Στα τέλη Ιουλίου ολοκληρώνονται οι παραστάσεις στο πλαίσιο της «Σύγχρονης θεατρικής δημιουργίας», που πραγματοποιείται στο Παλαιό Ελαιουργείο στην Παραλία της Ελευσίνας, από τον Δήμο της πόλης. Οι υπεύθυνοι του Δήμου επέλεξαν με αυτόν τον τρόπο να προβάλουν τη σύγχρονη θεατρική δημιουργία. Η σειρά των παραστάσεων ξεκίνησε την Παρασκευή 19 Ιουλίου με το έργο της Αλεξάνδρας Κ. «Να ‘ρθω μαζί σου;», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ασπιώτη, και συνεχίστηκε στις 21 του μήνα με τους «Πτυχιούχους» του Χρήστου Βακαλόπουλου σε σκηνοθεσία Βάσιας Ατταριάν. Ακολουθούν οι παραστάσεις:
l «Στον Τύχωνα» (Τετάρτη 24 Ιουλίου). Μια εικαστική εγκατάσταση/παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ντοστογέφσκι «Δαίμονες», σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσορτέκη. Μετά το τελευταίο κεφάλαιο του μυθιστορήματος ο Ντοστογέφσκι γράφει ένα επιπλέον –το οποίο δεν δημοσιεύτηκε ποτέ λόγω της λογοκρισίας που υπέστη από τον εκδότη του –όπου τοποθετεί τον Σταβρόγκιν (μια από τις πλέον σημαντικές δραματικές φυσιογνωμίες της λογοτεχνίας του) να κινείται από ανάγκη, να αναζητεί τη λύτρωση και να οδηγείται σε μια απρόβλεπτη συνάντηση με τον μοναχό Τύχωνα. Παίζουν η Ελευθερία Ρουσάκη και ο Γιάννης Τσορτέκης.
l «Η βλαμμένη» (Παρασκευή 26 Ιουλίου). Η Μαίρη είναι από τις παλαιότερες δασκάλες στο Emma Booker, ένα δημοτικό σχολείο της Φλόριντας. Αλλά δεν είναι ένα τυχαίο σχολείο, ούτε η Μαίρη είναι μια τυχαία δασκάλα. Είναι το σχολείο που θα επισκεφθεί ο πρόεδρος της Αμερικής, Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, και η Μαίρη είναι η δασκάλα που έχει επιλεγεί να πει ένα παραμύθι μπροστά στον πρόεδρο και τις τηλεοπτικές κάμερες. Εχει επενδύσει τα πάντα σε αυτή την ημέρα. Το μέλλον της, την καριέρα, τις σχέσεις της, αλλά κυρίως τα όνειρά της. Και τα έχει προετοιμάσει όλα στην εντέλεια… Κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας, μέσα σε αυτό το σχολείο, η Μαίρη θα βιώσει ολόκληρο το παραμύθι. Σκηνοθετεί ο Γρηγόρης Χατζάκης και ερμηνεύουν οι Μαρία Σκαφτούρα, Ειρήνη Βασιλάτου, Μπήλιω Καλιακάτσου, Βάλη Μαυρίδη, Φάνης Σακελλαρίου.
l «Χταποδάκια και άλλα διηγήματα» (Κυριακή 28 Ιουλίου). Μια παράσταση βασισμένη σε διηγήματα των Μ. Καραγάτση, Κώστα Ταχτσή, Μάριου Χάκκα, Δημήτρη Χατζή, Ντίνου Χριστιανόπουλου. Στα πέντε αυτά διηγήματα, με φόντο την Ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας, ξετυλίγονται ιστορίες ανταγωνισμού, διχόνοιας και ματαίωσης στις οποίες καθημερινοί άνθρωποι βιώνουν την απόρριψη, την απόγνωση και τη μοναξιά. Θα βρουν τρόπο να επιβιώσουν; Στην παράσταση οι άνθρωποι του τότε συναντιούνται με τους ανθρώπους του σήμερα και η Ελλάδα της κρίσης απηχεί τη μεταπολεμική Ελλάδα. «Οι άνθρωποι θα αναστενάζουν πάντα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο» θα συμπεράνει ο θίασος. Επί σκηνής εναλλάσσονται δραματικοί και κωμικοί τόνοι, σε μια προσπάθεια να αναδειχτούν πτυχές των ίδιων των κειμένων αλλά και να διαφανεί η ελπίδα με την οποία έχουμε ανάγκη να αντιμετωπίζουμε το παρόν και να ατενίζουμε το μέλλον. Εν τέλει, «ποια είναι η Ελλάδα που θέλουμε;». Παίζουν οι Ηλίας Βογιατζηδάκης, Μυρτώ Πανάγου, Νατάσα Παπανδρέου.
l «Συνέβη χθες» (Δευτέρα 29 Ιουλίου). Βασισμένο στο «Shoot/Get treasure/Repeat» του Μαρκ Ρέιβενχιλ, από την ομάδα AbnorMaL. Η καθημερινή τραγωδία του σύγχρονου ανθρώπου ξετυλίγεται κάτω από τη σκιά μιας βίαιης επίθεσης. Ηρωες χωρίς ταυτότητα, κομμάτια του ίδιου χορού, γίνονται τα μέλη ενός θιάσου και απαιτούν από τους θεατές να πάρουν θέση.Δεν είναι η μοίρα ή κάποιος θεός που κινεί τα νήματα, αλλάη βαθιά αδυναμία του ανθρώπου να υπάρξει ως ξεχωριστή μονάδα με προσωπική άποψημέσα σε ένα σύνολο. Σκηνοθεσία – δραματουργία: Πηνελόπη Φλουρή/Ειρήνη Ασημακοπούλου. Μετάφραση: Ιφιγένεια Ντούμη. Μουσική επιμέλεια: Παναγιώτης Ισαρης. Παίζουν οι Ειρήνη Ασημακοπούλου, Παναγιώτης Ισαρης, Πηνελόπη Φλουρή.
l «Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ» (Τετάρτη 31 Ιουλίου). Του Χάινριχ Μπελ, σε σκηνοθεσία Ελεάνας Τσίχλη. Η Καταρίνα Μπλουμ, μια νεαρή και ωραία οικιακή βοηθός, γίνεται άθελά της «πρόσωπο της ημέρας»: σε ένα αποκριάτικο πάρτι γνωρίζει και ερωτεύεται τον Λούντβιχ Γκέτεν που, όπως αποδεικνύεται, καταζητείται από την αστυνομία για διάφορα «εγκλήματα» και «τρομοκρατικές ενέργειες». Ετσι η Καταρίνα βρίσκεται ξαφνικά στο στόχαστρο του κίτρινου Τύπου –που εκπροσωπείται από την εφημερίδα «Die Zeitung» –και του αδίστακτου δημοσιογράφου Τέτγκες. Η ιδιωτική ζωή της ηρωίδας καταστρέφεται. Ο δημοσιογράφος δημοσιεύει συνεχώς κείμενα που κηλιδώνουν την υπόληψή της και δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια. Η εκδίκηση της Καταρίνα Μπλουμ έρχεται ως κάθαρση. Παίζουν: Κατερίνα Λάττα, Κλεοπάτρα Μάρκου, Μαριάνθη Παντελοπούλου,Ελεάνα Στραβοδήμου.
Ωρα έναρξης όλων των παραστάσεων: 21.00
Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ

HeliosPlus