, μιλάμε για τρελά γέλια αλλά απορίας άξιον το αν η ταινία θα ξεφεύγει από το επίπεδο του σκέτου χαβαλέ.
Το δέντρο και η κούνια
Της Μαρίας Ντούζα
Η Μυρτώ Αλικάκη επιστρέφει στην Ελλάδα για να αποκαταστήσει την σχέση της με τον Ηλία Λογοθέτη, δηλαδή τον πατέρα της. Ελα όμως που τον βρίσκει παντρεμένο με την Σέρβα Μιριάνα Καράνοβιτς. Που θα μπορούσε να καταλήξει αυτή ανατροπή; Η συνέχεια επί της οθόνης.
Λιμουζίνα
Του Νίκου Παναγιωτόπουλου
Η τελευταία ταινία του σκηνοθέτη που έχει επηρεαστεί όσο κανείς άλλος στον κόσμο από την γαλλική νουβέλ βαγκ, προβλέπεται να είναι ένα περίεργο παιχνίδι ανάμεσα στο Παρίσι του τότε και την Αθήνα του σήμερα ενώ για να μνημονεύσουμε τον ίδιο τον δημιουργό, θα είναι μια ταινία που ακούγεται. Για να …ακούσουμε λοιπόν. Με τους Νίκο Κουρή, Δημήτρη Καταλειφό, Δημήτρη Πιατά και μια όμορφη νέα παρουσία, την Δούκισσα Νομικού.
September
Της Πέννυς Παναγιωτοπούλου
Όταν η σκυλίτσα της πεθαίνει, μια μοναχική γυναίκα (Κόρα Καρβούνη) γίνεται ενοχλητική στην προσπάθειά της να αναπτύξει σχέσεις με μια τετραμελή οικογένεια γειτόνων. Παρά την ευαισθησία του θέματος, η Παναγιωτοπούλου χειρίζεται μονότονα ένα ψυχογράφημα που δεν δείχνει να οδηγεί πουθενά. Επίσης δεν κατάλαβα γιατί «September» και όχι π.χ. «October».
Illusion
Του Σάββα Καρύδα
Ολα δείχνουν ότι η ταινία του Καρύδα θα φλερτάρει έντονα με το νουάρ και τη φαντασία. Ενας δημοσιογράφος, μια ρωσίδα, ένας αδίστακτος νονός της νύχτας. Το ερώτημα είναι αν όλα αυτά θα πείθουν μέσα στην σύγχρονη νυχτερινή Αθήνα. Το καστ, πάντως, ακούγεται υπέροχο: Γιάννης Στάνκογλου, Ιωσήφ Πολυζωίδης, Δημήτρης Ημελλος και μια κουκλάρα, η Ζένια Κάπλαν.
Από τη Γη στη Σελήνη
Του Αγγελου Σπάρταλη
Ελληνικό κινούμενο σχέδιο με πολύ φιλόδοξο θέμα καθώς τοποθετείται στην Αμερική του 1869 όπου όπως διαβάζουμε «πολεμοχαρείς διψούν για νέες συρράξεις και μια οβίδα ετοιμάζεται να εκτοξευθεί προς την Σελήνη.» Τώρα το πώς κολλά εδώ ο Διονύσης Σαββόπουλος, μένει να το δούμε.
Luton
Του Μιχάλη Κωνσταντάτου
Μαζί με τον Στέλιο Λυκουρέση με τον οποίο είχε συνεργαστεί στο θεατρικό έργο «Parklife», ο Μιχάλης Κωνσταντάτος, αφηγείται την ιστορία τριών ανθρώπων διαφορετικής γενιάς καταγράφοντας τη ρουτίνα της καθημερινότητας αλλά και τα οράματά τους. Η ταινία συμμετέχει και στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.
Ο εχθρός μου
Του Γιώργου Τσεμπερόπουλου
Αμετανόητα ιδεολόγος από τα φοιτητικά του χρόνια ένας 48χρονος ιδιοκτήτης γεωπονικού ανθοπωλείου (Μανώλης Μαυροματάκης), θα δει τις απόψεις του να παίρνουν δυσάρεστη τροπή όταν η οικογενειακή ηρεμία του προσβάλλεται από συμμορία ληστών. Στην ταινία εκτός άλλων συμπρωταγωνιστούν οι Μαρία Ζορμπά, Γιώργος Γάλλος, και ο Αντώνης Καρυστινός.
Work in Progress
Lurk
Tου Βασίλη Κατσίκη
Βίλα στην απομόνωση, γυναίκα μόνη, η απειλή ενός άνδρα. Στην φαντασία της όμως, ή στ’ αλήθεια; Η ταινία υπόσχεται να είναι ψυχολογικό θρίλερ και όντως, βλέποντας το τρέιλερ μου ήρθαν στο μυαλό τα ιταλικά giallo αλλοτινών εποχών.

Μαξιλάρι
Του Κωνσταντίνου Κακογιάννη
Ελληνογερμανική παραγωγή, τοποθετείται σε ένα κάμπινγκ όπου παρακολουθούμε τις σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα σε έξι ανθρώπους. Εκτός άλλων παίζουν οι Ρηνιώ Κυριαζή, Κλεοπάτρα Μάρκου, Πάνος Ιωακείμ και μια ευχάριστη έκπληξη από τα παλιά, ο Τάκης Μόσχος.
Ανεμιστήρας
Του Δημήτρη Μπίτου
Σύμφωνα με την παραγωγή, ένα 11χρονο κορίτσι (Δανάη Ανδρουλάκη) «σκηνοθετεί» την σχέση των γονιών του από την αρχή. Δεν μπορούμε να φανταστούμε το πώς αλλά πολύ θα θέλαμε να το δούμε.
Οι αισθηματίες
Του Νίκου Τριανταφυλλίδη
Στην υπόθεση διαβάζω ότι υπάρχει ένας αρχαιοκάπηλος τοκογλύφος που διακινεί κλοπιμαία σε νεκροφόρες. Οι αναμνήσεις μου από το «Radio Μόσχα» και το «Μαύρο γάλα» του Νίκου Τριανταφυλλίδη δεν είναι και οι καλύτερες αλλά γιατί όχι; Σε όλους αξίζει μια ακόμη ευκαιρία. Και εδώ παίζει ο Τάκης Μόσχος.
Ντοκιμαντέρ

Μποξέρ
Του Γιώργου Παντελεάκη
Ακολουθώντας τη μετάβαση ενός παλαίμαχου πυγμάχου σε προπονητή το ντοκιμαντέρ καταγράφει τις μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν γευτεί τον ιδρώτα και το αίμα του ρινγκ.

Ταξίδι στη χώρα των Λοκρών
Της Ιριδος Ζαχμανίδη
Τρεις ψυχιατρικοί ασθενείς συγκατοικούν σε προστατευόμενο διαμέρισμα στην Αμφισσα, πόλη με παρελθόν τόσο παλιό όσο και οι πρώτοι Eλληνες, οι Λοκροί. Εκεί διαχειρίζονται την καθημερινότητά τους και δημιουργούν δεσμούς με τους γύρω τους.
Φωνές από το υπόγειο
Του Γιάννη Χαριτίδη
Ο Λεωνίδας Χρηστάκης, ο Πάνος Κουτρουμπούσης, ο Κώστας Φέρρης και ο Δημήτρης Πουλικάκος είναι ορισμένοι από τους καλλιτέχνες που μιλούν για την αντεργκράουντ ελληνική σκηνή των δεκαετιών του 1960 και 1970.
Για τις ημέρες και ώρες προβολών δείτε όλο το ωρολόγιο του προγράμματος στην σελίδα του Βήματος