«Η κρίση αυτή τη στιγμή στο χώρο του βιβλίου δείχνει το χειρότερο πρόσωπό της», δήλωσε ο Θάνος Ψυχογιός (εκδόσεις Καρδαμίτσα), πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών-ΣΕΒΑ παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την 36η Γιορτή Βιβλίου που θα διεξαχθεί στο Πεδίον του Άρεως από τις 24 Μαίου έως τις 9 Ιουνίου.

Το κοινωνικό μήνυμα της γιορτής θα είναι το : «Με διάβασες; Χάρισέ με! Χαρίστε ένα βιβλίο, σώστε μια βιβλιοθήκη». Στόχος είναι η δημιουργία βιβλιοθήκης στη νήσο Φολέγανδρο και στις γυναικείες βιβλιοθήκες Θήβας και Κορυδαλλού. Εκτός από την παρουσία των εκδοτών θα υπάρχει ακόμα Έκθεση Γελοιογραφίας, όπως και μια Διαδραστική ΄Εκθεση Φωτορεπορτάζ «Η άλλη ανάγνωση». Σε αυτήν οι επισκέπτες θα μπορούν να τοποθετήσουν τις δικές τους λεζάντες σε κάθε ξεχωριστή φωτογραφία.

Επίσης θα διεξαχθούν «Σεμινάρια αυτοματικής γραφής με διαγωνισμό διηγήματος» . Ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών σε συνεργασία με το Μικρό Πολυτεχνείο και την Athens Voice, παρουσιάζουν δύο ανεξάρτητα σεμινάρια αυτοματικής γραφής διάρκειας δύο ωρών το καθένα (μία ώρα σεμινάριο, μία ώρα πρακτική εκτός αίθουσας εκδηλώσεων), όπου μπορούν να συμμετέχουν όσοι αγαπούν τη γραφή και ασκούν τη μυθοπλασία στο γραπτό λόγο, έμπειροι ή μη. Στο πρόγραμμα υπάρχει ακόμα το αφιέρωμα «Βιβλία που έγιναν ταινίες», θεατρικά αναλόγια, αναφορές στην αστυνομική λογοτεχνία κ.ά

Οι θεματικές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κ. Καβάφη και στα 50 χρόνια από την απονομή του βραβείου Νόμπελ στον Γιώργο Σεφέρη. Οι εκδηλώσεις θα πλαισιωθούν με θεατρικές και κινηματογραφικές παραστάσεις.

Χορηγός της 36ης Γιορτής Βιβλίου είναι και ο ΒΗΜΑ FM.