Ο τάφος του ποιητή Ανδρέα Κάλβου που βρίσκεται στο Λάουθ της Αγγλίας στον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας της Αγίας Μαργαρίτας πέρασε στα χέρια ιδιώτη αγοραστή.

Σύμφωνα με καταγγελία του ερευνητή Σπύρου Παππά που βρέθηκε πρόσφατα εκεί και μετά από προσπάθεια να διερευνήσει τις προθέσεις του νέου ιδιοκτήτη διαφαίνεται ότι ο τελευταίος «σκοπεύει να μετατρέψει τον ναό, εν μέρει σε χώρο κατοικίας του και εν μέρει σε εργασιακό χώρο».

Το πρόβλημα είναι ότι ο τάφος του Κάλβου, από το 1988 οπότε και αναστηλώθηκε παρουσιάζει σήμερα μεγάλη φθορά και θα πρέπει κάποια στιγμή να αποκατασταθεί.

Επίσης ο ναός της Αγ. Μαργαρίτας (13ου – 15ου αιώνα) βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση – εσωτερικά και εξωτερικά – αν και γίνεται από τον ιδιοκτήτη κάποια πρώτη προσπάθεια συντήρησης που όμως βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

Επίσης από το εσωτερικό του ναού, έχει αφαιρεθεί η μαρμάρινη αναμνηστική πλάκα της οποίας τα αποκαλυπτήρια είχε κάνει ο Γ. Σεφέρης και σήμερα φυλάσσεται στο Μουσείο του Λάουθ. Εγείρεται έτσι το ζήτημα για το μέλλον του κενοταφίου και για τις πιθανές λύσεις με σκοπό να διατηρηθεί η μνήμη του Κάλβου.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διεθνής κινητοποίηση από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο για το θέμα.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και ο κ. Αλέξης Ζήρας, μέχρι πρότινος Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων στέλνοντας στη γραμματεία της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, με ειδική κοινοποίηση στην κ. Βικτωρία Σολομωνίδου, υπεύθυνη για ζητήματα πολιτισμού και προφανώς αρμόδια για το θέμα.

Ανάλογες προσπάθειες ενημέρωσης της ελληνικής πρεσβείας έκαναν ο Λεύκιος Ζαφειρίου (ανακάλυψε μετά από πολλές προσπάθειες την άγνωστη, πρωϊμη συλλογή του Ζακύνθιου ποιητή, Ελπίς Πατρίδος) και ο Σπύρος Παππάς, οι οποίοι βρέθηκαν πριν από μια εβδομάδα για σχετικές έρευνες στην Αγγλία.

Παρά όμως τις συντονισμένες προσπάθειες όλων, να φθάσει το αίτημα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στην αρμόδια θεμάτων πολιτισμού, καμία ως σήμερα ανταπόκριση δεν υπήρξε από την πλευρά της πρεσβείας. Και μάλλον με αρκετή αδιαφορία δέχτηκαν τα αλλεπάλληλα, επί μέρες, τηλεφωνήματα των δυο ερευνητών. Το ζήτημα είναι η πρεσβεία μας στο Λονδίνο να κινηθεί, να έρθει σε επαφή με τον ιδιοκτήτη και να εξασφαλισθεί μια διαβεβαίωση του αγοραστή ότι θα σεβαστεί το κενοτάφιο.

Όπως είναι γνωστό ό Ανδρέας Κάλβος πέθανε και τάφηκε στο Λάουθ (Louth) του Lincolnshire, το 1869.

Η μικρή αυτή πόλη, που στη Γενική Απογραφή του 1861 είχε 10.544 κατοίκους, απέχει από το Λονδίνο 149 μίλια. Όπως είναι γνωστό ο Κάλβος γνώρισε τη μετέπειτα γυναίκα του Καρλόττα στην Κέρκυρα τη δεκαετία του 1840.

Το Νοέμβριο του 1852 θα την ακολουθήσει στην Αγγλία και, λίγο αργότερα, στις 5 Φεβρουαρίου 1853, παντρεύονται στην εκκλησία του St. Pancras στο Λονδίνο. Θα εγκατασταθούν στο Στράτφορντ του Έσσεξ, όπου η Καρλόττα διευθύνει, ήδη από το προηγούμενο χρόνο, ιδιωτικό σχολείο/οικοτροφείο για κορίτσια. Το 1857 θα μετακομίσουν στο Λονδίνο, στο 7 Sutherland Gardens, σ’ ένα ευρύχωρο τετραόροφο οίκημα. Εκεί θα μείνουν και θα ανοίξουν ένα νέο σχολείο, το οποίο στη Γενική Απογραφή του 1861 είχε 27 οικότροφες μαθήτριες και τέσσερες δασκάλες, εκτός από την Καρλόττα.

Ο Κάλβος είναι ο διευθυντής του σχολείου, και δηλώνει ότι ασκεί «εμπορικές, λογοτεχνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Στο Λάουθ το ζεύγος Κάλβου πήραν μαζί τους την 13χρονη ανηψιά και βαφτισιμιά τους Emma Georgina Kirby (1852 – 1930), κόρη του ετεροθαλούς αδελφού της Καρλόττας Edmund Adolphus Kirby (1824 – 1902) και της Emma Frederica Keating (1824 – 1903), η οποία θα μείνει εκεί, ως μέλος της οικογένειας και μαθήτρια, μέχρι την επιστροφή της Καρλότττας στο Λονδίνο, μετά τον θάνατο του συζύγου της.

Ο ποιητής μετακόμισε από το Λονδίνο στο Λάουθ το 1865, μόλις τέσσερα χρόνια πριν από το θάνατό του. Ήταν τότε εκείνος 73 χρονών και η Καρλόττα 53.