Ηταν πριν από λίγα χρόνια όταν ο έλληνας συλλέκτης Σωτήρης Φέλιος βρέθηκε μαζί με τη γυναίκα του στον Μητροπολιτικό Ναό της πόλης του Ναυπλίου θαυμάζοντας το έργο λαϊκού πλανόδιου ζωγράφου με τίτλο «Μυστικός Δείπνος» που φιλοξενείται εκεί. Δίπλα του είχε σταθεί να κοιτάζει επίσης το έργο ένας νεωκόρος ονόματι Θανάσης που ο συλλέκτης γνώρισε και με τον οποίο έπιασε κουβέντα. «Γνωρίζεις ποιος έχει ζωγραφίσει αυτόν τον πίνακα;» ρώτησε ο κ. Φέλιος τον νεωκόρο. «Λένε πως πρόκειται για κάποιον Nτα Βίντις…» του είπε αυτός. «Περισσότερα δεν ξέρω…».
Αυτή η «ατάκα» του απλοϊκού και αμόρφωτου νεωκόρου που θαύμαζε τον πίνακα και χωρίς να γνωρίζει πολλά τον είχε συσχετίσει με το περίφημο έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι έρχεται στον νου του συλλέκτη καθ’ οδόν προς το Ναύπλιο όπου την Παρασκευή 12 Ιουλίου εγκαινιάζεται η έκθεση «Σωματογραφίες – Σύγχρονη ελληνική ζωγραφική από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου» στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου στο Ναύπλιο.

«Το σημαντικό είναι κάποιος να μαγεύεται από ένα έργο όσο απλοϊκή και αν είναι η ματιά του»
μας λέει ο συλλέκτης. «Κι αν μέσα από τη δική του οπτική γωνία νιώσει συγκίνηση ατενίζοντας ένα έργο, αυτό είναι το μεγάλο κέρδος». Σε αυτό αποσκοπεί ο Σωτήρης Φέλιος στην έκθεση του Ναυπλίου όπου παρουσιάζονται έργα καλλιτεχνών που έχουν ήδη κατακτήσει μια σημαντική θέση στην εικαστική σκηνή του τόπου μας. Στα έργα της έκθεσης πρωταγωνιστεί το ανθρώπινο σώμα όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της. Το σώμα απασχόλησε τους καλλιτέχνες όλων των λαών και όλων των εποχών. Οι μεταμορφώσεις του ενσαρκώνουν με εμβληματικό τρόπο το πνεύμα της εποχής, την κοσμοθεωρία, την ιδεολογία, την αισθητική της και βέβαια τον προβληματισμό και την αγωνία του δημιουργού.
Στην έκθεση παρουσιάζονται επτά καλλιτέχνες: Στέφανος Δασκαλάκης (1952), Μιχάλης Μανουσάκης (1953), Τάσος Μαντζαβίνος (1958), Χρήστος Μποκόρος (1956), Χρόνης Μπότσογλου (1941), Γιώργος Ρόρρης (1963) και Εδουάρδος Σακαγιάν (1957). Το κύριο γνώρισμα της τέχνης τους είναι ο ανθρωποκεντρικός της χαρακτήρας και ιδιαίτερα η προσήλωσή τους στο ανθρώπινο σώμα που γίνεται στο έργο τους ευπαθής φορέας και μάρτυρας της υπαρξιακής τους αγωνίας.
Μια εβδομάδα αργότερα, την Παρασκευή 19 Ιουλίου, η έκθεση μιας ακόμη μεγαλύτερης ενότητας έργων της συλλογής Σωτήρη Φέλιου εγκαινιάζεται στη Σπάρτη. Ο λόγος για την έκθεση «Η γενιά του ’80. Σύγχρονη ελληνική ζωγραφική από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου» που θα φιλοξενηθεί στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στη Σπάρτη (Κουμαντάρειος Πινακοθήκη).
Οι καλλιτέχνες που συστεγάζονται στη Συλλογή του Σωτήρη Φέλιου επέλεξαν να εκφράσουν τα προσωπικά τους βιώματα και τα πάθη της εποχής τους με την παραδοσιακή μέθοδο: ζωγραφίζοντας με πινέλα και χρώματα θέματα παραστατικά και κυρίως ανθρώπινες μορφές. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η Συλλογή Φέλιου φιλοξενεί δασκάλους και μαθητές που μοιράζονται την ίδια προσήλωση στη ζωγραφική του καβαλέτου, με προεξάρχοντα τον Γιάννη Μόραλη. Ανάμεσα στους μαθητές, ξεχωρίζει η ομάδα που φοιτά ακόμη ή ολοκληρώνει τις σπουδές της τη δεκαετία του ’80. Στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας κυριαρχούν οι δάσκαλοι – ζωγράφοι: Μόραλης, Νικολάου, Μαυροΐδης, Τέτσης, Μυταράς, Κοκκινίδης, Δεκουλάκος, Κεσσανλής. Λίγο αργότερα θα προστεθούν στην ομάδα και οι μαθητές τους Πατρασκίδης, Μπότσογλου, Ψυχοπαίδης, Βαλαβανίδης, κ.ά. Ετσι, οι ζωγράφοι της γενιάς του ’80 είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν τις αρχές της τέχνης τους από πολύ καλούς δασκάλους. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι των Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα και Γεωργίας Κακούρου-Χρόνη.
Γιατί άραγε ο έλληνας συλλέκτης διάλεξε αυτές τις δυο πόλεις για να παρουσιάσει τα έργα της συλλογής του; «Μα φυσικά διότι η Πελοπόννησος είναι το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, να μην το ξεχνάμε» απαντά ο ίδιος. «Καταλυτικό ρόλο στην απόφασή μου αυτή έπαιξε η επιθυμία μου να μοιραστώ τα έργα αυτά και με άλλα «μάτια». Να μην είναι κρεμασμένα μόνο στους δικούς μου τοίχους…».
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του συλλέκτη, τόσο η έκθεση στο Ναύπλιο όσο και στη Σπάρτη θα διαρκέσουν ως τις 14 Οκτωβρίου. «Ζήτησα από τις 15 Σεπτεμβρίου και ως το τέλος των εκθέσεων οι χώροι να πλημμυρίσουν από μαθητές σχολείων» καταλήγει. «Και αυτό θα με κάνει να νιώσω πάρα πολύ περήφανος». Οι εκθέσεις συνδιοργανώνονται με το ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» που είναι και χορηγός τους.
INFO:
Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, παράρτημα Ναυπλίου,12 Ιουλίου ως 14 Οκτωβρίου 2013.
Εθνική Πινακοθήκη, Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, παράρτημα Σπάρτης, Κουμαντάρειος Πινακοθήκη, 19 Ιουλίου ως 14 Οκτωβρίου 2013.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 11 Ιουλίου 2013

HeliosPlus