Επιστρέφοντας από τον Βόλο, όπου την Τετάρτη 15 Μαΐου αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο γερμανός συγγραφέας Μάρτιν Βάλζερ θα βρεθεί στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα (Ομήρου 14-16), όπου την Παρασκευή 17 Μαΐου θα διαβάσει αποσπάσματα από το τελευταίο του μυθιστόρημα Ein liebender mann (Ο άντρας που ήξερε να αγαπάει, μτφ. Ηλίας Τσιριγκάκης, Εστία, 2013). Τον συγγραφέα θα παρουσιάσει ο Πέτρος Μάρκαρης. Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Ο Μάρτιν Βάλζερ είναι ένας από τους πιο γνωστούς σύγχρονους γερμανούς λογοτέχνες και θεωρείται μαζί με τον συνομήλικό του Γκίντερ Γκρας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της παλιάς γενιάς. Γεννήθηκε το 1927 και κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα, το Γάμοι στο Φίλιπσμπουργκ, σε ηλικία 30 ετών. Η πηγή, από τα σημαντικότερα έργα του, αφηγείται την ιστορία ενός παιδιού που μεγαλώνει στη Γερμανία την περίοδο της ανόδου του Εθνικοσοσιαλισμού.
Αρνούμενος τις εύκολες ταξινομήσεις στη χώρα του, ο Βάλζερ συχνά προκαλεί τον γερμανικό Τύπο με τις απόψεις του. Το καλοκαίρι του 2012 υποστήριξε σθεναρά την πολιτική και πολιτιστική ευρωπαϊκή ενότητα, χαρακτήρισε το ευρώ «μέσο επικοινωνίας» και ζήτησε να μην αφεθεί η ευρωπαϊκή κρίση στα χέρια των οικονομολόγων.