ΟΓιάννης Χουβαρδάςέκανε τον απολογισμό της εξαετίας του, μιλώντας κατ΄αρχήν για τους εννέα πυλώνες πάνω στους οποίους κινήθηκε από το 2007 όταν ανέλαβε τη διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου.

Πλουραλισμός και πολυφωνία, στο ρεπερτόριο και τους ανθρώπους –Κεντρικός άξονας γύρω από ένα μότο με έμφαση στο σήμερα –Εναλλασσόμενο ρεπερτόριο –Παιδευτικός χαρακτήρας του θεάτρου –Βλέμμα προς τα έξω είτε με εισαγωγές είτε με εξαγωγές –Μείωση δαπανών –Σχολαστική εσωτερική οργάνωση και καλλιέργεια σχέσεων εντός του Εθνικού –Εξωστρέφεια σε όλα τα επίπεδα.
Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου της θητείας του, ο σκηνοθέτης ζήτησε από την Πολιτεία «να μην μειωθεί, αν όχι να ενισχυθεί η επιχορήγηση προς το Εθνικό», και ευχήθηκε καλή συνέχεια στον επόμενο επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου.
Ωστόσο είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει ακόμα ανακοινώσει το όνομα του διαδόχου του Γιάννη Χουβαρδά. Κι αυτό είναι κάτι που λειτουργεί εναντίον του Εθνικού, καθώς μια ομαλή μετάδοση σκυτάλης θα επέτρεπε και μια ομαλότερη συνέχιση της λειτουργίας της πρώτης σκηνής της χώρας.
Το Εθνικό, μετά τις δύο καλοκαιρινές του παραγωγές, μοιάζει ανέτοιμο να αντιμετωπίσει την καινούργια θεατρική σεζόν…
Ο Γιάννης Χουβαρδάς πίσω από τον καλλιτεχνικό διευθυντή
Το παρατεταμένο χειροκρότημα στο τέλος του απολογισμού της θητείας του, το μεσημέρι της Τρίτης, 14 Μαΐου, έκανε τον Γιάννη Χουβαρδά να κλάψει. Χρειάστηκε ακόμα και λευκό μαντίλι να βγάλει από την τσέπη του για να συγκρατήσει τα δάκρυα και τη συγκίνηση, που ένιωθε από την αρχή και ήθελε να κρύψει. Δύσκολο… Αλλωστε παραδέχθηκε ότι αυτή η αυλαία ήταν και η πιο συγκινητική στιγμή της εξαετίας του στο Εθνικό.
«Τα κατάφερα, τα καταφέραμε», είπε κάποια στιγμή. Είχε προηγηθεί η φράση«το Εθνικό δεν χρωστάει πουθενά… Τόσο ο προϋπολογισμός όσο και ο απολογισμός είναι πλεονασματικός». Για να προσθέσει:«Χαίρομαι γιατί το Εθνικό έχει μια αναγνώριση εντός και εκτός Ελλάδος, γιατί λειτουργεί εύρυθμα, γιατί οι σχέσεις με τους εργαζόμενους είναι καλές. Είχαμε μια εργασιακή ειρήνη μεταξύ μας». Ακόμα αναφέρθηκε στην καριέρα της «Οδύσσειας», μια καριέρα που έγκειται στον διάδοχό του αλλά και στο υπουργείο Πολιτισμού να την συνεχίσει.
Οσο για την ολοκλήρωση των έργων του κτιρίου Τσίλερ, είναι κάτι που, όπως υπογράμμισε«χρώσταγα στον Νίκο Κούρκουλο, στο κοινό, στο κράτος. Κι έγινε το Εθνικό ένα στολίδι της περιοχής μέσα στις δύσκολες συνθήκες». Αναφέρθηκε επίσης και στη μερική ανακαίνιση του Ρεξ – μέσω ΕΣΠΑ, καθώς και στη δικαστική αντιπαράθεση με τον Ηλία Μαροσούλη για το ισόγειο, στην ελπίδα του να μεταστεγασθεί η Δραματική Σχολή του Εθνικού.
«Εγιναν όλα σωστά;», αναρωτήθηκε δυνατά ο Γιάννης Χουβαρδάς, απαντώντας μόνος του «Οχι φυσικά… Και λάθη έγιναν και παραλείψεις», ενώ κλείνοντας θέλησε να ευχαριστήσει: τονΝίκο Κούρκουλοαπό τον οποίο παρέλαβε ένα οικονομικά εύρωστο Εθνικό και με κύρος. Το κοινό που ήταν θερμό, παρά τις όποιες απογοητεύσεις, τον έλληνα φορολογούμενο που συνέβαλε στις επιχορηγήσεις, την ηγεσία του ΥΠΠΟ, τα μέλη των δύο Δ.Σ. (να υπενθυμίσουμε ότι από τον περασμένο Αύγουστο το Εθνικό είναι χωρίς ΔΣ), όλους τους εργαζόμενους, τους καλλιτεχνικούς συνεργάτες, τη Δραματική Σχολή, τα ΜΜΕ, τους χορηγούς, τους κριτικούς, τους φίλους αλλά και τους πολέμιους«που λειτούργησαν ως όχημα για να χτίσουμε παραπέρα»και τέλος τη σύζυγό του, την ηθοποιόΑλκηστη Πουλοπούλουπου τον ανέχθηκε«γενικά και ειδικά»….
«Ο,τι θετικό, οφείλεται στους άλλους. Ο,τι αρνητικό, σε μένα… Λυπάμαι αν αδίκησα κάποιους, λυπάμαι για όλα όσα δεν έγιναν. Η χαρά και η απόλαυση μπλέχτηκαν πολλές φορές με το άγχος και την κρίση… Ας στοιχηθούμε όλοι πίσω από το Εθνικό… Σας ευχαριστώ πάρα πολύ…».

