Ακόμη μία επιτυχία για την εταιρεία παραγωγής Faliro House («Πριν τα μεσάνυχτα», «Attenberg», «Αλπεις»). Η ταινία «Luton» του Μιχάλη Κωνσταντάτου θα κάνει την πρεμιέρα της στο προσεχές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν, το οποίο θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 20 ως το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου. Το «Luton» συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ και συγκεκριμένα στο τμήμα New Directors το οποίο φιλοξενεί ταινίες νέων, πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών (πρώτη ή δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία).
Τρεις άνθρωποι διαφορετικής γενιάς, η ρουτίνα της καθημερινότητας αλλά και τα οράματά τους είναι το πλαίσιο στο οποίο, όπως ανακοινώθηκε, ο Μ. Κωνσταντάτος δομεί την ιστορία του. Ο Μάκης είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία, ένας 50άρης οικογενειάρχης, ιδιοκτήτης ψιλικατζίδικου. Η Μαίρη είναι μια τριαντάρα ασκούμενη δικηγόρος και, τέλος, ο δεκαεπτάχρονος Τζίμης, ένας ευκατάστατος μαθητής Λυκείου. Ζωή μέσα στη σύμβαση, πιεστική: όλα μοιάζουν ακίνητα και αναμενόμενα. Υπάρχει ελπίδα διαφυγής γι’ αυτά τα τρία πρόσωπα;
Το σενάριο του «Luton» συνυπογράφει ο στενός συνεργάτης του Κωνσταντάτου Στέλιος Λυκουρέσης, που είναι επίσης ο συγγραφέας του θεατρικού έργου «Parklife» το οποίο ο πρώτος σκηνοθέτησε πριν από δύο χρόνια.
Αφού σπούδασε Σκηνοθεσία στη σχολή Λ. Σταυράκου και Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Μ. Κωνσταντάτος παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με θέμα «Σχεδιασμός χώρου και πολιτισμός». Στη σκηνοθεσία μπήκε το 2002. Εκτός από το θέατρο έχει δουλέψει σε πολιτιστικές εκπομπές και σίριαλ για την τηλεόραση, καθώς και σε μουσικά βιντεοκλίπ, όπως εκείνο του remixed τραγουδιού «No milk today» του Vassilikos.
Ο Κωνσταντάτος είναι συνιδρυτής και σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας Βlindspot, ενώ έχει σχεδιάσει δύο installations για δημόσιους χώρους στην Αθήνα. Επίσης, έχει γράψει και σκηνοθετήσει δύο μικρού μήκους ταινίες που βραβεύθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: Το «Two times now» (35 mm, 9′, 2007) απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας στα Stockholm Film iFestival και Portable Film Festival, και το «Only forever» (35 mm, 11′, 2003) απέσπασε το βραβείο «Κίνητρο» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Η κρίση των καιρών μας δεν έχει πτοήσει τον σκηνοθέτη. Αντιθέτως, είναι της άποψης ότι η κρίση μπορεί να δώσει… πάσα στον καθένα για δημιουργία.
Αναφερόμενος στο «Luton» –που, σημειωτέον, είχε επιλεγεί το 2011 από το L’ Atelier στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης νέων δημιουργών Cinefondation του Φεστιβάλ των Καννών –ο Μ. Κωνσταντάτος είχε πει στο «Βήμα» ότι θα πραγματεύεται «την κρυφή βία που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας».
Στην ταινία παίζουν, μεταξύ άλλων, οι Νικόλας Βλαχάκης, Ελευθερία Κόμη, Χρήστος Σαπουντζής, Γιώτα Αργυροπούλου, Θαλασσινή Βοσταντζόγλου, Κόνυ Ζήκου, Αννα Κουρουπού, Στηβ Κρικρής, ο σκηνοθέτης Γιώργος Τσεμπερόπουλος και σε έκτακτη φιλική συμμετοχή η Νέλλη Αγγελίδου.
Λοιποί συντελεστές: Διεύθυνση φωτογραφίας Γιάννης Φώτου, μοντάζ Γιώργος Μαυροψαρίδης, ήχος Λέανδρος Ντούνης, σκηνικά Κική Πίττα, κοστούμια Λίτα Κοκκονάρη, παραγωγός Γιώργος Τσούργιαννης, executive producer Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος (Faliro House) και συμπαραγωγός ο Fabian Massah (παραγωγή Horsefly productions, συμπαραγωγή Faliro House productions, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ, Arctos Broadcast Facilities, 2/35 Two Thirty Five, Endorphine Production, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Γιάννης Φώτου).
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, το «Luton» βρίσκεται στη διάθεση της Feelgood Entertainment και θα τη διανείμει στις αίθουσες την ερχόμενη χειμερινή σεζόν.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 9 Αυγούστου 2013

HeliosPlus