Την διαρκή παρουσία του ελληνικού στοιχείου στη Σικελία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσσίνα, όπου υπήρχε ακμάζουσα ελληνική κοινότητα αναδεικνύει η έκθεση «Εικόνα και Γραφή. Η ελληνική παρουσία στη Μεσσίνα από τον Μεσαίωνα έως τη νεώτερη εποχή», που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 7 Ιουνίου στο Παλέρμο της Σικελίας, συγκεκριμένα στο «Palazzo dei Normanni», το περίφημο μεσαιωνικό ανάκτορο των Νορμανδών και σήμερα έδρα της Σικελικής Βουλής.

Η έκθεση, που οργανώθηκε από το ελληνικό Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ιδρυμα της Σικελικής Βουλής Federico ΙΙ παρουσιάσθηκε ήδη με ετπιτυχία στο Museo Regionale της Μεσσίνα ενώ στο Παλέρμο θα διαρκέσει ως τις 25 Αυγούστου. Τα εκθέματα καλύπτουν χρονικά την περίοδο από τα μέσα του 10ου έως τον 19ο αιώνα.

Βασικό υλικό της έκθεσης αποτελούν 41 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες από τις συλλογές του Βυζαντινού Μουσείου, οι οποίες όμως προέρχονται από την Μεσσίνα. Πρόκειται για τις εικόνες που είχαν ανασυρθεί από τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου των Ελλήνων στη Μεσσίνα μετά τον μεγάλο σεισμό που ισοπέδωσε όλη την περιοχή στις 28 Δεκεμβρίου του 1908. Τις εικόνες περισυνέλλεξαν οι ναύτες του ελληνικού πολεμικού πλοίου «Σφακτηρία», που είχε σπεύσει σε βοήθεια για να μεταφερθούν στην συνέχεια στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους μάλιστα βρίσκονται και έργα μεγάλων αγιογράφων της εποχής όπως του Μιχαήλ Δαμασκηνού και του Βίκτωρα.
Στην έκθεση οι εικόνες συμπληρώνονται με εννέα ακόμη, βυζαντινής επίδρασης, που προέρχονται από ναούς της Μεσσίνα _σήμερα ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου «Maria Accascina» _, καθώς και 16 βυζαντινά και βυζαντινής επίδρασης χειρόγραφα από το περίφημο, μη σωζόμενο πλέον μοναστήρι του Σαν Σαλβατόρε, που φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη «Giacomo Longo».
Σημαντικό ρόλο στη διοργάνωση έπαιξαν επίσης πολλοί σικελικοί φορείς με αποφασιστική τη συμβολή του Σικελικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών «Bruno Lavagnini», καθώς και της Ελληνικής Κοινότητας του Στενού (Comunità ellenica dello stretto). Την έκθεση τέλος, συνοδεύει κατάλογος στην αγγλική και ιταλική γλώσσα.