Οι υπουργοί μπορεί να έρχονται και να παρέρχονται αλλά το σημαντικό είναι να υπάρχει υπουργείο Πολιτισμού. Γιατί το πραγματικά ουσιαστικό, που προέκυψε για τον πολιτισμό από αυτήν την αλλαγή της κυβέρνησης είναι η «επανίδρυση του ΥΠΠΟ», όπως επισήμανε ο νέος υπουργός κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου αργά το μεσημέρι.
Για «θεσμική παλινόρθωση» μίλησε εξάλλου ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Θρηκευμάτων, Πολιτισμού Τουρισμού κ. Κώστας Τζαβάρας ενώ όπως είπε ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Αρβανιτόπουλος η επανασύσταση του υπουργείου ήταν μία σωστή κίνηση για λόγους συμβολισμού αλλά και ουσίας. «Ελλάδα σημαίνει πολιτισμός», πρόσθεσε.
«Εχω επίγνωση ότι σ΄αυτό το υπουργείο ο πήχυς είναι πολύ ψηλά, καθώς έχουν περάσει από αυτό ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που έχει αφήσει, όπως μου είπε ένα κομμάτι της καρδιάς του εδώ, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Βενιζέλος αλλά και παλαιότερα ο Κώστας Καραμανλής, που ως πρωθυπουργός είχε επιλέξει και το υπουργείο Πολιτισμού ανάμεσα στα καθήκοντά του», είπε ο νέος υπουργός Πολιτισμού στη σύντομη ομιλία του.
Ο ίδιος επισήμανε ιδιαίτερα την κοινή προσπάθεια συνεργασίας των δύο ιστορικά αντίπαλων, επί τέσσερις δεκαετίες, κομμάτων, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική Ελλάδα. «Παρ΄ότι φαίνεται δύσκολο ελπίζω ότι θα πετύχει. Ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση μακράς πνοής», τόνισε.
Κι όσο για τον πολιτισμό: «Παρ΄ότι είμαι φιλελεύθερος, από 17 χρονών συγκεκριμένα, και εξακολουθώ να πιστεύω ότι έχει σημασία η ιδιωτική πρωτοβουλία και στον πολιτισμό, πιστεύω εν τούτοις ότι το κράτος δεν μπορεί να παρακολουθεί αμέτοχο. Είναι εθνική μας αποστολή ο πολιτισμός, γιατί υπάρχει παρακαταθήκη 3000 ετών. Εχω εμπιστοσύνη τους ανθρώπους του πολιτισμού και του πνεύματος που μοχθούν για το όραμά τους. Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό».

Παρούσα στην τελετή ήταν και η γενική γραμματέας κυρία Λίνα Μενδώνη, η οποία παραμένει στη θέση της εισπράττοντας τα εύσημα τόσο από τον κ. Αρβανιτόπουλο όσο και από τον κ. Τζαβάρα. «Ολοι πήραμε από την γνώση και την πείρα της» ανέφερε συγκεκριμένα ο τελευταίος.
Στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού και συνεργάτες των υπουργών είχαν γεμίσει το αμφιθέατρο από νωρίς σ’ αυτή την αλλαγή σκυτάλης, που δεν είχε εκπλήξεις αλλά μόνον καλά λόγια, ευχαριστίες αλλά και χιουμοριστικά στιγμιότυπα.
Οπως όταν ο κ. Τζαβάρας προσφώνησε τον νέο υπουργό ως«κόκκινο Πάνο» (γνωστή προσωνυμία του κ. Παναγιωτόπουλου) ή όταν επίσης ο κ. Τζαβάρας «έδεσε» το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με το ΥΠΠΟ ως νέο μέτωπο εθνικής επίθεσης στον πολιτισμό.