Στις 5 Δεκεμβρίου 2013 θα προβληθεί εμπορικά στις αίθουσες η τελευταία ταινία του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, η «Μικρά Αγγλία», όπως πληροφορεί η εταιρεία διανομής της, Feelgood Entertainment. Τα γυρίσματα της ταινίας ολοκληρώθηκαν μόλις πριν από λίγο καιρό στην Ανδρο, όπου πραγματοποιήθηκαν εξ ολοκλήρου. Ως γνωστόν, το σενάριο της «Μικράς Αγγλίας» έγραψε η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη, σύζυγος του σκηνοθέτη, με βάση το ομότιτλο μυθιστόρημά της (εκδ. Καστανιώτη) που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1997. Η «Μικρά Αγγλία» βραβεύτηκε τότε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες και μεταφράστηκε σε πολλές ξένες γλώσσες. Ολη η ιστορία της ταινίας εκτυλίσσεται στο ναυτονήσι της Ανδρου με φόντο τις δεκαετίες του 1930 και του 1940 και σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη της παραγωγής, όπως και το μυθιστόρημα, ξεκινά από τον παράφορο έρωτα μιας 20χρονης, της Ορσας (Πηνελόπη Τσιλίκα) με έναν υποπλοίαρχο, τον Σπύρο Μαλταμπέ (Ανδρέας Κωνσταντίνου).
Καθ’ ότι κλειστός χαρακτήρας, η Ορσα δεν αποκαλύπτει το μυστικό της σε κανέναν. Την ίδια ώρα η μικρότερη αδελφή της, η Μόσχα (Σοφία Κόκκαλη), δυναμική και γεμάτη όνειρα, θέλει να φύγει από την Ανδρο, να αποδράσει από τη μοίρα των γυναικών του νησιού που τις θέλει να παντρεύονται ναυτικούς οι οποίοι όλο λείπουν ή θαλασσοπνίγονται. Ο παράγοντας της μητέρας τους θα σταθεί καταλυτικός. Διότι για την κυρία Μίνα (Αννέζα Παπαδοπούλου), σύζυγο καπετάνιου που προτιμά το Ατλαντικό Σουφ από το σπίτι του, ο έρωτας είναι κακός μπελάς και πόνος. Κατά συνέπεια, παρακάμπτοντας τα αισθήματα των κοριτσιών της, συνωμοτεί, αξιοποιεί γνωριμίες και τις παντρεύει με γνώμονα το συμφέρον. Την Ορσα με τον πλοιοκτήτη και καπετάνιο Νίκο Βατοκούζη (Μάξιμος Μπουμούρης) και λίγο αργότερα τη Μόσχα με τον καπετάνιο πλέον Σπύρο. Η Μίνα, άθελά της, ναρκοθετεί το ίδιο της το σπιτικό, το διώροφο που έχτισε με τα εμβάσματα του άνδρα της. Στο κάτω σπίτι η Ορσα, στο πάνω η Μόσχα.
Η πρόταση για την κινηματογράφηση στην Ανδρο έγινε στον Παντελή Βούλγαρη από τους κατοίκους του νησιού οι οποίοι υποστήριξαν την παραγωγή με κάθε τρόπο. Η κινητοποίηση φορέων και κατοίκων της Ανδρου, η πολύπλευρη συμβολή και συμμετοχή τους υπογράφουν την υλοποίηση της ταινίας. Η «Μικρά Αγγλία» μας ταξιδεύει στα βάθη της ανθρώπινης περιπέτειας. Ζωές που ορίζονται από τη μακρά απουσία των ανδρών στα ποντοπόρα βαπόρια, η μοναξιά των γυναικών στο νησί, οι αυστηρές κοινωνικές επιταγές της εποχής. Η δουλειά, ο έρωτας, το πάθος, η πίστη, η λησμονιά, το συμφέρον, οι τύψεις, ο πόλεμος, το πένθος, όλα βολοδέρνουν στα 40 κύματα της θάλασσας και στις φουρτούνες της ψυχής και της συνείδησης.

«Ο Βούλγαρης με διεισδυτική και στοχαστική ματιά αφηγείται κινηματογραφικά μια ιστορία που φωτίζει τις σκιές της καθημερινότητας, τα κρυμμένα μυστικά, τις ταραγμένες σχέσεις και το κόστος της υποταγής. Για μια ακόμη φορά εμπιστεύεται τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς»
αναγράφεται στο πρώτο επίσημο δελτίο Τύπου της ταινίας.
Οι συντελεστές


Διεύθυνση Φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής
Σκηνογραφία: Αντώνης Δαγκλίδης
Ενδυματολόγος: Γιούλα Ζωιοπούλου
Μουσική: Κατερίνα Πολέμη
Μοντάζ: Τάκης Γιαννόπουλος
Ηχολήπτης: Στέφανος Ευθυμίου
Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου
Hair Stylist: Σωτήρης Πατεράκης
3D: Αντώνης Κοτζιάς
Εντεταλμένος παραγωγός: Γιάννης Ιακωβίδης
Εκτέλεση Παραγωγής: Black Orange
Παραγωγή: Μικρά Αγγλία ΑΕ

HeliosPlus