Δωρεά ύψους 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων προς το αγγλόφωνο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ ανακοίνωσε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με σκοπό την ενίσχυση υποτροφιών σε φοιτητές από την Ελλάδα. Η δωρεά, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 70 ετών συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Καναδά, απευθύνεται στο πλέον διεθνές ερευνητικό ίδρυμα του Καναδά, με φοιτητές από 150 χώρες, το οποίο υποδέχεται ετησίως περισσότερους από 20 Έλληνες.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σε ειδική τελετή στο Πανεπιστήμιο McGill στις 30 Μαΐου, η δωρεά θα επιχορηγήσει δύο υποτροφίες οι οποίες θα απονέμονται ετησίως σε χαρισματικούς φοιτητές από την Ελλάδα, οι οποίοι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο McGill. Η πρώτη υποτροφία θα απονεμηθεί το φθινόπωρο του 2014 και οι αποδέκτες της υποτροφίας θα λαμβάνουν ο καθένας χρηματοδότηση για σπουδές έως και δύο ετών.
«Η γενναιόδωρη αυτή δωρεά αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του κεντρικού ρόλου που μπορούν να παίξουν οργανισμοί, όπως το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», στη στήριξη της προσπάθειας του McGill να αναπτύξει μία πολυπολιτισμική κοινότητα φοιτητών και ακαδημαϊκού προσωπικού», δήλωσε η διευθύντρια και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου McGill Χέδερ Μανρό-Μπλαμ. «Οι υποτροφίες αυτές θα ενισχύσουν τη σταθερή μας δέσμευση απέναντι σε εξαίρετους νέους ακαδημαϊκούς, οι οποίοι θα εμπλουτίσουν ακόμα περισσότερο τη ζωντανή κοινότητα σπουδαστών του McGill. Εκ μέρους όλων των επίδοξων νέων που θα επωφεληθούν από τη στήριξή του, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για την υποδειγματική γενναιοδωρία του».
«Σε μία κρίσιμη ιστορική συγκυρία για την Ελλάδα, οι υποτροφίες ανταποκρίνονται στις ανάγκες του παρόντος και προσφέρουν ένα νέο όραμα για το μέλλον. Θα προσφέρουν σε δικαιούχους φοιτητές τα οικονομικά μέσα για να σπουδάσουν, εν καιρώ κρίσης, σε ένα εξαιρετικό ακαδημαϊκό ίδρυμα, θέτοντας, παράλληλα, και τα θεμέλια για ένα καλύτερο αύριο» δήλωσε ο Στέλιος Βασιλάκης, υπεύθυνος Στρατηγικής και Νέων Προγραμμάτων στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».