Βενετία, αποστολή

Πανέμορφη, εντυπωσιακά ντυμένη και αρκετά συνεσταλμένη παρότι χαμογελαστή, η Σκάρλετ Τζοχάνσον εμφανίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Λίντο προκειμένου να μιλήσει για την τελευταία ταινία της, «Κάτω από το δέρμα» («Under the skin») που συμμετέχει εντός διαγωνιστικού προγράμματος στη Μόστρα.

Μαζί της ο βρετανός σκηνοθέτης Τζόναθαν Γκλέιζερ και ο συμπατριώτης του παραγωγός Τζέιμς Γουίλσον, οι δυο άνθρωποι που μοιράστηκαν πρώτοι το όραμα της μεταφοράς στην μεγάλη οθόνη του ομότιτλου μυθιστορήματος φαντασίας του Μάικλ Φέιμπερ.

Πως υποδύεσαι ένα εξωγήινο πλάσμα με την μορφή ανθρώπου που έχει βρεθεί ξαφνικά στην γη χωρίς να ξέρει κανείς τον λόγο; Ο ρόλος της εξωγήινης ήταν αρκετά προκλητικός για την Τζοχάνσον, ενώ από τις περιγραφές της καταλάβαινες ότι τα γυρίσματα αυτής της ταινίας που έγιναν εξ’ ολοκλήρου στην Σκοτία ίσως να ήταν τα δυσκολότερα της ζωής της. «Ηταν σαν να μας είχε βάλει κάποιος στη μέση πουθενά, μέσα στο κρύο, τον αέρα και την λάσπη» είπε χαρακτηριστικά. «Τρόμαζες.»

Για την Τζοχάνσον ωστόσο, η οποία σε αρκετές σκηνές εμφανίζεται γυμνή και φορά διαρκώς μια μελαχρινή περούκα, το «Κάτω από το δέρμα» δεν είναι μια ταινία που εντάσσεται σε κάποιο είδος, «είναι περισσότερο μια εμπειρία των αισθήσεων.» Στοιχείο που χαρακτηρίζει γενικότερα την δουλειά του Γκλέιζερ αν θυμηθεί κανείς και την «Γέννηση» με την Νικόλ Κίντμαν που είχε προβληθεί στο ίδιο φεστιβάλ πριν από εννέα χρόνια.

Η Σκάρλετ Τζοχάνσον έχει πολύ καλές σχέσεις με το φεστιβάλ Βενετίας αφού από εδώ, ουσιαστικά η καριέρα της εκτοξεύθηκε στα ύψη όταν το «Χαμένοι στη μετάφραση» της Σοφία Κόπολα προβλήθηκε πριν ακριβώς από μια δεκαετία.

*H ταινία «Under the skin» θα προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες σε διανομή ODEON