Είναι συγκροτήματα που κερδίζουν τις εντυπώσεις με πρωτότυπο εντυπωσιακό υλικό, άλλα που μέσα σε συμπαθείς συνθέσεις έχουν και κάποιες επιτυχίες που μνημονεύονται, και θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες σχετικά με άλλες κατηγορίες, αλλά υπάρχουν και οι Nouvelle Vague, η αγαπημένη γαλλική κολλεκτίβα, οι οποίοι χωρίς θέτουν νέα όρια στην ροκ και ποπ μουσική καταφέρνουν να έχουν ένα ολόδικό τους χώρο. Και το έχουν καταφέρει πρωτίστως με την υψηλή αισθητική τους και με την γνώση και το ταλέντο να διασκευάζουν αριστουργήματα κυρίως της μετα- πανκ περιόδου, προσδίδοντας τους ένα λάτιν αέρα. Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι έχουμε να κάνουμε με μουσική επένδυση για ασανσέρ ή λόμπι ξενοδοχείων όπως πολύ συχνά συμβαίνει, αλλά για ουσιαστικές διασκευές που μέσα στη μπόσα νόβα τους, έχουν μία αθωότητα των 60ς ταιριαστή με το πολυάριθμο γυναικείο επιτελείο που έχει αναλάβει τα φωνητικά.

Ποτέ δεν θα περίμενε ο Ian Curtis ότι θα ακουστεί το «Love Will Tear As Apart» έτσι, σε καμία περίπτωση δεν θα είχε περάσει από το μυαλό του Ρόμπερτ Σμιθ των Cure ότι το «The Forest» θα χορευόταν με ένα καμπάρι στο χέρι ή ακόμη ότι το «Ever Fallen in Love» των Βuzzcocks θα αποκτούσε τόσο ετερόκλητο κοινό, τόσα χρόνια μετά

Οι Nouvelle Vague, ξεκίνησαν από το Παρίσι, αλλά σύντομα η φήμη τους ξεπέρασε τα σύνορα της Γαλλίας. Ο Μαρκ Κολέν και ο Ολιβιέ Λιμπώ είναι δύο από τους πλέον πολυπράγμονες μουσικούς – παραγωγούς της γαλλικής σκηνής τα τελευταία 14 χρόνια (με δισκογραφία σε έγκυρα labels, όπως F Communications, Output, Naïve κτλ). Όταν οι πορείες τους κατέληξαν σε ένα κοινό σημείο αποφάσισαν να φτιάξουν ένα δημιουργικό και εκλεκτικό σχήμα, μια κολλεκτίβα καλλιτεχνών, με στόχο να τιμήσουν τα εφηβικά ακούσματά τους. Στο τελικό αποτέλεσμα συνέβαλαν οκτώ τραγουδίστριες (έξι Γαλλίδες, μια Βραζιλιάνα και μια Νεοϋορκέζα) με υπέροχες φωνές, που έφεραν έναν νέο φρέσκο μουσικό αέρα.

Αυτό που έκαναν ήταν πολύ έξυπνο από την αρχή ακόμη: κράτησαν τη βασική δομή και δυναμική των τραγουδιών αλλάζοντας όμως το στυλ, ταξιδεύοντας μας ακόμη περισσότερες δεκαετίες πίσω, σεαγαπημένα πάρτυ μπόσα-νόβα. «Πρώτα έχουμε την ιδέα σχετικά με το πώς ένα τραγούδι που μας αρέσει θα μπορούσε να γίνει» μου λέει ο Μαρκ Κολέν «η συνέχεια είναι εύκολη, αλλά έχουμε την πολυτέλεια όταν κάτι δεν μας βγαίνει, δεν πετυχαίνει να το αφήσουμε στην άκρη» . Οσο για την επιλογή τους να καταπιάνονται με post-punk υλικό μου λέει «Αυτή η περίοδος είναι πιο κοντά στην αισθητική μας. Μας ταιριάζει. Γι αυτό και δεν αγγίζουμε νέα τραγούδια. Θέλουμε να ακουγόμαστε καινούργιοι μέσα από παλιά τραγούδια».

Ενδιαφέρον ιδιαίτερο παρουσιάζουν και οι συνεργασίες τους με κάποιους από τα ινδάλματά τους σε αυτές τις διασκευές: «Τις χαρήκαμε όλες ανεξαιρέτως, κυρίως όμως εκείνες με τον Ιαν Μακ Κάλοκ, Τέρι Χολ, Μπάρι Ανταμσον και τον Κρις Μπέιλι»

Χωρίς να έχουν νέο άλμπουμ στην ατζέντα τους θα παρουσιάσουν με μία αρκετά μεγάλη μπάντα τραγούδια και από τα τρία στούντιο άλμπουμ που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα αλλά και κάποια που περιλαμβάνονταν στο ακουστικό λάιβ τους και την επιτυχημένη συλλογή τους.

Οι Nouvelle Vague έρχονται και πάλι στη χώρα μας έπειτα από δύο χρόνια στον απόηχο του καλοκαιριού, στις 13 Σεπτεμβρίου, στην “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθηναίων και υπόσχονται να μας προσφέρουν άλλη μια αξέχαστη καλοκαιρινή βραδιά. Μαζί τους η αυθεντική φωνή του συγκροτήματος Melanie Pain και η εκρηκτική Liset Alea. Τη βραδιά θα ανοίξουν οι Opera Chaotique. Special guest η Olga Kouklaki, η ελληνίδα ντίβα της ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής.

Info:

Οι Nouvelle Vague εμφανίζονται την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στην “Τεχνόπολις”

Opening act: Opera Chaotique | Special Guest: Olga Kouklaki

«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων («Κεντρική Αυλή», Πειραιώς 100, Γκάζι)

Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση: 22 ευρώ | Ταμείο: 25 ευρώ

Ώρα Έναρξης: 21:00

Προπώληση: Public, Ticket house και ηλεκτρονικά στο www.123tickets.gr