Η ελληνική πρεσβεία μας στο Λονδίνο διαβεβαιώνει ότι δεν κινδυνεύει ο τάφος του Ανδρέα Κάλβου στο Λάουθ και ότι ο νέος ιδιοκτήτης του χώρου όπου βρίσκεται το κενοτάφιο του ποιητή βρίσκεται σε επαφή με την πρεσβεία μας για τη διευθέτηση θεμάτων σχετικά με τη συντήρησή του.

Αυτά προκύπτουν από την επιστολή που έστειλε προς το ΒΗΜΑ η κυρία Βικτωρία Σολομωνίδου, Σύμβουλος Μορφωτικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αγγλία, σχολιάζοντας το σχετικό ρεπορτάζ του Βήματος με τίτλο: «Κινδυνεύει να καταστραφεί ο τάφος του Ανδρέα Κάλβου στην Αγγλία» (ΒΗΜΑ online, 25/5/13). Διευκρινίζεται ότι το ΒΗΜΑ δεν ευθύνεται για όσα σχόλια γράφτηκαν κάτω από το σχετικό ρεπορτάζ.

Η επιστολή

Αγαπητέ κύριε Μπασκόζο,

Σε συνέχεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας σε σχέση με το δημοσίευμά σας στην ιστοσελίδα του «Βήματος» της 24ης Μαΐου με τίτλο «Κινδυνεύει να καταστραφεί ο τάφος του Ανδρέα Κάλβου στην Αγγλία», σας κοινοποιώ το κείμενο σημερινού ηλεκτρονικού μηνύματός μου προς τον κ. Σπύρο Παππά, προς τον οποίο απευθύνθηκα διότι δεν έχω στοιχεία επικοινωνίας των κκ. Ζήρα και Ζαφειρίου.

‘Οπως σας ενημέρωσα τηλεφωνικά, και αναφέρω αναλυτικά στο μήνυμά μου προς τον κ. Παππά, οι «συντονισμένες προσπάθειες» των συνομιλητών σας «να φθάσει το αίτημα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος» στο αρμόδιο γραφείο της Πρσεβείας Λονδίνου, συνοψίζονται σε «ένα μόνον γραπτό ερώτημα» σχετικά με τον τόπο φύλαξης των αρχείων της Πρεσβείας Λονδίνου για το έτος 1869, ερώτημα που απαντήθηκε έγκαιρα, και σε «ένα προφορικό μήνυμα» στον τηλεφωνητή του γραφείου μου, χωρίς, όμως, να υπάρχει δυνατότητα απάντησης, αφού δεν περιλάμβανε στοιχεία επικοινωνίας.

‘Οπως θα διαπιστώσετε, δεν «εγείρεται ζήτημα για το μέλλον του κενοταφίου» του Ανδρέα Κάλβου, αφού ο νέος ιδιοκτήτης της εκκλησίας υποχρεούται από το νόμο και να μην το καταστρέψει, αλλά και να επιτρέπει την πρόσβαση σε αυτό.

Ο νέος ιδιοκτήτης, με τον οποίο είμαστε σε επαφή, θα ενημερώσει την Πρεσβεία Λονδίνου για τυχόν αναγκαίες εργασίες συντήρησης.

Επίσης, δεν συντρέχουν λόγοι «διεθνούς κινητοποίησης» για τη διατήρηση της μνήμης του Ποιητή στην περιοχή: η μαρμάρινη αναμνηστική πλάκα -που είχε αναρτηθεί το 1960 από τον τότε Πρέσβυ της Ελλάδος στο Λονδίνο Γιώργο Σεφέρη στην εκκλησία του Keddington- σχεδιάζεται να εκτεθεί στο Μουσείο του Louth, μαζί με πληροφοριακό υλικό για τον Ανδρεά Κάλβο και για τον δωρητή της Γιώργο Σεφέρη, με βάση σχετικές ανέκδοτες πηγές από το αρχείο του.

Η έκθεση της πλάκας προγραμματίζεται να συμπέσει με τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την άφιξη του Ανδρέα Κάλβου στο Louth και 190 χρόνων από την κυκλοφορία της «Λύρας» [Γενεύη, 1824]». Σημειώνεται ότι το Μουσείο του Louth βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο όπου έζησε ο Κάλβος από το 1864 μέχρι το θάνατό του το 1869. Δυστυχώς το κτήριο δεν σώζεται.

Είναι, νομίζω, προφανές ότι θα ήταν χρήσιμο να είχε προηγηθεί του δημοσιεύματος επικοινωνία σας με την Πρεσβεία Λονδίνου για τη διασταύρωση των πληροφοριών σας και την αποφυγή δημιουργίας εντυπώσεων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι: από το 1960 ο τάφος του Ανδρέα Κάλβου δεν βρίσκεται στην Αγγλία, αλλά στη Ζάκυνθο. Το κενοτάφιο που βρίσκεται στο Keddington του Lincolnshire (350 χιλιόμετρα περίπου ΒΑ του Λονδίνου) δεν κινδυνεύει να καταστραφεί διότι προστατεύεται νομικά και με τη σχεδιαζόμενη έκθεση της αναμνηστικής πλάκας του 1960 στο Μουσείο του Louth, διασφαλίζεται η διατήρηση της μνήμης του Κάλβου στην πόλη όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Βικτωρία Σολομωνίδου