από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

To Eθνικό Kέντρο Bιβλίου λίγο πριν το τέλος

Μετά την επιστολή εκδοτών προς Σαμαρά, ετοιμάζεται παρέμβαση προς τον υπουργό Πολιτισμού
To Eθνικό Kέντρο Bιβλίου λίγο πριν το τέλος
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Συνεχίζεται η ομίχλη που σκεπάζει το μέλλον του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και οξύνονται οι σχετικές αντιδράσεις. Χθες οι σημαντικότεροι εκδότες και βιβλιοπώλες της χώρας απέστειλαν επιστολή  προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κατηγορώντας τον υπουργό Πολιτισμού ότι «αδιαφορεί , προκαλεί σύγχυση με τις δηλώσεις του και ευθύνεται για την ανυπαρξία οποιασδήποτε συγκροτημένης πολιτικής για τη στήριξη και την προώθησή του».  Στο μεταξύ το διορισμένο Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ αρνείται να υπογράψει την καταδίκη του. Τα μέλη του Δ.Σ. σκέπτονται να στείλουν επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού και να του ζητούν να πάρει θέση εντός δέκα ημερών για το τι «μέλλει γενέσθαι». 

Ο πρόεδρος κ. N. Ζωρογιαννίδης έχει καταθέσει την παραίτηση του (χωρίς να έχει λάβει ακόμα απάντηση)  όπως την  παραίτησή του κατέθεσε από τον ρόλο του  συντονιστή ο κ. Διονύσης Μαγκλιβέρας, που αντικαθιστούσε τον Διευθυντή που υπήρχε παλιότερα. Ο σύμβουλος του υπουργού κ. Π. Θανασούλας  μετέφερε συγκεχυμένες απόψεις στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ. Είπε ότι η Φιλαναγνωσία με δύο υπαλλήλους θα μεταφερθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού(όταν χρειάζονται τουλάχιστον δέκα) , ότι η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ (που έχει κοστίσει στον ελληνικό λαό περίπου 2 εκ. ευρώ) θα μεταφερθεί στον ΟΣΔΕΛ και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης στην Περιφέρεια και στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Και όπως εκτιμούν ορισμένα μέλη του Δ.Σ. από εκεί μπορεί εύκολα να πάει στους συνδικαλιστές του  Συλλόγου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος.

Σχετικά με την ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ  τα μέλη του Δ.Σ. εκφράσανε  επιφυλάξεις στο να «χαριστεί» στον ΟΣΔΕΛ χωρίς την εξασφάλιση προηγούμενα ορισμένων προϋποθέσεων. Συγκεκριμένα ζήτησαν να μεταφερθεί στον ΟΣΔΕΛ μόνον η διαχείριση , όχι όμως και η κυριότητα της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, ώστε αν δεν εκπληροί τους όρους της συμφωνίας να μπορεί να επαναπατριστεί στο Υπουργείο.

Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι στο ΕΚΕΒΙ είναι απλήρωτοι και το Δ.Σ. θα ζητήσει κονδύλια από το υπουργείο ενώ όλοι περιμένουν απαντήσεις σχετικά με τις παλιότερες διαβεβαιώσεις του κ. Τζαβάρα ότι «όλοι οι εργαζόμενοι , που έχουν πλούσια πείρα, θα τακτοποιηθούν».  

Χθες δημοσιεύτηκε στον τύπο ότι το ΕΚΕΒΙ είναι μέσα στη λίστα των υπό κατάργηση φορέων , εμφανιζόμενο μάλιστα να  έχει 50 εργαζόμενους ενώ  όλοι γνωρίζουν ότι έχει μόνον 24. Η κατάσταση έχει φτάσει σε ένα τέλμα με πολλές αβεβαιότητες και ασάφειες. Οι μόνοι που θα την πληρώσουν τελικά θα είναι οι εργαζόμενοι.

 

 Πολιτισμός περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιστολή της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου προς τον Αντώνη Σαμαρά 
 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Η γραφή που τόσο επηρέασε την φιλοσοφία και τις λοιπές επιστήμες βάλλεται .. | 29/05/2013 10:20
  Είναι καιρός να δημιουργηθεί ένα σοβαρό υπουργείο πολιτισμού, και να θεσμοθετηθούν κριτήρια επιλογής των αντίστοιχων υπουργών. Δεν είναι δυνατόν ο κάθε απολίτιστος να αναλαμβάνει τα ηνία του πολιτισμού αυτού του ιστορικού τόπου.
  Παλαίφατος
  απάντηση41
   
   
  Άλλη μία προσπάθεια. | 29/05/2013 08:15
  Αλλη μία προσπάθεια να εξαληφθεί η γλώσσα και ο πολιτισμός μας. Για ποιό υπουργείο πολιτισμού μιλάμε που θα ενδιαφερθεί για το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου; Καταργούνται υπουργεία για να είναι πιό εύκολη η εξαφάνιση των ελληνικών γραμμάτων?Ποιοί υπουργοί και ποιά υπουργεία... Ας κάνουμε, όσοι ακόμα λεγόμαστε Έλληνες και σκεφτόμαστε σαν Έλληνες μιά προσπάθεια για το καλύτερο αυτής της έρημης της χώρας!
  Jo
  απάντηση42