«Ο τάφος του Χέοπα δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί! Οι θησαυροί του εξακολουθούν να βρίσκονται καλά κρυμμένοι μέσα στην Μεγάλη Πυραμίδα. Οσο για τους τρεις θαλάμους που έχουν εντοπισθεί, κατασκευάσθηκαν μόνο για να παραπλανήσουν τους κλέφτες!». Ελεύθερος από κατηγορίες που τον βάρυναν αλλά και ελεύθερος να ταξιδέψει και να δώσει διαλέξεις σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να βοηθήσει στην επανάκαμψη του τουρισμού στην Αίγυπτο ο Ζαχί Χαουάς, ο επιλεγόμενος και Φαραώ των αρχαιοτήτων έκανε την εκκίνηση της περιοδείας του από το Τορόντο με μία αρχαιολογική βόμβα.
Το ρομπότ που πραγματοποιούσε έρευνες τα τελευταία χρόνια στην Μεγάλη Πυραμίδα συνάντησε, όπως λέει, δύο κλεισμένες πόρτες με χάλκινες λαβές, πίσω από τις οποίες εντόπισε θαλάμους. «Δεν υπάρχει πυραμίδα, ανάμεσα στις 123 πυραμίδες στην Αίγυπτο, που έχουν αυτού του είδους τις πόρτες με λαβές από χαλκό. Πραγματικά, πιστεύω ότι κρύβουν κρύβει κάτι», λέει.
Και δεν είναι μόνον αυτά. Ο τάφος του Τούθμοσι Β΄ δεν βρέθηκε ακόμη ούτε ο τάφος του Ταμσή Η΄, επιπλέον ενώ όλες οι βασίλισσες της 18ης δυναστείας (1550-1292 π. Χ.) θάφτηκαν στην κοιλάδα, οι τάφοι τους δεν έχουν βρεθεί ακόμη. Αλλά όπως λέει ο Χαουάς «Αυτό θα μπορούσε να είναι μια άλλη εποχή για την αρχαιολογία».

Επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων για σχεδόν 10 χρόνια, υπουργός Αρχαιοτήτων στη συνέχεια και στενός φίλος της οικογένειας Μουμπάραγκ, αμφιλεγόμενος, όχι για τις ικανότητές του αλλά όσον αφορά την επιδεικτική και θεατρική συμπεριφορά του ο Ζάχι Χαουάς δεν παύει να είναι μία εξέχουσα προσωπικότητα της σύγχρονης Αρχαιολογίας. Και με αυτή την ιδιότητα γίνεται πρεσβευτής των αρχαιοτήτων της χώρας του στην Βραζιλία, την Αργεντινή, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία αποσκοπώντας στην αύξηση του τουρισμού. «Είμαι ο μόνος που μπορεί να φέρει πραγματικά τους τουρίστες πίσω στην Αίγυπτο», δηλώνει με τον γνωστό αλαζονικό του τρόπο. Αρνείται όμως κάθε πιθανότητα επιστροφής στην θέση του υπουργού Αρχαιοτήτων. «Φοράω κοστούμι και γραβάτα μόνον όταν πρόκειται να δώσω μία διάλεξη, αλλά όλη τη ζωή μου, είμαι με ένα τζιν», λέει προσθέτοντας ότι μισεί τις συναντήσε
ις του υπουργικού συμβουλίου, διότι «Δεν μπορώ να στέκομαι και ακούω επί εννιά ώρες ανοησίες», όπως δηλώνει.