Για να θεωρηθεί ένα πάρτι επιτυχημένο δεν χρειάζονται πάρα πολλά πράγματα: καλή διάθεση, καλή μουσική, κόσμος χαρούμενος και κάποιες εκπλήξεις. Κάπως έτσι φαίνεται να λειτουργούν οι Encardia (Βαγγέλης Παπαγεωργίου, ακορντεόν, φυσαρμόνικα, τραγούδι, Μιχάλης Κονταξάκης, κιθάρα, τραγούδι, Ναταλία Κωτσάνη, τραγούδι, κιθάρα, κρουστά, Δημήτρης Τσεκούρας, κοντραμπάσο, φωνητικά, Κώστας Κωνσταντάτος, κρουστά, βιολί, μαντολίνο, τραγούδι), οι οποίοι δημιουργήθηκαν το 2004 και θεωρούνται σήμερα ένα από τα πλέον καταξιωμένα μουσικά σχήματα της world μουσικής όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Η επιτυχία τους βασίζεται στα επιτυχημένα πάρτι που διοργανώνουν επί σκηνής. Προσηλωμένοι στην πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας, μια μουσική γεμάτη ενέργεια και χορό, ταξιδεύουν το ακροατήριό τους στα απομακρυσμένα χωριά της Καλαμβρίας, στις όμορφες περιοχές του Σαλέντο και σε όλα εκείνα τα μέρη όπου μιλούν ακόμη γκρεκάνικα –αλλά και άλλες τοπικές διαλέκτους. Κατά κύριο λόγο τα τραγούδια τους προέρχονται από την Απουλία, όπου κυριαρχεί η τοπική διάλεκτος grico και υπάρχει πλούσια μουσική παράδοση. Από το ρεπερτόριο των Encardia δεν λείπουν οι ταραντέλες, τα σύγχρονα ιταλικά τραγούδια, οι μελωδίες με αρβανίτικα λόγια –από την Κάτω Ιταλία –αλλά και τα δικά τους τραγούδια με νεοελληνικό στίχο. Κύριο χαρακτηριστικό του σχήματος, η ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσει με το συναυλιακό κοινό του. Αλλωστε οι ίδιοι έχουν πει ότι την επιτυχία την ερμηνεύουν ως αγάπη του κόσμου.
Το γκρουπ, που δημιουργήθηκε το 2004, έχει κάνει περισσότερες από 500 ζωντανές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα αλλά και στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Αλγερία, στην Ελβετία, στην Κύπρο και φυσικά στην Ιταλία, ενώ έχουν ηχογραφήσει και πέντε δίσκους. Οι Encardia έχουν επίσης συνεργαστεί με σημαντικούς εκπροσώπους της μουσικής της Κάτω Ιταλίας, όπως οι G. Avantaggiato (το 2008, στο μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ La note della Taranta), R. Licci, C. Villani, Ε. Magnolo, E. Castagna, D. Durante, τους Ghetonia, Mala Lingua, Mala Αgapi, Canzoniere Grecanico Salentino κ.ά., καθώς και με σημαντικούς έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Αργύρης Μπακιρτζής, ο Νίκος Ξυδάκης κ.ά.
Τέλος, τον Μάρτιο του 2012 η ταινία του Αγγελου Κοβότσου με τίτλο «Η πέτρα που χορεύει» και θέμα ένα οδοιπορικό των Encardia στις περιοχές των ελληνόφωνων χωριών της Ιταλίας απέσπασε το βραβείο κοινού στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Στα εννέα χρόνια της παρουσίας τους οι Encardia δεν έχουν πετύχει λίγα πράγματα. Και να φανταστεί κανείς ότι όλα άρχισαν με ένα ταξίδι του Κώστα Κωνσταντάτου το 1993 στη Νότια Ιταλία με την ιδιότητα του αγιογράφου. Εκεί ήρθε σε επαφή με την τοπική παράδοση και περίπου δέκα χρόνια μετά οι Encardia ήταν πραγματικότητα. Μάλιστα ήρθαν σε επαφή με μουσικούς της περιοχής οι οποίοι αρχικά τους αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό προτού γίνουν φίλοι και συνεργαστούν.

πότε & πού:
Οι Encardia εμφανίζονται στις 19 και 20/7 στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