Το σύνολο μουσικής δωματίου Κύκλος έκανε εντυπωσιακή είσοδο στην πολιτιστική ζωή μας πριν από λίγο καιρό έχοντας φιλόδοξο προσανατολισμό και πολλά σχέδια για το μέλλον. Η επικείμενη συμμετοχή του στο 8ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας είναι ενδεικτική του λόγου για τον οποίο «γεννήθηκε» το συγκρότημα: η ανάγκη των μελών του για περαιτέρω έρευνα και διερεύνηση των ορίων της τέχνης τους.
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, δώδεκα αναγνωρισμένοι σολίστ κλασικής μουσικής (Χρήστος Ζερμπίνος, Σέρτζιου Ναστάσα, Βασίλης Λύκος, Τάκης Καπογιάννης, Νίκος Πλατύραχος, Δημήτρης Δεκαβάλλας, Μαριλένα Δωρή, Μάριος Αργυρός, Δημήτρης Γκόγκας, Κώστας Σίσκος, Μίλτος Λογιάδης) δίνουν ραντεβού με το νουέβο τάνγκο του Αστορ Πιατσόλα αποκαλύπτοντας μια διαφορετική διάσταση του έργου του δημοφιλούς αργεντινού συνθέτη. Μέσα από τον ηχητικό σχεδιασμό του Αγη Γυφτόπουλου και υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, οι ενορχηστρώσεις του ίδιου του δημιουργού συνδυασμένες με τις νέες ενορχηστρώσεις του Νίκου Πλατύραχου χαρίζουν νέα πνοή στο τάνγκο αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις σολιστικές ικανότητες των μουσικών.
Με γενικό διευθυντή τον Δημήτρη Δεσύλλα και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιώργο Κουμεντάκη, ο Κύκλος συγκεντρώνει στους κόλπους του την αφρόκρεμα των ελλήνων μουσικών. Στους κύριους άξονες της αποστολής του, μεταξύ άλλων, εντάσσεται η παρουσίαση ενός μεγάλου φάσματος της κλασικής και σύγχρονης μουσικής, η συνεργασία με το σύνολο των τεχνών αλλά και των επιστημών, η προβολή και η ανάδειξη των ελλήνων δημιουργών, η προώθηση της νέας καλλιτεχνικής δημιουργίας, η εκπαίδευση νέων μουσικών αλλά και η οργάνωση συναυλιών με κοινωνικο-περιβαλλοντικό προσανατολισμό σε φυλακές, γηροκομεία, ορφανοτροφεία, ακόμη και κατ’ οίκον.
Παρ’ όλα αυτά, η «γέννηση» ενός νέου σχήματος σε μια στιγμή που οι περισσότεροι πολιτιστικοί φορείς προβληματίζονται για την ύπαρξή τους φαντάζει εγχείρημα δύσκολο και παράτολμο. Η απάντηση κρύβεται στην ίδια τη λογική και τη φιλοσοφία του συγκροτήματος, έτσι όπως εκφράστηκε διά στόματος Γιώργου Κουμεντάκη στην παρουσίαση του Κύκλου στις αρχές του περασμένου Απριλίου: «Πιστεύουμε ότι η αξία των ελλήνων καλλιτεχνών είναι εξευτελιστικό να αξιολογείται και να κοστολογείται από υπουργούς που δεν αγαπούν τη δουλειά μας και που τις περισσότερες φορές την περιφρονούν» είπε. «Γι’ αυτό είναι αφελές να περιμένεις βοήθεια για να δράσεις» συνέχισε αναγνωρίζοντας παράλληλα πως ο χώρος του πολιτισμού οφείλει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

«Η αγάπη μας για τη μουσική δεν μας αφήνει ήσυχους, δεν μας επιτρέπει να επαναπαυθούμε περιμένοντας να περάσει η κρίση που, εδώ που τα λέμε, μπορεί να γίνει ένας καλός σύμμαχος στο να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα. Είναι τουλάχιστον δύο τα ζητήματα που μας απασχολούν. Πρώτον, η μεταστροφή του σταρ σύστεμ στην αξία της θεματικής συναυλίας και, δεύτερον, η επαναφορά της κοινωνικής διάστασης της μουσικής».

πότε & πού:
Σύνολο μουσικής δωματίου Κύκλος «Αστορ Πιατσόλα για 12» Στις 6/8, στην παραλία Αύρας, στην Αίγινα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