Γνώριμη στο κοινό του Φεστιβάλ Αθηνών η γεννημένη στη Λεμεσό Λία Χαράκη συνδέεται ευθέως με τη δυναμική και την εξωστρέφεια που έχει αναπτύξει ο σύγχρονος χορός στην Κύπρο τα τελευταία δέκα χρόνια. Τώρα επιστρέφει με τη διπλή της ιδιότητα ως χορεύτριας και χορογράφου: το σόλο «Tune In» το οποίο ερμηνεύει η ίδια αντιπροσώπευσε την Κύπρο στην εφετινή Μπιενάλε Βενετίας. Οσο για το «The Shape of Necessity», ένα ντουέτο πάνω στη σχέση ενός άντρα και μιας γυναίκας «που βασίζεται στην ιδέα της αλληλεξάρτησης», όπως σημειώνει η ίδια, άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στην εφετινή Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού της Κύπρου.

«Ηρθα σε επαφή με τον χορό όπως κάθε κυπριωτάκι της εποχής μου»
λέει η Λία Χαράκη. «Τα αγγλικά και το μπαλέτο αποτελούσαν το σύνηθες δίπτυχο εκείνη την περίοδο για τα κορίτσια. Τώρα βέβαια τα ερεθίσματα είναι περισσότερα». Στην εφηβεία της αποφάσισε ότι αυτό ήθελε να κάνει στη ζωή της. Συνέχισε τις σπουδές της στην Αγγλία και αργότερα ήρθε στην Αθήνα όπου έζησε για πέντε χρόνια –το διάστημα 1996-2001 –και συνεργάστηκε με όλους τους σημαντικούς χορογράφους. Αγαπά, λέει, την πρωτεύουσα: διακρίνει στους ανθρώπους γενναιοδωρία έκφρασης ενώ της αρέσει και η ανωνυμία της μεγαλούπολης.
Κάποια στιγμή όμως αποφάσισε να επιστρέψει στην Κύπρο. Πίστευε πως είχε ολοκληρωθεί ένας κύκλος και ένιωθε την ανάγκη να ανοίξει έναν νέο. Ταυτόχρονα η επιλογή της είχε και χαρακτήρα συμβολικό, αφού συνέπεσε με έναν τραυματισμό ο οποίος της συνέβη εκείνη την εποχή και έπρεπε να αποφασίσει αν θα παρέμενε στον χώρο του χορού ή όχι. «Στην Κύπρο είχα καλύτερη πρόσβαση σε στούντιο, σε μέσα γενικότερα» λέει η Λία Χαράκη. «Είχα επίσης επιθυμήσει και αγαπημένα μου πρόσωπα. Ετσι, δειλά, άρχισα με το πρώτο μου έργο και συνέχισα».
Η χορογράφος επιβεβαιώνει την άνθηση του σύγχρονου χορού στην Κύπρο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω στις δέκα δραστήριες ομάδες, αναφέρει. «Ολα αυτά όμως μέχρι τώρα. Γιατί από εδώ κι εμπρός όλα στο νησί φαίνονται πιο δύσκολα, πολλά πράγματα ανατρέπονται» σχολιάζει. Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν πολλές συνεργασίες με το εξωτερικό, οπότε εκφράζει την ελπίδα τουλάχιστον τα ευρωπαϊκά προγράμματα να παραμείνουν σταθερά.
Για τις κρατικές επιχορηγήσεις βέβαια διατυπώνει κάποια ανησυχία, καθώς, όπως λέει, «σε ανάλογες περιπτώσεις κατά κανόνα το πρώτο πράγμα που πλήττεται είναι η τέχνη». Από την άλλη πλευρά, η Λία Χαράκη υπογραμμίζει με ικανοποίηση τον ζήλο που βλέπει να υπάρχει στους δημιουργούς για να παράξουν έργο. «Εμείς οι καλλιτέχνες άλλωστε δεν είμαστε συνηθισμένοι στην πολυτέλεια, πάντα δύσκολα ήταν τα πράγματα για εμάς. Το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται σε εκείνους που είχαν πράγματι πολλά και τα έχασαν».

πότε & πού:
Οι χορογραφίες «Tune In» και «The Shape of Necessity» της Λίας Χαράκη θα παρουσιαστούν στις 7 και 8/6 στην Πειραιώς 260 (Κτίριο Ε).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