Αττις και Sforaris στην Ευρώπη: Το θέατρο του Θόδωρου Τερζόπουλου και η ομάδα του Γιάννη Καλαβριανού δίνουν παραστάσεις στην Ιταλία και τη Γερμανία, αντιστοίχως, συμμετέχοντας σε θεατρικά φεστιβάλ.
Συγκεκριμένα, το Θέατρο Άττις παίρνει μέρος στο διεθνές φεστιβάλ Vie Scena Contemporanea στη Μόντενα της Ιταλίας με το «Alarme» σε σκηνοθεσία του Θόδωρου Τερζόπουλου. Πρόκειται για ένα διεθνές φεστιβάλ όπου συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Alvis Hermanis, o Pascal Rambert, ο Cesar Brie, o Pippo Delbono _(προηγήθηκε στις 29-30/5 η παράσταση «Ο χορευτής» ). Στο ίδιο πλαίσιο ο ιδρυτής του θεάτρου Αττις θα παραδώσει ένα τριήμερο workshop για τους επαγγελματίες ηθοποιούς του Teatro Emilia Romagna της Μόντενα. Μαζί του θα είναι ο συνεργάτης του Σάββας Στρούμπος. Στην παράσταση που παίχθηκε με επιτυχία στην Αθήνα, ο Θ. Τερζόπουλος υπογράφει τη σκηνοθεσία, τη διασκευή και τη σκηνική εγκατάσταση. Με αφορμή την αλληλογραφία της Μαρίας Στιούαρτ με τη βασίλισσα Ελισάβετ Α, το «Alarme» διαπραγματεύεται τη σχέση αγάπης- μίσους ανάμεσα στις δυο βασίλισσες, που στην πραγματικότητα δε συναντήθηκαν ποτέ, για να αναδείξει το πάντα επίκαιρο θέμα της εξουσίας.
Τα κοστούμια είναι της Λουκίας, η μουσική του Παναγιώτη Βελιανίτη και οι φωτισμοί των Θ. Τερζόπουλου και Κωνσταντίνου Μπεθάνη. Η Αγλαΐα Παππά ερμηνεύει τη Μαρία Στιούαρτ και η Σοφία Χιλλ την Ελισάβετ. Αφηγητής ο Τάσος Δήμας.
*** πληροφορίες: wttp://www.viefestivalmodena.com/
Με τον τίτλο «David’s Formidable Speech on Europe» ή «Η υπέροχη ομιλία του Ντέιβιντ για την Ευρώπη» η εταιρεία θεάτρου Sforaris του Γιάννη Καλαβριανού συμμετέχει στις «Μέρες Σύγχρονης Δραματουργίας 2013», στο Βερολίνο. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Deutsches Theater του Βερολίνου με το Ευρωπαϊκό Θεατρικό Δίκτυο mitos 21: 12 ηθοποιοί και σκηνοθέτες από 10 ευρωπαϊκές χώρες δημιουργούν μια συλλογική παράσταση βασισμένη στον λόγο που εκφώνησε ο Βρετανός πρωθυπουργός στις 23 Ιανουαρίου 2013 («The Bloomberg EU speech»), και η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου Φεστιβάλ σύγχρονης δραματουργίας Autorenteatertage Berlin 2013.
Στην παράσταση συμμετέχουν Εθνικά Θέατρα και μεγάλοι θεατρικοί οργανισμοί από δέκα ευρωπαϊκές χώρες, μέλη του Δικτύου mitos21 και συγκεκριμένα το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας (Λονδίνο), το Ντόιτσες Τεάτερ (Βερολίνο), το Θέατρο Κάτονα Γιόζεφ (Βουδαπέστη), το Βασιλικό Θέατρο Ντραμάτεν (Στοκχόλμη), το Εθνικό Θέατρο Στάρυ (Κρακοβία), το Βασιλικό Θέατρο της Δανίας (Κοπεγχάγη), το Πανεπιστήμιο Μοτσαρτέουμ (Σάλτσμπουργκ), το Ντίσελντορφερ Σάουσπιλχαους, το Τεάτρε Λιούρε (Βαρκελώνη), το Σάουσπιλχαους της Ζυρίχης και το Σάουσπιλ Φράνκφουρτ.
Την Ελλάδα _μετά από πρόταση της Γενικής Γραμματέως του mitos21, θεατρολόγου Ιφιγένειας Ταξοπούλου_ κλήθηκε να εκπροσωπήσει η ομάδα Sforaris. Σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού με τον ηθοποιό Γιώργο Γλάστρα.
Οι δώδεκα μικρές παραστάσεις δημιουργήθηκαν, η καθεμιά, από έναν σκηνοθέτη και έναν ηθοποιό, οι οποίοι εργάστηκαν ξεχωριστά από τους υπόλοιπους και θα παρουσιασθούν σε μια κοινή παράσταση, στα αγγλικά, γερμανικά, ελληνικά, σουηδικά, ισπανικά, ουγγρικά, πολωνικά και δανέζικα, με αγγλικούς υπέρτιτλους, στο Deutsches Theater του Βερολίνου.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον απευθυνόμενος στους Βρετανούς, θέτει -μεσούσης της οικονομικής κρίσης και εν όψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση- όλα τα σύγχρονα ζητήματα που έχουν προκύψει στις χώρες-μέλη, 60 χρόνια από την αρχική ιδέα της δημιουργίας της. Η 15 σέλιδη ομιλία του, στάθηκε η αφορμή.
***Deutsches Theater Berlin, Kammerspie Σάββατο 8 Ιουνίου 2013, στις 20.00.