Τo Eθνικό Θέατρο σε αριθμούς
2007-2013
Πληρότητα: 82.03 %
Εισπράξεις: 18.372.867
Θεατές: 1.259.803
Εισιτήρια 989.514
Στην εξαετία 2007-2013 ανέβηκαν 104 παραγωγές σε 20 σκηνές. Εκ των οποίων 29 ήταν ελληνικά έργα, 30 κλασικά, 17 παραγωγές αρχαίου δράματος, 8 σύγχρονα ξένα έργα, καθώς και 3 παραστάσεις χοροθεάτρου, 5 πειραματικές και ερευνητικές παραστάσεις (εκ των οποίων οι 4 βασισμένες σε ελληνικό κείμενο), 2 σκηνικές συνθέσεις, 7 παραγωγές για παιδιά (οι 4 ελληνικού κειμένου).
Στη διάρκεια της διπλής θητείας του Γιάννη Χουβαρδά στις σκηνές του Εθνικού δούλεψαν 71 σκηνοθέτες και 595 ηθοποιοί.
Οι χορηγίες ανήλθαν σε 1,2 εκ. ευρώ ενώ αν συνυπολογισθούν και οι έμμεσες χορηγίες – μέσω διαφημίσεων κλπ το ποσό φθάνει το 1,8.
Η περίπτωση της Οδύσσειας
ΕΞΟΔΑ
Θεατές 38.766
Αμοιβές 210.993 (συντελεστών) –185.354*
Αμοιβές 309.222 (ηθοπ+μουσικού)-483.679*
Παραγωγή 55.857 (κόστος)-112.342
Μετακινήσεις 67.307 (ταξίδια, ξενοδοχεία, Ιταλία)
Εκτακτα 97.966 (αμοιβές τεχν. προσωπικού)
ΣΥΝΟΛΟ 741.345 (συνολικό κόστος)-781.375*
ΕΣΟΔΑ
Εισπράξεις 740.735
Συνδρομές 19.042 (συνδρομές/επιμερισμός ΟΔ)
Χορηγίες 102.900 (για την ΟΔ)
ΣΥΝΟΛΟ 862.677 -791.339*
ΚΕΡΔΟΣ 121.332 -9964
*Σύγκριση με το «Τρίτο Στεφάνι» του Ταχτσή

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Αναλυτικά οι εκτιμήσεις και τα στοιχεία του εξαετούς απολογισμού

Πρόλογος: Οι εννέα πυλώνες

Α. Απολογισμός Εξαετίας

Β. Οικονομικά Στοιχεία

Παράρτημα 1: Για πρώτη φορά στο Εθνικό μετά το 2007

Παράρτημα 2: Ρεπερτόριο

Παράρτημα 3: Σκηνοθέτες που συνεργάστηκαν με το Εθνικό

Παράρτημα 4: Παραστάσεις του Εθνικού που παρουσιάστηκαν στο εξωτερικό

Παράρτημα 5: Κοινή θέα, σύγχρονη τέχνη στο Εθνικό

Παράρτημα 6: Εργα που παρουσιάστηκαν στις αναγνώσεις

Παράρτημα 7: Αρχαία Κληρονομιά – Νέα Προοπτική – Αίθουσα Εκδηλώσεων

Παράρτημα 8: Δραματική Σχολή

Παράρτημα 9: Χορηγίες

Παράρτημα 10: Εσοδα-Εξοδα

Παράρτημα 11: Απολογισμοί Παραγωγών

Παράρτημα 12: ΡΕΞ

Επίλογος: Εγιναν όλα σωστά;