Μία καλή είδηση: ο εκδοτικός οίκος της Εστίας ετοιμάζεται να ανοίξει βιβλιοπωλείο. Ο νέος χώρος που θα πουλάει μόνον τα βιβλία των εκδόσεων της Εστίας βρίσκεται στην οδό Διδότου και Δελφών πολύ κοντά στην Ελληνο-αμερικάνικη ένωση και το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Μετά το κλείσιμο του γενικού βιβλιοπωλείου της Εστίας στην οδό Σόλωνος, η είδηση αυτή είναι μια παρηγοριά για τους φίλους του ιστορικού εκδοτικού οίκου καθώς στο νέο στέκι θα μπορούν να αναζητήσουν παλιά και νέα βιβλία της Εστίας. «Η κρίση αλλάζει και τα βιβλιοπωλεία» θα μας πει η Εύα Καραϊτίδη, ιδιοκτήτρια του εκδοτικού οίκου της Εστίας. «Περνάμε στην εποχή των μικρών και ενημερωμένων βιβλιοπωλείων όπως είναι το Λεμόνι στο Θησείο, το Bookloft στο Κολωνάκι και το νεοσύστατο Πλειάδες στη Σπύρου Μερκούρη στο Παγκράτι», λέει η κυρία Καραϊτίδη. Το νέο βιβλιοπωλείο της Εστίας θα έχει υπεύθυνο έναν έμπειρο πωλητή, τον Πολύκαρπο Νικολόπουλο.

Μπορούμε να μιλάμε, ίσως, για νότες αισιοδοξίας στην βιβλιαγορά καθώς συνεχώς «σκάνε» ειδήσεις για νέα μικρά βιβλιοπωλεία που βρίσκονται παρά-κεντρα, δηλαδή σε μικρούς δρόμους γύρω από το κέντρο και στις γειτονιές της Αθήνας.

Στο Παγκράτι πρόσφατα άνοιξε ακόμα ένα μικρό βιβλιοπωλείο το «Βιβλιοστάσι», στην αρχή της Αρχιμήδους, πίσω από το Παναθηναϊκό Στάδιο. Στο Κολωνάκι εκπροσωπώντας την τέταρτη γενιά του ιστορικού βιβλιοπωλείου Ελευθερουδάκη, η Φανή Χαριτάκη – Ελευθερουδάκη άνοιξε το Booktique στη γωνία Λουκιανού και Πατριάρχου Ιωκαείμ. Η Μαρία Παπαγεωργίου, η παλιότερη και μια από τις πιο έμπειρες πωλήτριες του χώρου, χρόνια πωλήτρια στο ιστορικό Βιβλιοπωλείον της Εστίας, ετοιμάζει το δικό της στέκι – βιβλιοπωλείο στην αρχή της Σόλωνος.

Ενώ τα σύννεφα πάνω από τα μεγάλα βιβλιοπωλεία και κυρίως τις αλυσίδες πυκνώνουν – τάση που δείχνει τα δόντια της σε Ευρώπη και ΗΠΑ αλλά και στην Ελλάδα όπου η κρίση έχει δημιουργήσει ντόμινο προβλημάτων – τέτοιες ειδήσεις για άνοιγμα νέων βιβλιοπωλείων γεμίζουν αισιοδοξία τους βιβλιόφιλους. Όπως λέει μάλιστα ένας παλιός μπλόγκερ «η μάχη θα δοθεί στην ποιότητα των εκδόσεων και στην εξυπηρέτηση, στο πόσο δηλαδή ο υπάλληλος του βιβλιοπωλείου είναι γνώστης και μπορεί να απαντήσει στις ανάγκες του αναγνώστη και βιβλιόφιλου».