από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

Ενα λιοντάρι δείχνει τον τύμβο της Αμφίπολης

Αρχίζει σήμερα η νέα ανασκαφική έρευνα για την πλήρη αποκάλυψη του μνημείου
Ενα λιοντάρι δείχνει τον τύμβο της Αμφίπολης
Ο Λέων της Αμφίπολης όπως βρίσκεται σήμερα στην επαρχιακή οδό Αμφίπολης - Σερραϊκής Ακτής
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ούτε Μεγαλέξανδρος ούτε Ρωξάνη! Ούτε θαμμένοι βασιλιάδες ούτε κοιμισμένες βασιλοπούλες! Ο εντυπωσιακού μεγέθους και κατασκευής τύμβος της Αμφίπολης, η αποκάλυψη του οποίου άρχισε πέρυσι και αναμένεται να ολοκληρωθεί ως προς τον περίβολό του εφέτος, μπορεί να μη συνδέεται με τα συγκεκριμένα ονόματα της Ιστορίας, βρίσκεται όμως σε απόλυτη συνάρτηση με ένα άλλο σημαντικό μνημείο της περιοχής: τον περίφημο Λέοντα της Αμφίπολης. Οσο καιρό λοιπόν ευφάνταστοι πολίτες αυτής της χώρας επιδίδονταν, καλοπροαίρετα ή μη, σε μια οργιαστική φημολογία για το περιεχόμενο του τύμβου, οι επιστήμονες που τον ανασκάπτουν συγκέντρωναν πλήθος στοιχείων, τα οποία με τη συνέχιση των ερευνών αναμένεται να δώσουν σημαντικές απαντήσεις για την ιστορία της περιοχής, την αρχιτεκτονική της εποχής και τα ταφικά έθιμα.

«Αν δεν είχε εντοπισθεί ο περίβολος, δεν θα μπορούσαμε να ταυτίσουμε τα κομμάτια του Λέοντα, που υπήρχαν διάσπαρτα»
λέει χαρακτηριστικά η αρχαιολόγος και ανασκαφέας του τύμβου κυρία Κατερίνα Περιστέρη, προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Αρχαιοτήτων. «Πρόκειται για μνημεία αλληλένδετα μεταξύ τους, αφού το λιοντάρι βρισκόταν, όπως γνωρίζουμε με βεβαιότητα πλέον, στην κορυφή του τύμβου, σηματοδοτώντας με την παρουσία του κάποιο σημαντικό πρόσωπο ή πρόσωπα της Αμφίπολης» προσθέτει.
 
Σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου είναι η ημέρα έναρξης της νέας ανασκαφής για την αποκάλυψη και του εναπομείναντος τμήματος του περιβόλου, αφού από τα 497 μέτρα του έχουν ερευνηθεί τα 405. Αγνωστο πόσο θα διαρκέσει η νέα έρευνα, σε κάθε περίπτωση όμως η αρχαιολόγος θα προχωρήσει στη συνέχεια σε ανασκαφικές τομές στον ίδιο τον τύμβο προκειμένου να εισέλθει στο εσωτερικό του.

Ο κύκλος
Μοναδικός σε διαστάσεις και σε επιμέλεια, χωρίς αντίστοιχό του στη Μακεδονία και στα Βαλκάνια, ο τύμβος της Αμφίπολης φθάνει τα 23 μέτρα ύψος με 158,40 διάμετρο και περίβολο ύψους 3 μέτρων αποτελούμενο από μαρμάρινες βάσεις, ορθοστάτες, ανωδομή και επιστέψεις. Ολόκληρη κατασκευή δηλαδή, από λευκό καλοδουλεμένο μάρμαρο Θάσου, η οποία συγκρατείται στη θέση της από αντίθημα, δηλαδή αφανή τοίχο από πωρόλιθο έτσι που το συνολικό πάχος της κατασκευής να ανέρχεται σε 130 εκατοστά. Αυτός ο περίβολος εξάλλου για τον οποίο θα πρέπει να απαιτήθηκαν περί τα 2.500 κυβικά μαρμάρου είναι ένας τέλειος κύκλος κατασκευασμένος με απίστευτη γεωμετρική ακρίβεια, όπως επισημαίνει με θαυμασμό ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής κ. Μιχάλης Λεφαντζής. «Αυτό το έργο υλοποιήθηκε από αρχιτέκτονα που είχε υψηλή γνώση της γεωμετρίας. Αρκεί να αναφέρω ότι χρησιμοποιεί το π: 3,14 αντί του 3,17 των Αιγυπτίων, που ήταν ως τότε σε χρήση» αναφέρει συγκεκριμένα.

