Στην κουζίνα του Μωάμεθ του Πορθητή στο παλάτι του στην Αδριανούπολη βρέθηκαν οι αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν ανασκαφές στο λεγόμενο «Γενί Σαράι».

Πρόκειται για ένα σύνολο εντυπωσιακών αντικειμένων παρασκευής και σερβιρίσματος φαγητών,μεταξύ των οποίων και ένα τεράστιο κουτάλι του 15ου αιώνα, που τράβηξε την προσοχή τους, όπως λέει ο Μουσταφά Οζέρ, επικεφαλής των ανασκαφών και αναστηλώσεων.

Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει στην εφημερίδα Hurriyet Daily News ότι τα ευρήματα αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της οθωμανικής, μαγειρικής παράδοσης κατά την εποχή ακριβώς προ της Αλωσης. Διευκρινίζεται, ότι το ανάκτορο άρχισε να κτίζεται το 1450 με διαταγή του Σουλτάνου Μουράτ Β΄, ο οποίος το ονόμασε Σαράι – ι – Τζεντίντ – ι – Αμιρέ (Γενί Σαράι, Νέο Ανάκτορο του Βασιλιά) αλλά ολοκληρώθηκε από τον Μωάμεθ τον Πορθητή, που διέμενε σε αυτό στο διάστημα που πολιορκούσε την Κωνσταντινούπολη.

Οι ανασκαφές _παράλληλα με τις εργασίες αποκατάστασης_ στην περιοχή μεταξύ του «matbah ι Amire» και του ποταμού Τούνα (Δούναβη) συνεχίζονται από το 2009 ενώ έχουν επεκταθεί και στην περιοχή των δεξαμενών ύδατος, που χρησιμοποιούνταν κατά την Οθωμανική περίοδο. Πρόσφατα μάλιστα εντοπίσθηκαν τμήματα μαρμάρινων επιγραφών που δίνουν στοιχεία για την εποχή κατασκευής του ανακτόρου.
Για την ιστορία, οι μεταγενέστεροι σουλτάνοι Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής και Μωάμεθ Δ΄έκαναν πολλές προσθήκες στο ανάκτορο, το οποίο όμως καταστράφηκε από πυρκαγιά από τον κυβερνήτη Τζεμίλ Πασά το 1878.