«Η βαρβαρότητα σε αυτόν τον τόπο δεν πρέπει να βρει οπαδούς», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας εγκαινιάζοντας με την ομιλία του την Πέμπτη το βράδυ την 10η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη.

«Οι λαοί για πρώτη φορά μετά τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο έρχονται αντιμέτωποι με την βαρβαρότητα», εξήγησε ο κ. υπουργός, καλώντας όλους τους ανθρώπους του βιβλίου «να γίνουν εθελοντές του πολιτισμού».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης. Προηγήθηκε συναυλία από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή 30 μουσικών, που ερμήνευσαν γνωστές συνθέσεις άγγλων συνθετών προς τιμήν της Μ. Βρετανίας, η οποία είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση.

Μετά τη συναυλία και πριν τις επίσημες ομιλίες οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μέσω skype τον συγγραφέα και ψυχοθεραπευτή Ίρβιν Γιάλoμ να συνομιλεί με τον εκδότη του Σταύρο Πετσόπουλο και τον καθηγητή πολιτικής φιλοσοφίας Άρη Στυλιανού.

Κλείνοντας 10 χρόνια δυναμικής παρουσίας η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, φιλοδοξεί να περάσει σε ένα νέο στάδιο ωριμότητας, παρά τις εγγενείς δυσκολίες που δημιουργεί η κρίση και τα προβλήματα με το ΕΚΕΒΙ. Η 10η επετειακή διοργάνωσή της ΔΕΒΘ άρχισε σήμερα στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo και θα διαρκέσει έως τις 19 Μαΐου 2013. Τιμώμενη χώρα με πολλές συμμετοχές συγγραφέων είναι η Μεγάλη Βρετανία. Τις εντυπώσεις έκλεψε την πρώτη μέρα ο βρετανός συγγραφέας Τζόναθαν Κόου, όπου στη διάρκεια της ομιλίας του με την ποιήτρια και μεταφράστρια Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη σημειώθηκε το αδιαχώρητο.

Νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης έγινε η συνάντηση αντιπροσωπειών της Κίνας με έλληνες εκδότες και στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών. Εδώ την παράσταση έκλεψε ο κ. Τζαβάρας που προσήλθε καθυστερημένος και έφυγε βιαστικός δημιουργώντας δυσαρέσκεια μεταξύ των κινέζων καλεσμένων.

Ανάμεσα στις πολλές εκδηλώσεις της Έκθεσης ξεχωρίζει το Αφιέρωμα στα 150 χρόνια από τη γέννηση του Κ. Π. Καβάφη και το 2ο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης.