«Γεννήθηκα ανάμεσα στην οικονομική κρίση και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επομένως είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η Αμερική έχει περάσει μέσα από πολλές αλλαγές κατά την διάρκεια των τελευταίων 70 χρόνων. Εχει αλλάξει τόσο πολλά στάδια, που στην πορεία κάτι έχασε» είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους το μεσημέρι της Τετάρτης 21 Μαϊου ο ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός και κυρίως σκεπτόμενος πολίτης Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

«Το σύστημα των πιστεύω μας άρχισε να τρυπά και οι τρύπες διαμορφώνονταν ανάλογα με τις συνθήκες της κάθε εποχής» συνέχισε ο Ρέντφορντ. «Η οικονομική κρίση, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, το Βιετνάμ, το Γουότεργκεϊτ, το Ιράν, το Ιράκ και πάει λέγοντας. Ομως εγώ μεγάλωσα πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έχω ζήσει την εποχή που υπήρχαν ακόμα ιδανικά. Εχω ζήσει την εποχή που ο κόσμος πίστευε ακόμα σε αυτά. Και όσο κοιτάζω πιο πίσω, τόσο βλέπω τα αποτελέσματα των ποικίλων αλλαγών γι’ αυτό και αντιμετωπίζω την πατρίδα μου πολύ σοβαρά. Κυρίως ως καλλιτέχνης. Γιατί πίσω από την προπαγάνδα υπάρχει μια γκρίζα ζώνη στην Αμερική για την οποία δεν μιλούσε ποτέ κανείς.»

Ο Ρόμπερτ Ρέντοφρντ σε σκηνή από την ταινία «All is lost»

Υπέροχος και συναρπαστικός όπως πάντα ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Ο λόγος του απλός αλλά τόσο πολύ ουσιαστικός. Οπως και οι ταινίες του. Ωστόσο, την αφορμή για αυτήν την αναφορά στην ιστορία της Αμερικής δεν έδωσε μια δική του ταινία αλλά κάποιου άλλου. Η ταινία λέγεται «All is lost» (Ολα έχουν χαθεί), γυρίστηκε από τον νεαρό σκηνοθέτη Τζ. Σ. Τσάντορ και ο Ρέντφορντ πρωταγωνιστεί. Υποδύεται έναν άνθρωπο χαμένο μαζί με το σκάφος του στην επικίνδυνη μοναξιά του ωκεανού. Εχει όλη την τεχνολογία στα χέρια του, έχει όλα τα κατάλληλα εργαλεία που θα μπορούν να τον βοηθήσουν για να σωθεί. Και όμως όλα αυτά τα εργαλεία θα αποδειχτούν άχρηστα όταν η φύση στρέφεται εναντίον του.

«Σε μια εποχή που η τεχνολογία προχωρά με ραγδαίους ρυθμούς και όλος ο κόσμος τα κάνει όλα τόσο γρήγορα, τόσο μηχανικά και τόσο απότομα, είδα σε σε αυτήν την ταινία να μην υπάρχει τίποτε άλλο παρά ένας άντρας, η θάλασσα και ο καιρός.Είδα μια επιστροφή στην χαμένη αθωότητα και ίσως αυτό να λέει κάτι σχετικό με τα όσα προανέφερα. Σίγουρα έρχεται σε αντίθεση με όλη αυτή την φασαρία και τον θόρυβο που μου προκαλούν τόσο μεγάλη σύγχυση.»

Ο ρόλος ήταν μια μεγάλη πρόκληση για τον Ρέντφορντ που προσφάτως σκηνοθέτησε τον εαυτό του στην πολιτική ταινία «The company you keep». Είπε ότι ήθελε να ξανανιώσει την αίσθηση του ηθοποιού ο οποίος αφήνεται ολοκληρωτικά στα χέρια και το όραμα ενός σκηνοθέτη και όχι του εαυτού του. «Η αλήθεια. Η αλήθεια είναι αυτό που με τράβηξε στο “All is lost”» είπε ο Ρέντφορντ που συνάντησε για πρώτη φορά τον Τζ. Σ. Τσάντορ στο φεστιβάλ του Σάντανς που ο ίδιος διοργανώνει. «Γιατί η αλήθεια είναι σημαντική και η προσωπική αλήθεια ακόμη περισσότερο. Χωρίς λέξεις και χωρίς άλλους γύρω σου, δεν μπορείς παρά να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου.»

Οι οικολογικές προεκτάσεις του «All is lost» δεν πέρασαν φυσικά απαρατήρητες. «Η φύση, ως θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό» είπε ο Ρέντφορντ. «Ο πλανήτης μας μιλά και η φωνή του είναι πολύ δυνατή. Η Αμερική πάντοτε κατέστρεφε για να φτιάξει το μέλλον. Το πως αυτό μπορεί να σταματήσει δεν το ξέρω και σίγουρα είναι πολύ δύσκολο αφού υπάρχουν όλες αυτές οι πολυεθνικές εταιρίες που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα. Ισως η τέχνη και ο κινηματογράφος να μπορεί να κάνει την αντίσταση. Ισως, για παράδειγμα, όταν δείχνεις κάτι όπως κάποτε ήταν και αφήνεις τον θεατή να το σκεφτεί συγκλίνοντάς το με το σήμερα, ίσως τότε κάτι να έχεις πετύχει.»