Τη μετέωρη, εδώ και μήνες, κατάσταση στον χώρο του βιβλίου επικαλείται η ΔΗΜΑΡ, σε Ανακοίνωση που εξέδωσε ο Τομέας Πολιτισμού του κόμματος, και ζητεί από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα να αντιμετωπίσει με περίσκεψη το ζήτημα της κατάργησης του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) λαμβάνοντας υπόψη το έργο του ΕΚΕΒΙ, την πραγματικότητα και τις ανάγκες στον χώρο του βιβλίου.
Αυτά ενώ το προσωρινό ΔΣ του ΕΚΕΒΙ αναμένει από τον υπουργό απάντηση σε επιστολή του προ μιας εβδομάδας με την οποία ζητά απαντήσεις σε τέσσερα ζητήματα: Τι θα γίνει με τον φορέα και τις δραστηριότητές του (Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, πρόγραμμα επιχορήγησης μετάφρασης ελληνικών βιβλίων «Φράσις», Παρατηρητήριο Βιβλίου, Κόμβος για τα παιδιά κ.ά.), ποιο θα είναι το μέλλον των εργαζομένων στο ΕΚΕΒΙ, τι θα γίνει με την έγκριση πόρων για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του και τι θα απογίνουν η περιουσία του ΕΚΕΒΙ σε βιβλία και εξοπλισμό καθώς και οι δωρεές και τα κληροδοτήματα που απόκεινται στο ΕΚΕΒΙ, όπως η «Βιβλιοθήκη Στρατή Τσίρκα». Τα διαθέσιμα χρήματα για τις λειτουργικές ανάγκες και τη μισθοδοσία του ΕΚΕΒΙ τελειώνουν στο τέλος Ιουνίου και το ΔΣ παρακολουθεί το Υπουργείο ΠΑΙΠΘΑ να αδιαφορεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του ΔΣ προσανατολίζονται σε ομαδική παραίτηση μετά την επόμενη συνεδρίασή τους.
Το «Βήμα» επικοινώνησε με τον Διονύσιο Μαγκλιβέρα, μέλος του ΔΣ, ο οποίος δηλώνει αντίθετος με το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ και εκφράζει την ανησυχία του για την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του ΕΚΕΒΙ και τη συνέχιση των δράσεών του: «Τι θα γίνει με τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ; Έχει στοιχίσει ένα εκατομμύριο ευρώ στον ελληνικό λαό και αποτελεί σημαντικό εργαλείο. Έχει καταγράψει 180.000 τίτλους της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής και συνεχίζει να καταγράφει την τρέχουσα παραγωγή μέσα σε 48 ώρες από την κατάθεση των τίτλων ενώ η καταλογογράφηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης βρίσκεται ακόμη στο 2008. Τι θα γίνουν οι άνθρωποι που εργάζονται στο ΕΚΕΒΙ, που, σημειωτέον, είναι 31 άτομα και όχι 50 όπως εσφαλμένα γράφτηκε σε δημοσίευμα;»
Το ΔΣ προβληματίζεται επίσης για τα προγράμματα ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται το ΕΚΕΒΙ («Φιλαναγνωσία» και «Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης»), των οποίων η απορρόφηση θα αποφέρει στο τέλος του 2014 περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ –αρκεί να ολοκληρωθεί. Μέχρι στιγμής η «Φιλαναγνωσία» έχει παγώσει, με κίνδυνο τα χρήματα για την αγορά βιβλίων για τις σχολικές τάξεις των δημοτικών σχολείων να χαθούν. Η Διεύθυνση Γραμμάτων του υπουργείου ΠΑΙΠΘΑ δεν έχει και δεν μπορεί να πάρει διαχειριστική επάρκεια για ΕΣΠΑ, τα οποία εξακολουθεί να διαχειρίζεται το ΕΚΕΒΙ και οι εργαζόμενοί του, που έχουν αποκτήσει τη σχετική τεχνογνωσία.
Ο κ. Μαγκλιβέρας εκτιμά ότι οι δράσεις του φορέα, τα κληροδοτήματα και η τεχνογνωσία του προσωπικού στην ανάληψη και διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων αποτελούν εθνικό κεφάλαιο που δεν πρέπει να χαθεί, είναι όμως απαισιόδοξος για τη στάση του υπουργείου και υπογραμμίζει: «Αν υπήρχε κάποιος σχεδιασμός για το μέλλον των δράσεων και των εργαζομένων του ΕΚΕΒΙ και κάποια μέριμνα για την περιουσία του, θα έπρεπε ήδη να έχει δρομολογηθεί η μετακίνησή τους σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού. Τα χρονικά περιθώρια ως το τέλος του Ιουνίου στενεύουν πάρα πολύ, αλλά δεν έχει γίνει καμία κίνηση και ούτε λάβαμε απάντηση στην επιστολή μας προς τον υπουργό».
H Ανακοίνωση του Τομέα Πολιτισμού της ΔΗΜΑΡ για το ΕΚΕΒΙ γράφει:
Εδώ και μήνες, η πολιτιστική πολιτική της χώρας μας παραμένει δέσμια ενός μετέωρου και αναποτελεσματικού σχεδιασμού. Ανάλογη είναι και εθνική πολιτική για το βιβλίο. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από την περίπτωση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου: Προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ («Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης» και «Φιλαναγνωσία») κινδυνεύουν να χαθούν και τα χρήματα να μην εκταμιευθούν, καθώς η Διεύθυνση Γραμμάτων του υπουργείου δεν διαθέτει ούτε την επάρκεια ούτε τη σχετική τεχνογνωσία προκειμένου να τα υλοποιήσει. Το μέλλον της «ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ», ενός σημαντικού βιβλιογραφικού εργαλείου, επίσης αντιμετωπίζεται με προχειρότητα.

Τέλος, παραμένει αναιτιολόγητη η σπουδή και η επιμονή του αναπληρωτή υπουργού πολιτισμού στο κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ, χωρίς μάλιστα να προκύπτει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος.

Ο Τομέας Πολιτισμού της ΔΗΜΑΡ εμμένει στη θέση του υπέρ της αναβάθμισης του θεσμού. Προτείνουμε την αξιολόγηση του έργου του, των επιμέρους δράσεών του και την ένταξή του σε έναν νέο προσανατολισμό, με πιθανές συγχωνεύσεις και συνέργιες μεταξύ όμορων οργανισμών σχετικών με την προβολή του ελληνικού πολιτισμού: της γλώσσας, της λογοτεχνίας, της νεοελληνικής επιστημονικής βιβλιογραφίας.

Έστω και την ύστατη ώρα, καλούμε τον αναπληρωτή υπουργό πολιτισμού κ.Τζαβάρα να συνυπολογίσει τις προτάσεις του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΕΚΕΒΙ, το οποίο ο ίδιος διόρισε.