Με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα επιστρέφει εφέτος για δέκατη τέταρτη χρονιά το Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Ιωνικές Γιορτές» στο Άλσος της Νέας Σμύρνης. «Εφέτος το φεστιβάλ μας μεγαλώνει τόσο σε διάρκεια, καθώς έχουμε 36 ημέρες εκδηλώσεων με διαφορετική κεντρική παράσταση κάθε ημέρα και πλήθος παράλληλων καλλιτεχνικών δρώμενων, όσο και ποιοτικά για να βοηθήσουμε τους πολίτες να ξεφύγουν από το «Δελτίο των 8», να διασκεδάσουν και να ψυχαγωγηθούν» δηλώνει στο «Βήμα» ο δήμαρχος κ. Σταύρος Τζουλάκης. Έτσι, ήδη από την Παρασκευή 30 Αυγούστου και μέχρι την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013, οι κάτοικοι του δήμου αλλά και λάτρεις του πολιτισμού από ολόκληρη την Αθήνα μπορούν να παρακολουθήσουν συναυλίες, θεατρικά έργα, παιδικές παραστάσεις, εκθέσεις γλυπτικής, εικαστικές παρεμβάσεις, street art και πολλές ακόμη δράσεις εναλλακτικού χαρακτήρα.

Η είσοδος στο μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων είναι δωρεάν για το κοινό με σειρά προτεραιότητας, ενώ σε άλλες υπάρχει ένα συμβολικό εισιτήριο της τάξεως των 5 ευρώ, το οποίο, όπως αναφέρει ο κ. Τζουλάκης, δεν θα ήταν δυνατόν δίχως «τη σημαντική συμβολή των ίδιων των καλλιτεχνών που έχουν προσαρμόσει τις αμοιβές τους σε καιρό κρίσης». Με τον τρόπο αυτό, όσοι επισκεφθούν τις «Ιωνικές Γιορτές» θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις που ξεχώρισαν αυτό το καλοκαίρι –ανάμεσά τους μεγάλο μέρος των παραστάσεων του Φεστιβάλ Αθηνών – , μοναδικές συναυλίες και μουσικοχορευτικά αφιερώματα.
Από την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, τη σκυτάλη παίρνουν πολιτιστικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι με αφιερώματα και μουσικοχορευτικές παραστάσεις θα ταξιδέψουν το κοινό στην Ήπειρο, την Κρήτη, τον Πόντο, τη Λέσβο, ακόμη και στην Αρμενία. Επίσης, ερασιτέχνες καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τις δικές τους παραστάσεις.
Το Φεστιβάλ απλώνεται στο Άλσος με ελεύθερη είσοδο

Μια ξεχωριστή πινελιά στον καμβά του εφετινού Φεστιβάλ θα δώσουν οι παράλληλες εκδηλώσεις που θα φιλοξενούνται σε όλους τους χώρους του Άλσους, το οποίο θα μετατραπεί σε «Κήπο Γλυπτών» για όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων. Με τη δράση αυτή, η δημοτική αρχή επιδιώκει να δώσει χώρο σε νέους εικαστικούς καλλιτέχνες δημιουργώντας μια έκθεση γλυπτών για να δώσει τα ερεθίσματα μιας
ιδιαίτερης μορφής δημιουργικής τέχνης στους πολίτες που σε καθημερινή βάση βρίσκονται για τον περίπατο ή την ψυχαγωγία τους στο χώρο του Άλσους.
Μια ακόμη πρωτοποριακή δράση είναι το «Street Art In The Park», το οποίο θα φιλοξενήσει μερικούς από τους πιο γνωστούς street artists της Ελλάδας, όπως οι Yiakou, SimpleG, Cacao Rocks, και Fotizontas, για να δημιουργήσουν ξεχωριστές τοιχογραφίες. Το Street Art In The Park επιθυμεί να ανακαλύψει και να αναδείξει τη street art και το graffiti αλλά και να εξοικειώσει τους επισκέπτες με μια σύγχρονη μορφή τέχνης. Τα έργα των καλλιτεχνών θα παραμείνουν στο Άλσος μέχρι το τέλος του φεστιβάλ.
Επίσης, καθημερινά μια ώρα πριν την κεντρική παράσταση θα φιλοξενούνται με ελεύθερη είσοδο διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Συναυλίες τζαζ ή συμφωνικής μουσικής, παραστάσεις βασισμένες σε παραμύθια, θέατρο σκιών στις 4, 10 και 18 Σεπτεμβρίου από τον Τάσο Κώνστα, καθώς και μια ξεχωριστή συνάντηση της ελληνικής μυθολογίας με την όπερα στις 12 Σεπτεμβρίου. Οι παράλληλες εκδηλώσεις θα ξεκινούν 15 λεπτά πριν τις 19.30, ενώ οι κεντρικές παραστάσεις στις 20.30.
Δημότες και κάτοικοι μπορούν να προμηθεύονται εισιτήρια ή κάρτες εισόδου δύο ημέρες πριν την κάθε παράσταση από τα ταμεία του Άλσους, καθημερινά, ώρες 09:00 –14:00 και 18:00 –22:00, προσκομίζοντας αστυνομική ταυτότητα ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τους δημότες και λογαριασμό ΔΕΚΟ στο όνομά τους και αστυνομική ταυτότητα για τους κατοίκους. Για τους ετεροδημότες, θα διατίθενται εισιτήρια ή κάρτες εισόδου εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου Νέας Σμύρνης, Ελ. Βενιζέλου 16, 7ος όροφος, 213 2025 922/923 ή στα ταμεία του Άλσους.
Tο πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Ιωνικές Γιορτές»

