Ο Eime είναι Πορτογάλος. Γεννημένος σε μία χώρα που κατά πολλούς θεωρείται το μεγάλο εργαστήρι της τέχνης, είχε τις κατάλληλες επιρροές για να εξελιχθεί σε έναν από τους διασημότερους street artists του κόσμου. Ο Ντανιέλ Τεϊκσέιρα, όπως είναι το αληθινό του όνομα, δουλεύει μεταξύ άλλων με την τεχνική του στένσιλ, αναδεικνύοντας περίεργους χαρακτήρες με όψη αινιγματική. Η σειρά από εικόνες που δημιουργεί αντανακλά την τάξη και την αταξία, αντιπαραθέτοντας την καθημερινότητα με σκηνές εξάρθρωσης και δυσφορίας στην πόλη. Η δουλειά του εκτίθεται και δημοσιεύεται σε διεθνές επίπεδο.
Ο Eime είναι ένας από τους 20 κορυφαίους street artists που βρίσκονται στην Ελλάδα για να ζωντανέψουν και να χρωματίσουν με τις δημιουργίες τους χώρους της Αθήνας, με πρώτη την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά και δημόσια κτίρια του αστικού ιστού του Δήμου Νίκαιας –Ρέντη, σε συνεργασία με τους οποίους διοργανώνεται από τις 27 Ιουνίου ως τις 14 Ιουλίου το Athens Street Art Festival 2013 κάτω από τον εύγλωττο τίτλο «Crisis (?) What Crisis (?)».
Πρόκειται πάνω απ’ όλα για μία διαδραστική πρωτοβουλία. Κατά τη διάρκεια του event οι καλλιτέχνες θα εκτελέσουν μία σειρά από έργα stencil art, ζωγραφικής, εγκαταστάσεις και new media που διερευνούν θέματα της αστικής αισθητικής. Σύμφωνα, δε, με τα λεγόμενα των διοργανωτών του, η συγκέντρωση και κοινή δράση στον ίδιο τόπο τόσο πολλών street artists, συγχρόνως και με την ενεργό συμμετοχή του κοινού, αποτελεί ρεκόρ Γκίνες.
Σε τι στοχεύει το Φεστιβάλ; «Στόχος του Φεστιβάλ είναι να προβάλει ότι η Ελλάδα παρά την κρίση που αντιμετωπίζει –η οποία και αποτελεί το θέμα της διοργάνωσης –μπορεί να πρωτοπορεί κινώντας τα νήματα της τέχνης και να διοργανώνει σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα» αναφέρουν οι εμπνευστές του, οι άνθρωποι της GA Art+Events Mgmt. «Η πρωτοβουλία στοχεύει επίσης να αναδείξει τη διαφορά μεταξύ των καλλιτεχνών street artists οι οποίοι ασκούν κοινωνική κριτική σε τοίχους και κτίρια με έργα τους που είναι επώνυμα και στα οποία είναι άμεσα αναγνωρίσιμη η προσωπική τους γραφή τους, σε αντιπαράθεση με την αναρχία των ανώνυμων διαμαρτυριών με γκραφίτι, τα οποία τις περισσότερες φορές ρυπαίνουν τους δημόσιους χώρους με εγγραφές διαθέσεων προσωπικών επιθυμιών με αμφίβολη ως ανύπαρκτη καλλιτεχνική αξία» εξηγούν.
«Για να δημιουργήσω ένα καινούργιο έργο, ψάχνω για εικόνες στο Διαδίκτυο, σε πολλά μέρη, και συνήθως εστιάζω σε μία ομάδα ανθρώπων. Αυτοί που μου προκαλούν περισσότερο την προσοχή, είναι εκείνοι που κρατώ» λέει ο Eime.
Στην ομάδα των Πορτογάλων street artists που θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ, εκτός από τον τελευταίο, προστίθενται οι MaisMenos και Add Fuel, ή κοινώς Diogo Machado. Ο τελευταίος είναι ένας αυτοδίδακτος καλλιτέχνης που μετατρέπει τους δρόμους σε γκαλερί ζωγραφίζοντας έναν ποπ κόσμο όπου η ειρωνεία είναι πανταχού παρούσα. «Πάντα προσπαθώ να πηγαίνω ενάντια στα ρεύματα και πάντα προσπαθώ να δημιουργώ τη δική μου «γραμμή» δουλειάς και σκέψης» λέει ο καλλιτέχνης που δουλεύει σε κεραμικά και με στένσιλ. «Ενα μεγάλο μέρος της έμπνευσής μου είναι πράγματα που τρομάζουν…».
Οι Γερμανοί Decycle Stencils και Rabea Senftenberg, οι Γάλλοι Milo και Gregos, η Καταλανή Btoy και άλλοι street artists πλουτίζουν με τη συμμετοχή τους τη διοργάνωση που έχει αναλάβει η GA Art+Events Mgmt σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και τον Δήμο Νίκαιας –Ρέντη.
Στο πρόγραμμά του το Φεστιβάλ περιλαμβάνει ως τις 11 Ιουλίου δράσεις σε δημόσιους χώρους, ανταλλαγές απόψεων των καλλιτεχνών με τους φοιτητές της ΑΣΚΤ και το κοινό, θεωρητικές συζητήσεις για το νόημα της τέχνης σε εποχές κρίσης και τα θέματα που ανακύπτουν από αυτό: stencil workshop για παιδιά με την καθοδήγηση των καλλιτεχνών στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νίκαιας –Ρέντη και τέλος έκθεση έργων τους από 01.07 ως 14.07 στην Camp Gallery (πλατεία Κοτζιά).

Athens Street Art Festival 2013,


27.6 ως 14.7,


ΑΣΚΤ –Δήμος Νίκαιας – Ρέντη

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 28 Ιουνίου 2013

HeliosPlus