Κατασκευασμένος στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ.  (325-300 π.Χ.) συμπίπτει εξάλλου ιστορικά «με μια εποχή κατά την οποία συμβαίνουν πολλά και δραματικά γεγονότα στη Μακεδονία και στην Αμφίπολη ειδικά, με τις διαμάχες των επιγόνων του Αλέξανδρου και τον θάνατο της Ρωξάνης και του μικρού Αλέξανδρου Δ΄ κατόπιν διαταγής του Κάσσανδρου, ενώ παράλληλα στρατηγοί και ναύαρχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου σχετίζονται με την περιοχή», όπως λέει η κυρία Περιστέρη.

Το λιοντάρι
Με έκταση 20 στρεμμάτων ο τύμβος φέρει στην κορυφή του μία τετράπλευρη κτιστή κατασκευή (9,95 Χ 9,95 Χ 5,30 μέτρα), η οποία αρχικώς είχε θεωρηθεί από τον πρώτο ανασκαφέα Δ. Λαζαρίδη ταφικό σήμα. «Στην πραγματικότητα πρόκειται για το θεμέλιο του βάθρου επάνω στο οποίο βρισκόταν ο Λέων της Αμφίπολης» λέει ο κ. Λεφαντζής. Η έρευνα του ιδίου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό 400 και πλέον μαρμάρινων αρχιτεκτονικών μελών γύρω από το άγαλμα που ανήκουν στον περίβολο του τύμβου (ορισμένα ενσωματωμένα στο βάθρο του λιονταριού). «Ολα τα μέλη του περιβόλου είναι της ίδιας τεχνοτροπίας με το λιοντάρι» επισημαίνει. «Για μένα μάλιστα η τυπολογία αυτού του περιβόλου δεν υπάρχει αλλού στη Μακεδονία. Αρχιτεκτονικά πρόκειται για ένα υβρίδιο». Οσον αφορά τον Λέοντα, «Με ύψος 5,30 μέτρα και συνολικό με το βάθρο του 15,84 μέτρα, έχει μακεδονικό εμβάτη με ημικίονες και ασπίδες στο βάθρο του» προσθέτει. «Επιπλέον είχε δημιουργηθεί με οπτική διόρθρωση, έτσι ώστε να είναι ορθά ορατός από απόσταστη 100 μέτρων και ύψος 30».

Σε απόσταση περί το ένα χιλιόμετρο από τη σημερινή Αμφίπολη βρίσκεται η θέση Καστά όπου ανασκάπτεται ο τύμβος. Η γεωμορφολογία της περιοχής έχει αλλάξει ωστόσο ριζικά από την αρχαιότητα λόγω της διαφοροποίησης της κοίτης του Στρυμόνα και της αποξήρανσης της λίμνης Κερκινίτιδας. «Οι αρχαίες πηγές μιλούν όμως για τα ωραία αγκυροβόλια αυτής της λίμνης, η οποία συνδεόταν με το ποτάμι» λέει η κυρία Περιστέρη. Ενα ποτάμι πλωτό, που παρείχε τη δυνατότητα στα πλοία να φθάνουν ως την Αμφίπολη. Οσο για τον τύμβο με τον Λέοντα, βρισκόταν ακριβώς μπροστά στη λίμνη. Προφανώς είχε τον λόγο του.

Στρατιώτες-αρχαιολόγοι
Δίπλα στην παλιά γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα και πάνω στην επαρχιακή οδό Αμφίπολης - Σερραϊκής Ακτής βρίσκεται σήμερα το τεράστιο μαρμάρινο λιοντάρι. Ιδού πώς και γιατί: η ιστορία αρχίζει έναν αιώνα πριν, στην περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων, όταν έλληνες στρατιώτες κατασκευάζοντας μια γέφυρα στον Στρυμόνα θα εντοπίσουν και θα ανασύρουν μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη. Λίγα χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 1916, άγγλοι αυτή τη φορά στρατιώτες που κατασκευάζουν οχυρωματικά έργα θα βρουν τα κομμάτια που έλειπαν: τα μαρμάρινα τμήματα ενός υπερφυσικού μεγέθους γλυπτού που είναι σαφές ότι πρόκειται για λιοντάρι. Αρχαιόφιλοι(!) όντες, επιχειρούν να τα μεταφέρουν στη θάλασσα για να τα στείλουν με πλοίο στην Αγγλία, αλλά οι Βούλγαροι έχουν άλλη γνώμη, καθώς έχοντας καταλάβει το Παγγαίο αρχίζουν να τους βομβαρδίζουν. Ο Λέων και το βάθρο του θα συγκολληθούν το 1936, κανένας όμως δεν είναι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Κάτι τους διαφεύγει...ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτισμός περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανασκαφή στην Αρχαία Αμφίπολη έφερε στο φως εντυπωσιακό τάφο  
 
 
σχόλια (8)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Υπερβάλλων ζήλος | 09/09/2014 21:10
  Όσα λέει ο αρχιτέκτων για την "οπτική διόρθωση" με την οποία έχει δημιουργηθεί ο λέων είναι λίγο περίεργα, γιατί η γωνία για την οποία υποτίθεται ότι έγινε η διόρθωση είναι atan(30/100) = 16.7°. Τι είδους οπτική διόρθωση μπορεί να γίνει με τόσο μικρή γωνία θέασης και πως μέτρησε την παραμόρφωση ο αρχιτέκτων; τι είδους λιοντάρι πήρε σαν πρότυπο για να μετρήσει την παραμόρφωση του Λέοντα της Αμφίπολης; Οι κολόνες και τα γλυπτά της Ακρόπολης των Αθηνών στα οποία φαίνεται ότι υπολογίστηκε οπτική παραμόρφωση από τον γλύπτη Ικτίνο βλέπονταν με γωνία μεγαλύτερη από 60°, συνήθως έως 80°, δηλαδή σχεδόν από κάτω τους.. Καλό θα ήταν να μας εξηγήσει ο αρχιτέκτων πως έβγαλε το σύμπέρασμά του.
  Forensics
  απάντηση00
   
   
  ΕΝΑΣ , ΑΛΛΑ ΛΕΩΝ ... | 05/03/2014 14:15
  Πολυς θορυβος , πολυ μυστηριο γυρω απο αυτο το θεμα το 2013 . Και ξαφνικα, ως δια μαγειας , το θεμα περασε απο τα πολυσυζητημενα , στα τελειως αζητητα .. Τι στην πραγματικοτητα συμβαινει και γιατι πλεον δεν ακουγεται τιποτα γι αυτο ?
  eleni62
  απάντηση61
   
   
  ΑΡΧΑΙΟΦΙΛΟΙ | 01/01/2014 12:43
  Το μονο που μου ξενιζει ειναι αυτο το αρχαιοφιλοι που κανονικα θα επρεπε να ειναι αρχαιοκλεφτες για τους αιωνια κλεφτες αγγλους
  ARGIRIS
  απάντηση72
   
   
  ας περιμένουμε.... | 10/09/2013 18:22
  Είναι υπερβολικό να υποψιάζεται κανείς ότι πρόκειται για τον τάφο του Μ. Αλέξανδρου όταν ανακαλύπτεται έκταση 20 στρεμμάτων με περίβολο που και σήμερα προκαλεί δέος και στην κορυφή του τύμβου το λιοντάρι; Νομίζω καθόλου, όμως μην ακούσω τίποτε εθνικιστικές ανοησίες, γιατί ο Αλέξανδρος ήταν ο πρώτος διεθνιστής ever!!!
  Κατερίνα Α.
  απάντηση132
   
   
  ΤΟ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙ ΚΤΥΠΑΕΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ | 02/09/2013 17:58
  Τελικά ο σκοτεινός ρόλος του αρθρογράφου δεν μπορεί να κρυφτεί. Εβγαλε και συμπέρασμα χωρίς ακόμα να υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα! Πως ξέρει τόσο κατηγορηματικά ότι δεν συνδέεται με τις συγκεκριμένες ιστορικές προσωπικότητες ; Και γιατί δεν μας λέει σε ποιόν ή τι αναφέρεται ο συγκεκριμένος τύμβος ; Αφού είναι τόσο κατηγορηματικός έχει απάντηση. Γιατί δεν την δινει ; Εχει επανειλλημένα και από άλλους σχολιαστές προκληθεί να απαντήσει αλλά τα παπαγαλάκια ξέρουν μόνο να αναμασούν αυτά που τους λένε τι να πουν. Αξιος ο μισθός σας! Αλλά μην νομίζετε οτι τρώμε και κουτόχορτο.
  ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΗΝ.ΤΗΝ ΠΗΡΑΜΕ ΧΑΜΠΑΡΙ.
  απάντηση3217
   
   
   
  πολύ κατατοπιστικό το άρθρο σας, | 02/09/2013 15:25
  βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Αλλά για την ταυτότητα του λέοντος δεν μας διαφώτισε καθόλου, ποιος είναι ο λέων; Με επιφύλαξη και από τη μικρή μου πείρα που έχω από λιοντάρια μου φαίνεται ότι είναι ο λέων της Νεμέας (αυτός που -σύμφωνα με τον μύθο- είδε τον Ηρακλή και μαρμάρωσε).
  Αλεξανδρινός
  απάντηση1618
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων