Η μαγεία για τον καθένα από εμάς έχει και άλλη ερμηνεία ή για να είμαστε περισσότερο ακριβείς απευθύνεται κάπου συγκεκριμένα. Για την Τουρκάλα Fide η μαγεία πρέπει να βρίσκεται στη μουσική εφόσον αυτός είναι ο τίτλος του νέου της δίσκου «Büyü». Toν νέο της δίσκο παρουσιάζει την Τετάρτη το βράδυ στο Gazarte, όπου θα ακουστούν τραγούδια των Γιώτη Κιουρτσόγλου, Νίκου Κυπουργού, Μίμη Πλέσσα, Armenak Markosyan, Νάσσου Σωπύλη και της ίδιας, ενώ στη σκηνή θα τη συνοδεύουν μουσικοί από την ομάδα που συμμετείχε στην ηχογράφηση του δίσκου. Θα εμφανιστεί επίσης και ο Παντελής Θαλασσινός, ο οποίος θα βρεθεί στη σκηνή μαζί με τη Fide προκειμένου να ερμηνεύσει το μοναδικό ντουέτο αυτού του δίσκου με τίτλο «Θέλει αγάπη η ζωή». To «Büyü» αποτελεί ένα μείγμα σύγχρονης pop μουσικής με στοιχεία jazz και ηλεκτρονικών ήχων, σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά τουρκικά όργανα.
Ποια είναι όμως η Fide και πώς βρέθηκε από τη Σμύρνη και τις Πολιτικές Επιστήμες στην Ελλάδα; Στη Σμύρνη έζησε ως τα 18 της χρόνια, ενώ συμμετείχε στη χορωδία της Τουρκικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Από το 2000 ως το 2004 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη, όπου σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες. Παράλληλα, υπήρξε μέλος χορωδίας, φοίτησε στην Ακαδημία Τεχνών και Μουσικής, παρακολούθησε μαθήματα τανγκό, σπούδασε Μουσικό Θέατρο και το 2006 ο δρόμος την έφερε στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στο Fame Story. Παρέμεινε στην Αθήνα και την κέρδισαν οι πίστες. Δύο χρόνια μετά έλαβε μέρος ως ηθοποιός στην τηλεοπτική σειρά «Ματωμένα χώματα» και ερμήνευσε στο σάουντρακ της σειράς δύο τραγούδια του Βασίλη Δημητρίου με στίχους που είχε γράψει η ίδια. Τον Νοέμβριο του 2010 σε συνεργασία με τον Μίμη Πλέσσα ηχογραφεί τον πρώτο της δίσκο «Bridges», στον οποίο έγραψε τους τουρκικούς στίχους και ερμήνευσε δέκα τραγούδια.
Η Fide στη συνέντευξη που παραχώρησε σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι οι Πολιτικές Επιστήμες τη βοήθησαν να αποκτήσει μέθοδο «στον τρόπο που δουλεύω αλλά και γνώσεις-αποδείξειςγια τα διάφορα που γίνονται γύρω μας σε όλον τον κόσμο σε πολιτικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο. Το τραγούδι και η μουσική από την άλλη ήταν η μεγάλη μου συντροφιά. Προέρχομαι από την Τουρκία, μια χώρα με τεράστια πολιτιστική κουλτούρα, μεγάλο μουσικό background με καταπληκτικούς ερμηνευτές και συνθέτες και πολλά κοινάμε την Ελλάδα, πράγμα το οποίο με βοήθησε ναμπω άμεσα στο κλίμα της χώρας».

– Πoια είναι η σχέση σας με τους Ελληνες και την Ελλάδα;
«Νιώθω πολύ άνετα στην Ελλάδα από την πρώτη στιγμή. Οι Ελληνες είναι ένας πολύ φιλόξενος λαός, με πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τους Τούρκους, και με έκαναν να νιώσω αμέσως σαν το σπίτι μου. Η Ελλάδα από την άλλη είναι μια πανέμορφη χώρα, τόσο όμορφη που λειτουργείσαν φάρμακο στα πολλά προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή».

– Πώς κρίνεις αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία;
«Παρακολουθώ με αγωνία αυτά που συμβαίνουν μια και η οικογένειά μου και οι φίλοι μου ζουν εκεί. Υποστηρίζω με όλη μου την ψυχή όλους αυτούς που μάχονται για ένα καλύτερο αύριο, αυτούς που καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι το περιβάλλον και η διατήρηση μίας »πράσινης» ποιότητας ζωής στις μεγαλουπόλεις μας, αλλά και τελικά πόσο σημαντικός είναι ο αγώνας για τις ελευθερίες. Κατακρίνω την άγρια καταστολή της αστυνομίας και καλό θα ήταν να καταλάβουν ότι τόσες ημέρες διαμαρτυριών από χιλιάδες πολίτες κρύβουν μόνο ανάγκες για καλύτερη ζωή, δικαιοσύνη και δημοκρατία».
Η Fide όταν ήταν μικρή άκουγε συνεχώς μουσική και όταν ο παππούς της τής έκλεινε την τηλεόραση από την οποία παρακολουθούσε τις διάφορες μουσικές εκπομπές που προβάλλονταν έβαζε τα κλάματα. Ισως γιατί από τότε ένιωθε ότι η μουσική είναι μαγεία.
Περισσότερες πληροφορίες:
Gazarte


Βουτάδων 32-34, Γκάζι, Μετρό Κεραμεικός
Τηλ. 210 3460347, 3452277
Ωρα έναρξης 20.00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό


HeliosPlus