Tην έναρξη του εφετινού διαγωνισμού για το βραβείο The Athens Prize For Literature ανακοίνωσε το περιοδικό (δε)κατα. Ο διαγωνισμός, που πραγματοποιείται για έβδομη χρονιά, βραβεύει κάθε χρόνο έναν Έλληνα και έναν ξένο εν ζωή μυθιστοριογράφο για έργα τους που εκτός από τις αφηγηματικές δεξιότητες μεταφέρουν έναν κοινωνικό προβληματισμό και συνομιλούν με την εποχή μας.
Τα υποψήφια βιβλία για το The Athens Prize For Literature 2013 θα πρέπει να έχουν κυκλοφορήσει το 2012 και τα μεταφρασμένα να μην έχουν κυκλοφορήσει στη γλώσσα τους πριν από το 2007. Οι εκδότες και οι συγγραφείς καλούνται να αποστείλουν τα βιβλία τους, καθώς οι κριτικές επιτροπές θα κρίνουν μόνο βιβλία που επιλέγουν και στέλνουν οι εκδότες και οι συγγραφείς.
Τις πενταμελείς επιτροπές αποτελούν: ελληνικό μυθιστόρημα: Αχιλλέας Κυριακίδης, Γιώργος Μπράμος, Αλέξης Πανσέληνος, Χρύσα Σπυροπούλου, Δημήτρης Σωτάκης, Ξένο μυθιστόρημα: Αναστάσης Βιστωνίτης, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Κλαίτη Σωτηριάδου, Σοφία Νικολαΐδου, Κοσμάς Χαρπαντίδης.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί η ευρεία λίστα με 30 τίτλους, στα μέσα Σεπτεμβρίου η βραχεία λίστα με 10 ή 12 τίτλους, ενώ στα μέσα Νοεμβρίου θα απονεμηθούν τα δύο βραβεία σε δημόσια εκδήλωση. Τα βραβεία δεν συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο αλλά από ένα συλλεκτικό στυλό της Mont Blanc και ένα αγαλματίδιο, έργο του γλύπτη Θόδωρου.
Το The Athens Prize For Literature 2012 είχαν λάβει ο έλληνας Χρήστος Αγγελάκος για το μυθιστόρημα Το δάσος των παιδιών (Μεταίχμιο 2011) και ο Κουβανός Λεονάρδο Παδούρα για το Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα σκυλιά (μτφ. Κώστας Αθανασίου, Καστανιώτης, 2011).