Ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των δύο μεγάλων εκδοτικών οίκων Penguin (όμιλος Pearson) και Random House (όμιλος Bertelsmann) και πλέον υπάρχει ο κολοσσός Penguin Random House, με νέο διευθύνοντα σύμβουλο τον Μάρκους Ντόιλ που δηλώνει ότι θα φροντίσει να γίνει μια «σταδιακή και προσεκτική διαδικασία συγχώνευσης». Τα συνολικά έσοδα των δύο εκδοτών για το 2012 κυμαίνονταν στο ύψος των 2,6 δισ. στερλινών.

Ο Τζον Μάκινσον είναι ο πρόεδρος της νέας εταιρείας, έχοντας παραιτηθεί από τη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο της Pearson Penguin ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα ποιος θα είναι επικεφαλής της επιχείρησης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο στόχος της νέας εταιρείας είναι να γίνουν επενδύσεις και να αναπτύξουν νέα προϊόντα που θα υπερβαίνουν τις συνολικές επενδύσεις που πραγματοποιούσαν οι δύο οίκοι ως αυτόνομες μονάδες.

Ο Τόμας Ρέιμπ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Bertelsmann, δήλωσε: «Με τη σημερινή έναρξη της νέας εταιρείας Penguin Random House, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ιδέες για το μέλλον του βιβλίου, να επενδύσουμε σε νέους συγγραφείς, να ενισχύσουμε το ταλέντο όπου υπάρχει, να επεκταθούμε σε όλο το φάσμα των έντυπων και ψηφιακών εκδόσεων, να βρούμε νέους τρόπους στην παραγωγή, την εμπορία, τις εξαγωγές των βιβλίων μας».

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας Markus Dohle, δήλωσε: «Είμαστε πια ενωμένοι οι δύο από τους μεγαλύτερους εκδότες βιβλίων στον κόσμο, με συμπληρωματικές δεξιότητες και δυνάμεις, με εξαιρετικά δημιουργικές και επιχειρηματικές επιδόσεις, με πάθος για τη δημοσίευση των καλύτερων βιβλίων και με δύο ισχυρές παραδόσεις από τις οποίες θα προκύψει μια νέα πολιτιστική κατάσταση προς το συμφέρον των αναγνωστών, οι οποίοι θα επωφεληθούν από την ποιότητα και την τεράστια ποικιλία των βιβλίων που θα δημοσιεύει».

Ο όμιλος Bertelsmann κατέχει το 53% της κοινοπραξίας και ο Pearson το 47%. Από την κοινή επιχείρηση εξαιρείται η εκδοτική δραστηριότητα της Bertelsmann στη Γερμανία ενώ η Pearson διατηρεί κάποια αποκλειστικά δικαιώματα να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα Penguin στον τομέα της εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο.

Η Penguin Random House θα αναπτύξει δραστηριότητες στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ισπανία, το Μεξικό, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, την Κολομβία και τη Χιλή. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας είναι περισσότεροι από 10.000, παράγει πάνω από 15.000 νέους τίτλους κάθε χρόνο, εκδίδει πολλούς από τους συγγραφείς μπεστ σέλερ του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων περισσότερους από 70 νομπελίστες.

Η συγχώνευση έχει ανακοινωθεί από τον Οκτώβριο του 2012 και έλαβε το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις αρχές Απριλίου 2013.