Μπορεί η ελπίδα να «φυλακιστεί» σε δέκα τραγούδια; Απ’ ό,τι φαίνεται, για τον Παντελή Θαλασσινό όχι μόνον μπορεί αλλά θα κυκλοφορήσει και σε δίσκο με τον τίτλο «10 τραγούδια της Ελπίδας». Τους στίχους υπογράφουν οι Ηλίας Κατσούλης, Μαίρη Φασουλάκη, Πόλυς Κυριάκου, Ελένη Σιούφτα, Χρυσάνθη Τουφεξή και ο ίδιος, ο οποίος έχει μελοποιήσει και ένα ποίημα του Κώστα Ουράνη. Φυσικά η μουσική είναι δική του.
Ο Παντελής Θαλασσινός εμφανίζεται την Τρίτη 9 Ιουλίου στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά, όπου παρουσιάζει τη νέα του αυτή δουλειά χωρίς να ξεχνά το επίσης δημιουργικό παρελθόν του. Τραγούδια που τον έχουν καταξιώσει ως δημιουργό και ερμηνευτή. Τα τραγούδια του κατά έναν περίεργο (;) τρόπο έχουν καταγωγή. Κι αν στην πρώιμη δισκογραφία φάνηκε να είναι επηρεασμένος από τη δυτική μουσική –εποχή με «Λαθρεπιβάτες» –από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 ακολούθησε έναν δρόμο με γνώμονα την αρμύρα του Αιγαίου κα την παραδοσιακή μουσική.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Παντελής Θαλασσινός κάνει λόγο για την ελπίδα, την οποία χαρακτηρίζει «ως το αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου για να μπορεί να αντέχει τα δεινά. Είναι κάτι σαν το όνειρο. Κανείς δεν μπορεί να το ορίσει ή να το εξαφανίσει. Ζει μέσα μας χωρίς να εξουσιάζεται».
Εξουσία όμως υπάρχει και στον εξωτερικό κόσμο. «Η εποχή αυτή μάς επιβάλλει μια ζωή χωρίς σιγουριά, χωρίς παιδεία, χωρίς υγεία, χωρίς πολιτισμό, και πάει λέγοντας… Κάνει αντίσταση όποιος συνεχίζει να κάνει τη δουλειά του, σοβαρά και αναπόσπαστα, με θυσίες, παρά τις αντιξοότητες… Ο δημιουργός που κάνει το αυτονόητοσήμερα θεωρείται ήρωας» υπογραμμίζει ο Παντελής Θαλασσινός.
Ο ήρωας όμως χρειάζεται έμπνευση. Ο ίδιος εμπνέεται «πιο πολύ απόστιχάκια φίλων, που «με αφορούν και με συγκινούν». Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν χαρακτηρίσει την «έντεχνη» μουσική μίζερη. Ο Παντελής Θαλασσινός δίνει τη δική του ερμηνεία, όχι για τη μιζέρια αλλά για τη μουσική. «Μπορείκαι να ‘ναι. Ποιος μπορεί να διαχωρίσει τη μουσική σε έντεχνη και μη… Η σοβαρή μουσική και τα τραγούδια περιέχουν την τέχνη. Το θέμα είναι ότι δεν μπορούν όλοι να είναι εκτιμητές της, κι έτσι, άκοπα, ό,τι δεν καταλαβαίνουν το θεωρούν μίζερο. Δεν είμαι υπέρμαχος κανενός είδους, αλλά ας μην καταλύουν τα πάντα οι έμποροι!».
Παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και στους νέους ανθρώπους μια επιστροφή στις ρίζες. Κάτι σαν το back to the roots. Το παρατηρείς και στη μουσική;
«Ποτέ δεν είναι κακό να τρέχουμε πίσω στο παρελθόν, μιας κι εκεί ανήκει το μέλλον. Η τελευταία περίοδος που διανύουμε έχει κάνει πολύ κόσμο να προβληματιστεί και να ψάχνει τρόπους έκφρασης, ιδιαίτερατους νέους… Και το άδικο της υπόθεσης είναι ότι η εποχή προσφέρεται για δημιουργία!».
Η ΑΕΚ στη Γ’ Εθνική… Καλό, κακό ή αφορμή για να γεννηθεί κάτι νέο;
«Καλό, γιατίδεν μπαίνει πλέον σε περιφραγμένα κτήματα!».

Και για να κλείσουμε όπως ανοίξαμε… ποιος είναι ο δικός σου θεός και τα περιβόλια της καρδιάς σου;
«Ο δικός μου θεός είναι μέσα μου και τα περιβόλια της καρδιάς ό,τι αγαπώ κι ό,τι θυμάμαι».

Στη συναυλία συμμετέχουν οι μουσικοί: Δημήτρης Γάσιας– βιολί, Γιάννης Πλαγιαννάκος– μπάσο, Γιώργος Μακρής– γκάιντες, πνευστά, Πάνος Δημητρακόπουλος– κανονάκι, Φίλιππος Λευκαδίτης– κρουστά, Στέλιος Φραγκούς– πλήκτρα, λαούτο. Στο τραγούδι μαζί του η Νανά Μπινοπούλου.

Προπώληση εισιτηρίων: ΚαταστήματαPUBLIC-Flocafe(Πλ. Κοραή, Πειραιάς)& ηλεκτρονικά στοwww.viva.gr Τιμές εισιτηρίων:10ευρώ(άνεργοι)– 12ευρώ(προπώληση)– 15ευρώ(ταμείο). Βεάκειο, Πειραιάς. Ωρα έναρξης: 21.00.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 8 Ιουλίου 2013

HeliosPlus