04 Σεπτεμβρίου Κύκλωψ – Εθνικό Θεατρο
05 Σεπτεμβρίου Τάκης Σούκας – Mουσικό Αφιέρωμα
06 Σεπτεμβρίου Συναυλία με τη Μάρθα Φριντζήλα
07 Σεπτεμβρίου Ο Επιθεωρητής (Θεατρική Παράσταση)
08 Σεπτεμβρίου Αίσωπος! Κάτι θέλει να μας πει… (Θεατρική Παράσταση)
09 Σεπτεμβρίου Ειρήνη –ΚΘΒΕ
10 Σεπτεμβρίου Πλούτος (Αρχαίο Θέατρο)
11 Σεπτεμβρίου Αφιέρωμα στη Σμύρνη (Συναυλία)
12 Σεπτεμβρίου Μήδεια – Αρχαίο Θέατρο
13 Σεπτεμβρίου Τρωάδες – Αρχαίο Θέατρο
14 Σεπτεμβρίου Κοινός Λόγος Δηλώστε συμμετοχή στο διαγωνισμό!
15 Σεπτεμβρίου
Τραγουδώντας με τα αστέρια Όπερα
16 Σεπτεμβρίου Κωστής Μαραβέγιας (Συναυλία)
17 Σεπτεμβρίου Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου (Θεατρική Παράσταση)
18 Σεπτεμβρίου Ελένη (Αρχαίο Θέατρο)
19 Σεπτεμβρίου Μίκης Θεοδωράκης (Προβολή Ντοκιμαντέρ)
20 ΣεπτεμβρίουΑλκίνοος Ιωαννίδης (Συναυλία)
22 Σεπτεμβρίου Mια απ’τα Γίδια (Θεατρική Παράσταση)
24 Σεπτεμβρίου Χαράλαμπος Γαργανουράκης – Νίκος Ανδρουλάκης (Συναυλία)
27 ΣεπτεμβρίουCarmen flamenco (Χοροθέατρο)
28 Σεπτεμβρίου Σωκράτης Μάλαμας (Συναυλία)
01 Οκτωβρίου Ομάδα Ιχώρ (Χορός)
Πρόγραμμα συλλόγων και ερασιτεχνών δημιουργών

21 ΣεπτεμβρίουΑρμένιοι (Μουσικοχορευτική Παράσταση)
23 ΣεπτεμβρίουΑνεμωτίσιοι Λέσβου (Μουσικοχορευτική Παράσταση)
25 ΣεπτεμβρίουΊμβριοι (Μουσικοχορευτική Παράσταση)
26 ΣεπτεμβρίουΑφιέρωμα στον εθελοντισμό

29 ΣεπτεμβρίουΈνωση Ποντίων (Μουσικοχορευτική Παράσταση)
30 ΣεπτεμβρίουΗπειρώτες (Μουσικοχορευτική Παράσταση)
02 ΟκτωβρίουΣ.Α.Φ.Α.Ν.Σ. (Συναυλία)
03 ΟκτωβρίουΊωνες (Μουσικοχορευτική Παράσταση)
04 ΟκτωβρίουΤο σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα (Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Οργανισμού Δ. Ν. Σμύρνης)
05 ΟκτωβρίουΤο όνειρο καλοκαιρινής νύχτας (Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Οργανισμού Δ. Ν. Σμύρνης)
06 ΟκτωβρίουΚρήτες (Μουσικοχορευτική Παράσταση)
Παράλληλες εκδηλώσεις

Ώρα έναρξης περίπου 15 λεπτά πριν τις 19:30.
2 Σεπτεμβρίου Πρωτότυπο υλικό και πειραγμένες διασκευές στην ευρύτερη περιοχή του rock από τον Ερρίκο Βασιλικό
4 Σεπτεμβρίου «Το πανηγύρι του Καραγκιόζη» – Θέατρο σκιών του Τάσου Κώνστα
5 ΣεπτεμβρίουΟι dUETTO με συνθέσεις του Μιχάλη Ανδριτσόπουλου και μελωδίες από τον χώρο της μουσικής κινηματογράφου
9 Σεπτεμβρίου «Ήτανε μια φορά» από τη θεατρική ομάδα «Pot of gold». Παραμύθια της ελληνόφωνης Ιταλίας επενδεδυμένα με συνθέσεις και τραγούδια του Μιχάλη Ανδριτσόπουλου
10 Σεπτεμβρίου «Ο Καραγκιόζης δάσκαλος» – Θέατρο σκιών του Τάσου Κώνστα
12 Σεπτεμβρίου Η αρχαιοελληνική μυθολογία σμίγει με την όπερα. Μεγάλοι συνθέτες όπως ο Περσέλ, ο Μοτσαρτ, ο Γκλύκ ως τον σύγχρονο Στραβίσκι εμπνέονται από την ελληνική μυθολογία και συνθέτουν έργα τεράστιας καλλιτεχνικής αξίας. Συμμετέχουν: Ξένια Ζήση, Σορία Παπαδημητροπούλου, Μαριτίνα Ταμπακοπούλου, Νίκος Κοτενίδης με την Λίλα Σούση στο πιάνο
14 Σεπτεμβρίου Βραδιά έντεχνης Ελληνικής Μουσικής
18 Σεπτεμβρίου «Το μαγεμένο δέντρο» Θέατρο σκιών του Τάσου Κώνστα