Στις ελάχιστες πολιτικές πρωτοβουλίες που είχε η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη σημαντικότερη, ίσως, ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του Παρασκευά Αυγερινού το βράδυ του Σαββάτου. Το βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις της Εστίας έχει τίτλο «Η αλλαγή τελείωσε νωρίς» παρουσίασαν ο «σύντροφός του», όπως τον αποκάλεσε ο τιμώμενος, Αλέκος Παπαδόπουλος, ο ιστορικός και καθηγητής Σπύρος Σφέτας και ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. «Είχα καθήκον να μιλήσω τουλάχιστον για μερικά ζητήματα, στα οποία είχα άμεση γνώση», μου είπε ο Παρασκευας Αυγερινός λίγο πριν την παρουσίαση του βιβλίου, « έστω για τον ιστορικό του μέλλοντος. Κράταγα χρόνια σημειώσεις ανάκατες και κάποια στιγμή έπρεπε να τις ξεκαθαρίσω. Δεν ήθελα να γράψω για να μην τα ξαναζήσω».

Σύμφωνα με τον Παρασκευά Αυγερινό « Η αλλαγή τελείωσε το 1981». Τρία πράγματα υποσχέθηκε το ΠΑΣΟΚ και σε αυτά στηρίχτηκε η άνοδος του. Πρώτον ήταν ο πατριωτισμός. Το ζητούσε η εποχή, αλλά, τόνισε, ανεχτήκαμε στοιχεία υπερβολής και εθνικολαικίστικες συμπεριφορές. Δεύτερον ήταν η επαγγελία της ισοπολιτείας. Αίτημα ιστορικό , το οποίο όμως κατέληξε να σημαίνει «όλοι κάνουν για όλα». Τρίτον η εγγύηση της κρατικής προστασίας, το οποίο όμως είχε ως αποτέλεσμα να ενταχθούν στο ΠΑΣΟΚ άτομα με το κίνητρο της προοπτικής της εξουσίας. Είναι όλοι αυτοί που έφυγαν όταν το ΠΑΣΟΚ έχασε την εξουσία και πήγαν σε άλλα κόμματα που υπόσχονται εξουσία. «Στην ουσία , είπε ο κ.Αυγερινός, δεν είχαμε συγκεκριμένο όραμα αλλαγής. Ήμασταν ένα πολυσυλλεχτικό κόμμα , με πολλές αντιθέσεις που όμως μας ένωνε ο Ανδρέας και η εξουσία». Για τις αλλαγές που επαγγέλθηκε το ΠΑΣΟΚ, όπως π.χ. το ΕΣΥ ο συγγραφέας τόνισε ότι «καταφέραμε να μην ολοκληρωθούν. Βέβαια οι αλλαγές φοβίζουν αλλά αυτοί που τις πολέμησαν ήταν μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Απέναντι από το ΕΣΥ ήταν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Γίναμε τελικά, πολέμιοι των μεταρρυθμίσεων που υποσχεθήκαμε».

Ο κ. Αυγερινός αναφέρθηκε αναλυτικά και στο γιουγκοσλαβικό καθώς εκείνη την εποχή ήταν Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής των σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μα την Ομοσπονδιακή Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. «Κάναμε πολλά λάθη, είπε, γιατί δεν θέλαμε να δούμε την πραγματικότητα, ότι η Γιουγκοσλαβία ήταν ένα κράτος που δεν το αναγνώριζαν οι ίδιοι οι πολίτες του. Ηρωοποιήσαμε άθλιους αιμοσταγείς ηγέτες. Θυμάμαι, είπε, μια φωτογραφία που από τη μια μεριά στέκουν οι δήθεν πατριώτες , ακροδεξιοί και άλλοι, που πήγαν να πολεμήσουν κρατώντας την ελληνική σημαία και απέναντί τους ήταν οι ταλιμπάν του Ιζετμπέκοβιτς. Κάναμε την Ελλάδα ίσια και όμοια με τους φανατικούς του Ισλάμ.

Ο πρώην υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος τόνισε ότι σήμερα έχουν εξαφανιστεί λέξεις όπως πολιτική αρετή. Για μας, είπε, ο Παρασκευάς Αυγερινός είναι και ήταν ένα πρόσωπο σεβαστό, κύρους. Δεν συναντάς εύκολα άλλους σαν αυτόν. Στην ομιλία του συμφώνησε με τον Παρασκευά Αυγερινό ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν γεμάτο αντιφάσεις . Εξέφρασε τους δραπέτες από την φτώχεια που αστικοποιήθηκαν και ήθελαν συμμετοχή στην εξουσία. Αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να τα βάλει όλα αυτά σε ένα σωστό δρόμο , ήθελε να εξισορροπήσει αντίθετες δυνάμεις ή όπως χαρακτηριστικά ανέφερε να δώσει «και στον κλέφτη ψωμί και στον χωροφύλακα χαμπέρι».

Ο ιστορικός Σ. Σφέτας μίλησε κυρίως για το γιουγκοσλαβικό τονίζοντας ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου έχοντας ως πρότυπο τον Τίτο ήθελε να παίξει έναν τέτοιο ρόλο με αποτέλεσμα άλλα να λέει έξω κι άλλα μέσα. Οι ευθύνες της Ε.Ε. και ειδικότερα των γερμανών ήταν τεράστιες σχετικά με την εξέλιξη του γιουγκοσλαβικού.

Τέλος ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης εξήρε την προσωπικότητα και το ήθος του Παρασκευά Αυγερινού.