Στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει και φέτος στην 10η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με ένα αφιέρωμα με τίτλο «Ο Καβάφης μέσα από τις κινηματογραφικές εικόνες», που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του ΟΛΥΜΠΙΟΝ (πλ. Αριστοτέλους 10, τηλ. 2310-378.400) από την Πέμπτη 16 έως την Κυριακή 19 Μαΐου 2013.
Το κινηματογραφικό αφιέρωμα εντάσσεται στο θεματικό αφιέρωμα «Κ. Π. Καβάφης, 150 χρόνια από τη γέννησή του» της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του αλεξανδρινού ποιητή, στο εορταστικό πλαίσιο του «Έτους Κ. Π. Καβάφη 2013».
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις ταινίες: «Η δε πόλις ελάλησεν: Αλεξάνδρεια, Κ. Π. Καβάφης» του Γιάννη Σμαραγδή, «Εποχές και συγγραφείς: Η παγκοσμιότητα του Κωνσταντίνου Καβάφη» του Τάσου Ψαρρά, «Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης: Κ. Π. Καβάφης» του Κώστα Μαχαίρα, την ταινία μυθοπλασίας «Καβάφης» του Γιάννη Σμαραγδή με τον Δημήτρη Καταλειφό και το ντοκιμαντέρ μυθοπλασίας «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου.
Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη.
Εκτός από το κινηματογραφικό αφιέρωμα, οι φίλοι του βιβλίου που θα επισκεφθούν την 10η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την εκδοτική δραστηριότητα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο περίπτερο 13 (stand 80), μέσα από μονογραφίες καταξιωμένων ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, εκδόσεις που αφορούν σε θεματικά αφιερώματα, αλλά και εθνικές κινηματογραφίες, όπως του Μεξικού, της Βραζιλίας και της Κίνας.
Πρόγραμμα προβολών
Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Πέμπτη 16 Μαΐου
18:00– Η δε πόλις ελάλησεν: Αλεξάνδρεια, Κ. Π. Καβάφης
Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης: Κ. Π. Καβάφης
Παρασκευή 17 Μαΐου
18:00– Εποχές και συγγραφείς: Η παγκοσμιότητα του Κωνσταντίνου Καβάφη
Σάββατο 18 Μαΐου
18:00 -Καβάφης
Κυριακή 19 Μαΐου
18:00 -Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη