Γράφαμε πριν από λίγες εβδομάδες για τα Media Labs, τα Εργαστήρια Μέσων Επικοινωνίας, που κατασκευάζει το δίκτυο Future Library (Βιβλιοθήκη του Μέλλοντος) σε 9 Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της Ελλάδας με την χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Στη Δράμα, στην Κοζάνη, στα Τρίκαλα, στη Λιβαδειά, στην Κόρινθο, στη Ναύπακτο, στο Κερατσίνι-Δραπετσώνα, στην Ηλιούπολη και στα Χανιά οι χρήστες των βιβλιοθηκών θα μπορούν πλέον σε ειδικά διαμορφωμένους και εξοπλισμένους χώρους της βιβλιοθήκης να γράφουν βίντεο και να γυρίζουν ταινίες, να ηχογραφούν τραγούδια, να καταγράφουν ψηφιακά την ιστορία και την παράδοση της πόλης τους, να γράφουν προγράμματα, να φτιάχνουν βάσεις δεδομένων και αρχεία… να συνδυάζουν την εικόνα με τον ήχο και τον λόγο με όποιον τρόπο τους υποδεικνύει η φαντασία τους. Μέσα υπάρχουν.
Τα εργαστήρια θα είναι έτοιμα πριν από τα Χριστούγεννα. Θα εγκαινιαστούν τον Δεκέμβριο αλλά χωρίς επισημότητες, τελετές και κορδέλες. Αντ’ αυτών, οι υπεύθυνοι καλούν ανθρώπους δημιουργικούς να κάνουν ένα… crash test των νέων χώρων: να τους δοκιμάσουν, να υλοποιήσουν μια ιδέα τους μέσα σε αυτούς ή και να την παρουσιάσουν στο κοινό της κάθε πόλης εγκαινιάζοντας στην πράξη τον χώρο και τη λειτουργία του.
«Μαραθώνιο Δημιουργικότητας» αποκαλεί το Future Library αυτή τη δοκιμαστική λειτουργία των εργαστηρίων επικοινωνίας και απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας να αποστείλουν προτάσεις και ιδέες.
Σε ποιους απευθύνεται το κάλεσμα; Όπως διαβάζουμε στο site του Future Library, στους νέους της Generation Y, με άλλα λόγια σε όσους γεννήθηκαν μεταξύ 1980 και 2000. Διότι η εποχή δεν τους δίνει τις ευκαιρίες που δικαιούνται και έχουν ανάγκη από χώρους έκφρασης, επειδή βράζουν από χυμούς και ιδέες, επειδή παίζουν την τεχνολογία στα δάχτυλα.
Υποθέτουμε πως τα εννέα Εργαστήρια Μέσων Επικοινωνίας δεν θα είναι κλειστά σε όσους «στου δρόμου της ζωής τη μέση σε σκοτεινό βρέθηκαν δάσος» όπως και σε όσους διανύουν τη χρυσή ηλικία αλλά έχουν ιδέες, φαντασία, κέφι για ζωή και δημιουργία.
Δείτε εδώ αναλυτικές πληροφορίες για τα Εργαστήρια Μέσων Επικοινωνίας, τι μπορείτε να κάνετε σε ένα Media Lab και πώς μπορείτε να στείλετε προτάσεις συμμετοχής για τον Μαραθώνιο Δημιουργικότητας. Ως τις 30 Σεπτεμβρίου.