Οι καλές επιλογές ταινιών και η πρωτοτυπία στους χώρους προβολών τους, είναι τα δυο στοιχεία που δίνουν μια ξεχωριστή νότα στο θερινό κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας που εφέτος πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά από τις Νύχτες Πρεμιέρας, υποστηριζόμενο από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.

Το αδιαχώρητο έγινε στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου με την προβολή του «Ζέλιγκ» του Γούντι Αλεν την Δευτέρα 22 Ιουλίου και κάτι παρόμοιο περιμένεις να γίνει και στην επόμενη προβολή που έχει προγραμματιστεί, στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης την Πέμπτη 25 Ιουλίου.
Το «Φονικό Καλοκαίρι» («L’ete meurtrier) του Ζαν Μπεκέρ που στην εποχή της πρώτης προβολής του, το 1983, υπήρξε μεγάλη επιτυχία του γαλλικού κινηματογράφου, είναι μία ιστορία εμμονών, παρεξηγήσεων, σεξουαλικότητας και κλιμακούμενης τρέλας. Είναι επίσης, όπως ο τίτλος της υπόσχεται, μια ταινία γεμάτη ήλιο και θάλασσα, μυστήριο και έγκλημα.
Η ιστορία εκτυλίσσεται όντως καλοκαιριάτικα όταν μια η νεαρή κοπέλα, η Ελιάν μετακομίζει με την οικογένειά της σε μια πόλη του γαλλικού νότου. Εκεί, με όπλο το εκ φυσικού σεξ απήλ της σκανδαλίζει την τοπική κοινότητα και το γεγονός ότι την Ελιάν υποδύεται η Ιζαμπέλ Ατζανί σε ηλικία 28 ετών, μάλλον τα λέει όλα (η φωτογραφία επίσης τα λέει όλα).
Σημειωτέον ότι για την ερμηνεία της σε αυτή την ταινία _και ανάμεσα στις δύο υποψηφιότητες για Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την «Ιστορία της Αντέλ Ουγκό» (1975) και την «Καμίλ Κλοντέλ» (1988)_ η Ατζανί κέρδισε το δεύτερο από τα πέντε βραβεία Σεζάρ της καριέρας της.
Συνιστούμε επίσης στους λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας να αναζητήσουν το ομότιτλο μυθιστόρημα του Σεμπαστιάν Ζαπριζό που έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Κέδρος (στη σειρά Μαύρο Βελούδο_ δείτε ένθετη φωτογραφία). Ο Ζαπριζό που έχει δουλέψει σενάρια όπως εκείνο του «Ταξιδιώτη της βροχής» του Ρενέ Κλεμάν, είναι ένας πολύ ιδιαίτερος συγγραφέας της νουάρ σχολής, χαρακτηριστικό του οποίου το γεγονός ότι συχνά έγραφε σε πρώτο πρόσωπο αλλά ως γυναίκα.
Αλλα μυθιστορήματά του είναι η «Παγίδα της Σταχτοπούτας» αλλά και τα «Μαύρα γυαλιά» που επίσης έγιναν ταινίες, η δεύτερη μάλιστα, με τίτλο «Η γυναίκα με το αυτοκίνητο» υπήρξε το κύκνειο άσμα του σπουδαίου και παραγνωρισμένου σκηνοθέτη Ανατόλ Λίτβακ. Και τα δυο κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος. Ωστόσο, η πιο γνωστή μεταφορά βιβλίου του Ζαπριζό στο σινεμά είναι των «Μυστικών αρραβώνων» που γυρίστηκε από τον Ζαν Πιέρ Ζενέ (το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πατάκη).
Η προβολή στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδος και της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.
Ώρα: 21.00
Είσοδος ελεύθερη