Οχι μόνον ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα, που βρίσκεται στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης αλλά όλη η περιοχή του Λαιμού καθώς και το Μεγάλο Καβούρι κηρύχθηκαν αρχαιολογικός χώρος από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Μάλιστα όσον αφορά τον Απόλλωνα Ζωστήρα η προστατευόμενη έκτασή του περιλαμβάνει και τον ενάλιο χώρο, που εκτείνεται μπροστά από το μνημείο. Πράγμα πολύ σημαντικό, αφού ο «Αστέρας» βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό σε διαδικασία εκποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η κήρυξη ήταν επιθυμητή από όλους τους αρχαιολόγους και ιστορικούς καθώς τόσο η χερσόνησος του Λαιμού όσο και το Μεγάλο Καβούρι βρίθουν αρχαιοτήτων, οι οποίες αρχίζουν χρονολογικά από την Πρωτοελλαδική εποχή με την μεγαλύτερη άνθηση βέβαια της περιοχής κατά τα Κλασικά και Ελληνιστικά χρόνια. Θυμίζουμε ότι το ιερό του Απόλλωνα Ζωστήρα είχε άμεση σύνδεση με το μεγάλο ιερό της Δήλου, καθώς από την παραλία αυτή έφευγαν τα πλοία με τους προσκυνητές για το ιερό νησί.

Σημειώνουμε ότι στις κηρυγμένες πλέον περιοχές περιλαμβάνονται επίσης η Ιερατική Οικία του ιερού (που σήμερα βρίσκεται μέσα στο δημοτικό πάρκινγκ), δύο κυκλικοί πύργοι της Κλασικής εποχής, μία κλασική επίσης δεξαμενή που εντοπίσθηκε πριν από λίγα χρόνια στην είσοδο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, αλλά και πρωτοελλαδικές οικίες, οχυρωματικό τείχος και άλλα κατάλοιπα που έχουν βρεθεί στο νοτιοανατολικό ύψωμα της χερσονήσου του Λαιμού καθώς και στον λόφο των Μουσών (επίσης μέσα στον «Αστέρα).

Απομένει ωστόσο η κήρυξη των ζωνών προστασίας των μνημείων αυτών, από τις οποίες εξαρτάται η χρήση που μπορεί να γίνει σε κάθε περιοχή.