Μια από τις πιο ανθρώπινες και πιο συγκινητικές στιγμές του τελευταίου φεστιβάλ των Καννών σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 21 Μαϊου στην αίθουσα συνεντεύξεων Τύπου του Palais: ήταν η στιγμή που ο Μάικλ Ντάγκλας βούρκωνε. Πολλά μπορείς να φανταστείς να κάνει ο 68χρονος ηθοποιός. Να κλάψει όμως; Πολύ δύσκολο!

Και όμως! Του ήταν αδύνατον να συγκρατήσει τα δάκρυά του όταν θυμήθηκε ότι την εποχή που έκλεινε την συμφωνία για να παίξει στην ταινία του Στίβεν Σόντερμπεργκ «Behind the Candelabra», του είχε μόλις ανακοινωθεί ότι πάσχει από καρκίνο. «Εκείνη την δύσκολη ώρα βρέθηκαν όλοι αυτοί οι υπέροχοι άνθρωποι δίπλα μου και με βοήθησαν να παραμείνω όρθιος» είπε ο ηθοποιός.

Ο Μάικλ Ντάγκλας δίνει μια γενναία ερμηνεία στην ταινία του Στίβεν Σόντερμπεργκ «Behind the Candelabra»

Και είναι σχεδόν ειρωνικό που μια από τις πιο γενναίες, τις πιο αυθόρμητες αλλά και τις πιο απρόβλεπτες ερμηνείες του Μάικλ Ντάγκλας έμελλε να γίνει σε μια ταινία η οποία παραλίγο να μην …γυριστεί. Το «Behind the Candelabra» όπου ο διάσημος ηθοποιός υποδύεται τον θρυλικό σόουμαν και πιανίστα Λιμπεράτσε, αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα προτού πάρει μπροστά ως σχέδιο. «Πολύ απλά κανείς δεν ήθελε να το χρηματοδοτήσει» όπως είπε ο σκηνοθέτης στην παρουσίαση της ταινίας.

Η ιστορία της ταινίας εστιάζει στην σχέση του Λιμπεράτσε με τον Σκοτ Θόρσον (Ματ Ντέιμον) έναν από τους εραστές του πιανίστα στην δεκαετία του 1970. Η σχέση τους πέρασε από πολλά στάδια αλλά έληξε άδοξα στα δικαστήρια, λίγα χρόνια πριν από τον θάνατο του Λιμπεράτσε από AIDS το 1987.

«Τα μεγάλα στούντιο θεώρησαν ότι η ταινία αυτή θα απευθύνεται αποκλειστικά στο ομοφυλόφιλο κοινό» είπε ο Σόντερμπεργκ. «Εν μέρει το καταλαβαίνω. Διαβάζοντας ένα κομμάτι χαρτί που σου λέει τι πρόκειται να είναι μια ταινία, δύσκολα μπορείς να φανταστείς ότι το αποτέλεσμα θα είναι τόσο όμορφο χάρη στους δυο αυτούς τρομερούς ηθοποιούς.»

Το γεγονός ότι η ταινία χαίρει επικαιρότητα σήμερα λόγω των γάμων ανάμεσα σε ομοφυλόφιλους δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στην δημιουργία της. Αυτό τουλάχιστον δηλώνει ο Στίβεν Σόντερμπεργκ που μάλιστα είχε προτείνει στον Ντάγκλας να παίξει τον Λιμπεράτσε από την εποχή που συνεργαζόντουσαν στο «Traffic» αρχές της δεκαετίας του 2000! Το σχέδιο για διάφορους λόγους έμεινε στο ράφι και αργότερα επανήλθε στο προσκήνιο.

Οι ερωτικές σκηνές δεν ήταν τελικά οι πιο δύσκολες της ταινίας όπως ενδεχομένως πολλοί να φαντάζονται κανείς. Οι δυο ηθοποιοί έκαναν όσο πιο συνειδητοποιημένα και επαγγελματικά μπορούσαν την δουλειά τους και σύμφωνα με τον Μ. Ντάγκλας «καλύτερα από αυτό θα δει ο κόσμος στην οθόνη, δεν γινόταν

Από την πλευρά του βέβαια, ο Ματ Ντέιμον αντιμετώπισε με χιούμορ την ερώτηση «πως αισθανθήκατε στο κρεβάτι με τον Μάικλ Ντάγκλας;» «Νιώθω ευτυχής που πλέον ανήκω στην ίδια ομάδα με την Σάρον Στόουν, την Γκλεν Κλόουζ και την Ντεμί Μουρ» είπε ο Ντέιμον αναφερόμενος σε προηγούμενες ταινίες του Ντάγκλας όπου ο τελευταίος μοιράστηκε ερωτικές σκηνές.