Ενα μπουκάλι στην άμμο, ένα ποτήρι κρασί σε ένα τραπέζι, ένα ηλιοβασίλεμα, ένα τάβλι παρατημένο στη μέση ενός τραπεζιού, ένα φεγγάρι που μόλις βγαίνει στον ουρανό… Αυτές είναι οι μικρές ζωγραφικές εικόνες του Παύλου Σάμιου που θα «συνομιλήσουν» με τα γλυπτά του Διαμαντή Αϊδίνη – κάκτους ή φραγκόσυκα που απαντώνται σε ελληνικά ξερονήσια –αποτυπώνοντας δύο διαφορετικές οπτικές του ελληνικού καλοκαιριού στην κοινή έκθεση των δύο καλλιτεχνών. Μια έκθεση που θα φιλοξενηθεί από το Σάββατο 27 Ιουλίου ως το Σάββατο 17 Αυγούστου στο ξενοδοχείο «Grace» της Μυκόνου (περιοχή Αγιος Στέφανος) ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του συγκεκριμένου ξενοδοχείου με την γκαλερί Σκουφά.
Σύμφωνα με τον Παύλο Σάμιο, τα περίπου 20 έργα ζωγραφικής που δημιούργησε είναι μικρών διαστάσεων (στην πλειονότητά τους 30Χ40) και «ακουμπούν» στο μεγαλύτερο μέρος της εικαστικής πορείας του καθώς είναι φιλοτεχνημένα σε διαφορετικές περιόδους των καλλιτεχνικών αναζητήσεών του. Η «συνομιλία» τους δε με τα γλυπτά του Διαμαντή Αϊδίνη, ο οποίος χρωματίζει με έναν ιδιαίτερο, προσωπικό τρόπο τις δημιουργίες του, αποτελεί κατάλληλη ευκαιρία για ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν την ελληνική τέχνη να πάρουν μια ιδέα χαρακτηριστικών ζωγραφικών και γλυπτικών δημιουργιών που αποτυπώνουν το ελληνικό καλοκαίρι.
Τα έργα που θα παρουσιαστούν στον διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο του μπουτίκ ξενοδοχείου στοχεύουν στο να αποδώσουν πτυχές από τις αισθήσεις και τους ρυθμούς της σύγχρονης εικαστικής πραγματικότητας μέσω διαφορετικών υλικών και τεχνικών.
Ο Παύλος Σάμιος γεννήθηκε στην Αθήνα. Από μικρός ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και το σχέδιο βοηθώντας παράλληλα τον πατέρα του στο εργαστήριο παπουτσιών. Aγάπησε τη θρησκευτική ζωγραφική, η οποία τον κέρδισε από πολύ νωρίς. Παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου στο Εργαστήρι του Πάνου Σαραφιανού και πέρασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Δάσκαλοί του ήταν ο Νίκος Νικολάου στο Προκαταρκτικό και ο Γιάννης Μόραλης στο Εργαστήριο Ζωγραφικής. Ο Νίκος Νικολάου είχε ως αρχή το σχέδιο και την παράδοση της αρχαίας ελληνικής τέχνης ενώ ο Γιάννης Μόραλης εισήγαγε τους σπουδαστές στη σύγχρονη τέχνη.
Σπουδαίοι δάσκαλοι στους οποίους, όπως πάντα αναφέρει, οφείλει πολλά, όπως επίσης και στον Γιάννη Τσαρούχη. Είχε την ευκαιρία να τον γνωρίσει στο Παρίσι και να μάθει για την ελληνική παράδοση μέσα από τα μάτια ενός μοναδικού ζωγράφου, ο οποίος τον επηρέασε πολύ στα πρώτα έργα του. Την ίδια εποχή ο Παύλος Σάμιος συμμετείχε στη θρυλική παρέα του «Μαγεμένου Αυλού» με προεξάρχοντα τον Μάνο Χατζιδάκι. Σημαντικός σταθμός στην πορεία του υπήρξαν οι διδασκαλίες του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (Εργαστήριο παραδοσιακής ζωγραφικής fresco – βυζαντινές εικόνες -χειρόγραφα). Εχει ζωγραφίσει με την τεχνική του fresco πολλές μικρές εκκλησίες.
Ο Διαμαντής Αϊδίνης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Βακαλό και στην Bayam Show του Λονδίνου. Συνεργάστηκε με διάφορα περιοδικά, όπως τα «Frigidaire», «Tempisupplementari», «Nuova Εcologia» στην Ιταλία και τα «Βαβέλ», «Κλικ», «Τέταρτο» κ.ά. στην Αθήνα. Εχει κάνει επίσης πλήθος εικονογραφήσεων για βιβλία, αφίσες και εξώφυλλα δίσκων και CD. Τα τελευταία χρόνια παράλληλα με τη ζωγραφική κατασκευάζει μεταλλικά αντικείμενα επιχρωματισμένα εμπνευσμένα από παιδικά παιχνίδια. To καθένα από αυτά είναι πολλαπλό και μοναδικό ταυτόχρονα.
Εγκαίνια: Σάββατο 27 Ιουλίου, στις 8.00 μ.μ.


Διάρκεια: 27 Ιουλίου – 17 Αυγούστου,


«Grace», Αγιος Στέφανος, Μύκονος, τηλ. 22890 20000.


Ωρες λειτουργίας: καθημερινά 11.00-15.00 και 19.00-23.00.


HeliosPlus